În iunie se fac 12 ani de când am inceput sa gătesc, sa fotografiez si sa scriu pentru blog. Cu foarte multe vise si proiecte in cap. Cu pofta de a va arata si vouă putin din pasiunea mea. Am incernat in fiecare an sa vin cu inspiratie pentru week-end-uri cu prietenii, cu retetete sănătoase pentru copii și meniu de sărbători. Dar mai presus de toate, în toti acesti ani, am avut norocul si șansa de a lucra cu brand-urile mele preferate. În bucătăria mea modestă din provoncie, cu ani in urmă, poate nici nu visam asa departe, ca intr-o zi, toate ideile mele si retetele pe care le-am tot facut in acești ani, o sa le gătesc chiar pentru voi.
Acum două week-end-uri, mi-am pus tunica de bucatar si am dat drumul noului cuptor cu aburi, din colecția W Collection de la Whirlpool. Un cuptor de ultima generație, care o sa te ajute enorm in bucatarie. Cu extrem de multe funcții, gătește 4 feluri de mâncare diferite, in același timp, te ajuta sa dezgheti pizza si dupa ti-o coace prefect, iti face un peste senzațional cu legume la aburi. Ce sa mai? E salvat deja in wish list.
Am ales sa pregătesc rețete simple, cu ingrediente de sezon, ușoare, pe care sa le puteti face și voi acasa.
O banana bread (baby friendly), indulcita cu piure de banană si curmale. Cu putina scorțișoară si cam atât. A fost senzațională. Copiii si toti cei care au trecut pe la Media Galaxy Băneasa, au devorat-o in cateva minute. Ce mi-a plăcut mie foarte mult, banana de pe chec, a rămas aproape proaspătă dupa 1 ora de stat la cuptor.
Banana bread
- Pentru 10 persoane :: Preparare 20 minute :: Coacere 1 ora :: Dificulatate scazuta
Ingrediente:
Partea umeda: - 85 g unt
- 115 g migdale
- 250 g banane, super coapte
- 200 g curmale, taiate cuburi mici
- 2 oua
Partea uscata: - 155 g faina
- 30 g amidon
- 5 g scortisoara
- 10 g praf de copt
- 5 g bicarbonat
- 2 g sare
In plus: 1 banana
Mod de preprare: preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti o tava de cozonac cu hartie de copt.
Intr-un bol pasati bananele pana devin piure. Adaugati untul si spumati-le bine. Cate un ou treptat.
Separat, in alt bol, amestecati toate ingredientele uscate. Le adaugati peste partea umeda si amestecati bine.
La final, adaugati curmalele si migdalele tocate marunt. Turnati compozitia in tava. Deasupara adaugati banana taiata in doua pe lungime.
Dati checul la cuptor.
Pestele și legumele preparate la aburi si-au păstrat culoarea, textura si gustul lor a fost scos in evidență datorită aburilor. Le-am facut asa:
Am fiert câțiva cartofi noi, cu tot cu coaja, câteva minute, cât sa se pătrundă putin. După i-am răsturnat în tava, am venit cu câțiva căței de usturoi, sare, piper, ulei de măsline. I-am amestecat bine de tot. Peste ei am venit cu buchetele de broccoli, roșie și file de somon. Nu am uitat nici de lămâie.
Totul la cuptor pentru 20 de minute.
Cat timp cartofii au fiert, am facut repede un cheesecake, dupa rețeta asta.
L-am introdus si pe el la cuptor odata cu peștele cu legume.
A iesit atât de cremos si fin. L-am servit cu capsune proaspete.
Iar in ultima zi, am ales sa pregătesc un mușchi de porc condimentat si un brownie.
Muschiul l-am facut asa: am pregătit o pasta din seminte de fenicul, usturoi, rozmarin, sare, piper si ulei de măsline. Am frecat bine bucățile de carne cu acest amestec. La final am venit cu câteva felii de ardei iute. Am selectat funcția cuptorului pentru a gati carne de porc. Cat carnea a stat la cuptor, an facut un sos de iaurt, la care am adăugat usturoi, putin ardei iute, frunze de patrunjel, ulei de măsline, sare si piper.
La final, peste mixul de salata, am turnat zeamă de lămâie, sare si ulei de măsline.
Cand carnea a fost gata, am tait-o bucatele si am asezat-o pe pita pentru tortillia. Am venit cu salata si sosul. Au avut mare succes!
Iar la final brownie cu migdale a incheiat seara.
Brownie
Pentru 20 persoane :: Preparare 20 minute :: Coacere 25 minute :: Dificulatate scazuta
Ingrediente:
- 200 g ciocolata neagra, de buna calitate (70%)
- 250 g unt nesarat
- 75 g cirese uscate
- 50 g migdale sau alte nuci, tocate
- 80 g cacao, de buna calitate
- 65 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 360 g zahar pudra
- 4 oua mari
Mod de preparare: preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti o tava cu diametru de 24cm cu hartie de copt.
Rupeti ciocolata si impreuna cu untul le topiti intr-un bol pe baie de aburi. Adaugati ciresele si nucile. Amestecati bine.
Intr-un alt bol, amestecati cacaua cu faina, praful de copt si zaharul prudra.
Adaugati amestecul de ingrediente uscate peste ciocolata si amestecati totul bine. Separat, bateti ouale si le adaugati in compozitia de mai sus.
Turnati compozitia de brownie in tava si o coaceti in jur de 25 de minute. Nu trebuie sa supra coaceti prajitura.
Serviti brownie cu o lingura de iart amestacat cu coaja de portocala.