Isabela Cuisine
Tarte

Tarta cu rubarba si capsuni

Tarta cu rubarba si capsuni

Tin minte, acum cativa ani, cand i-am dus mamaei un plic cu seminte de rubarba. Chiar eu le-am semanat in gradina si nu credeam ca peste doi ani, atat trebuie sa astepti, sa rodeasca planta. M-am bucurat nespus sa pot culege din gradina rubarba. La noi nu este pre cunoscuta, sau cel putin in partea noastra de tara, Moldova, nu am auzit pe nimeni sa gateasca cu ea. Din prima recolta, am facut acest gem delicios de capsuni si rubarba. Iar deserturile au tot curs. Sorbet-ul de rubarba e asa light si racoritor, o adevarata incantare sa-l savurezi.

Dar cu siguranta combinatia draga mie este aceasta, capsuni si rubarba. Sunt prea bune impreuna, sa nu le folosim in tot felul de deserturi.

Bineinteles ca poti inlocui capsunile cu cirese proaspete sau zmeura. Ar merge perfect cu mure sau afine. Sau doar cu rubarba.

Tarta aceasta se poate face in doua feluri, clasic, in tava de tarta sau sub forma de galetta, rustica dar la fel de apetisanta. Eu aleg oricum amble variante sa o pregatesc.

Reteta de astazi este inspiratie de la David Lebovitz, unde vine si cu un tip extraordinar. Pe blatul de tarta, presara inainte niste faina de migdale sau biscuiti amaretti, tot sucul lasat de fructe, o sa fie absorbit de faina. Dar nu este nicio problema daca nu aveti, o sa iasa tarta putin mai zemoasa. Pe mine nu ma deranjeaza lucrul asta.

O poti servi cu o lingura de inghetata sau iaurt natural. Sa ne fie de bine.

Preparare 1 ora :: Pentru 8 persoane :: Dificultate scazuta :: Coacere
35-45 de minute

Pentru aluat:

  • 210 g faina
  • 1 lingura zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 115 g unt nesarat, taiat cuburi
  • 90g ml apa rece, de la congelator

Pentru umplutura:

  • 380 g rubarba, taiata in cuburi de 2 cm
  • 300 g capsuni, taiate in patru
  • coaja de la o lamaie netratata
  • 130 g zahar
  • 1 1/2 lingura amidon de porumb
  • 2 linguri faina de migdale (macinati migdalele la blender pana devin faina)

Mod de preparare:

  1. Pentru a face aluatul, amestecati faina, impreuna cu zaharul si sarea. Faceti o adancitura in mijloc si adaugati untul taiat cuburi. De preferabil direct din frigider. Cu mainele, amestecati rapid alautul. Treptat turnati si apa, pana se leaga totul.
  2. Ii dati rapid o forma de mingie, pe care o aplatizati usor. Infasurati alautul in folie transparenta si il dati la rece pentru cel putin 30 de minute.
  3. Cat aluatul sta la rece, pregatiti umplutura. Intr-un bol adaugati rubarba si capsunile. Peste ele adaugati coaja rasa de lamaie, zaharul si amidonul. Nu amestecati prin ele. Daca o faceti, o sa inceapa sa-si lase sucul si nu o sa mai fie ok de folosit in umplutura.
  4. Preincalziti cuptorul la 200ºC. Pregatiti o tava de tarta cu diametrul de 20 cm. Pe fundul ei, tapetati cu hartie de copt.
  5. Scoateti aluatul de la frigider. Pe suprafata de lucru, presarati putina faina. Intindeti aluatul, suficient cat sa acopere tava de tarta. In momentul acesta amestecati usor cu o spatula fructele. Pe toata suprafata alautului imprastiati faina de migdale. Turnati fructele.
  6. Coaceti tarta la cuptor pentru 35-45 de minute. O lasati sa se racesca 5 minute in tava si dupa o transferati pe un gratar, pana se raceste complet.

Related posts

Tarte tatin cu mere

Isabela Spataru

Tarta cu mere

Isabela Spataru

Tartelette cu smochine

Isabela Spataru

Lasa un comentariu

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult