Isabela Cuisine
Colaborari Tarte

Tarta cu mere si dovleac

#APArtin generatiei responsabile!

Electrolux a lansat o campanie globala pentru reducerea consumului individul de apa. Daca vrei si tu sa inveti cum sa consumi responsabil apa, intra in aplicatia WatermarkElectrolux.

Inainte sa te apuci sa prepari o reteta sau sa speli vasele, te rog citeste cu atentie textul de mai jos:

Stiai ca astazi lipsa apei afecteaza deja mai mult de 1,2 miliarde de oameni de pe toate cele 7 continente. Alte 1,6 miliarde de oameni locuiesc in zone care nu dispun de o cantitate suficienta de apa.

Cantitatea de apa folosita la nivel global a crescut de doua ori mai repede raportat la rata de crestere a populatiei globale. Totodata, populatia globala estimata pentru 2050 va fi de peste 9 miliarde de oameni. Toate aceste aspecte semnaleaza ca lipsa apei devine una dintre cele mai mari probleme ale secolului XXI.

Folosim apa in fiecare zi, dar rar ne gandim ce efect are consumul nostru asupra celui global. Si, totusi, potrivit Departamentului pentru Afaceri Economice si Sociale ale Natiunilor Unite, pana in 2025 mai mult de 4 miliarde de oameni ar putea intampina probleme in procurarea apei.

Desi, momentan, este sufucienta apapentru nevoile populatiei actuale, aceasta este distribuita inegal si irosita, poluata sau gresit administrata. Pentru a sustine cresterea populatiei din anii urmatori, este nevoie sa eficientizam consumul de apa.

Cateva informatii simple arata cat de mare este consumul nostru de apa, de fapt. Este nevoie de 650 de litri de apa pentru a putea produce jumatate de kilogram de faina. Iar ceaiul de care nu ne putem desparti consuma 90 de litri de apa pentru a ajunge in ceainicul fiecaruia. Daca obisnuiesti sa bei cafea, atunci consumul este si mai mare – 140 de litri de apa pentru a produce cantitatea de cafea necesara pentru o cana.

Este timpul care fiecare dintre noi sa inteleaga ce impact are asupra rezervelor globale de apa si sa ajute la transformarea societatii noastre intr-una mai responsabila. Tot acest proces incepe prin a constientiza consumul individual de apa si prin a face pasi mici spre diminuarea acestuia, cu beneficii enorme pentru ziua de maine.

Opreste robinetul cand te speli pe dinti sau cand te sapunesti sub dus. Incerca sa-ti scutesti dusul la 5 minute, in loc de 15.

Arata-le celor din jur ca esti responsabil si ca #APArtii generatiei care foloseste apa in mod inteligent si responsabil!

IMG_7463

Impreuna cu alti bloggeri culinari, am fost provocati de Electrolux la un experiment. Am primit un cos cu ingrediente si 3 litri de apa. Ce trebuie sa facem: sa ne gandim la o reteta pentru 4 persoane, sa o pregatim doar cu ingredietele din cos si sa folosim responsabil apa primita, atat in pregatirea retetei, dar si la spalarea ingredientelor.
 
IMG_7377
 
Trebuie sa ne incadram in cei 3 litri de apa. Din toate ingredietele din cos eu am folosit urmatoarele: faina, zahar, sare, praf de copt, zahar vanilat, oua, unt, mere, dovleac, scortisoara si 500 ml de apa.
Dupa cum probabil v-ati dat seama deja, am pregatit un desert. Numai bun pentru aceasta perioada a anului, perfect pentru o dupa-amiaza cu famila!
 
IMG_7388

Tarta cu mere si dovleac

IMG_7471
 

Pentru 4 persoane :: Preparare 40 minute :: Dificultate scazuta :: Coacere 1 h

Pentru o tarta cu diametrul de 25 cm
Ingrediente:
Pentru aluat:
– 240 g faina
– 150 g unt
– 50 g zahar
– 1 ou
– 1/2 lingurita praf de copt
– 1/2 plic zahar vanilat
– putina sare
Umplutura:
– 660 g dovleac, exact cantitatea de dovleac pe care am primit-o in cos, cantarit dupa ce l-am decojit
– 3 mere, cantarite dupa ce le-am scos cotoarele 330 g
– 1 lingurita de scortisoara
– 50 g zahar
apa*
– 2 albusuri + 2 linguri de zahar
 
Prepararea aluatului: Am amestecat toate ingredietele intr-un bol. 3/4 din cantitatea de aluat se infasoara in folie transparenta si se da la rece, iar restul, la fel impachetat in folie, dar la congelator.
 
IMG_7391
 
Prepararea umpluturii: dovleacul l-am curat de coaja si l-am taiat in cubulete mici. Intr-un bol l-am spalat cu *250 ml de apa. Am aruncat dovleacul intr-o cratita si am turnat inca *250 ml de apa peste el, cat sa-l acopere. L-am lasat sa fiarba la foc mic timp de 15 minute. In aceasi apa unde am spalat dovleacul, am spalat si merele. Nu le-am decojit, acolo sunt toate vitaminele, doar le-am scos cotoarele. Le taiati si pe ele cubulete mici.
 
IMG_7400
 
Dupa 15 minute dovleacul este gata, moale numai bun de adaugat merele si zaharul. Mai lasati pe foc inca 10 minute. Adaugati scortisoara. Lasati sa se raceasca umplutura.
 
Intre timp intindeti alutul de la frigider intr-o forma de tarta. Il dati la cuptor pentru 15 minute, la 180 gradeC.
Bateti spuma albusurile cu zaharul. Adaugati-le in umplutura de doveac si mar. Amestecati bine.
 
Peste aluatul scos din cuptor turnati umplutura. Restul de aluat din congelator il razuiti deasupra. Dati tarta la cutor pentru 45 de minute, pana capata o culoare aramie, frumoasa.
 
PicMonkey Collage3
 
Sper ca m-am incadrat in regulile concursului si am incercat sa consum cat mai putina apa in prepararea si spalarea ingredientelor pentru reteta. Cu ocazia asta sper ca si voi sa fiti mai responsabili in consumul de apa si sa o reduceti pe cat posibil.
 
IMG_7453
 
IMG_7492

Related posts

Waffles cu fulgi de ovaz :: {Reteta video}

Isabela Spataru

1001 Nopti – delicii culinare libaneze

Isabela Spataru

Salata de alge Wakame si tofu

Isabela Spataru

Lasa un comentariu

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult