10 lucruri de facut si de vazut la Roma

de Isabela Spataru

IMG_3670

10 lucruri de facut si de vazut la Roma

E dificil sa vorbesc despre Roma in cateva cuvinte. Pe fiecare strada, in fiecare colt, in fiecare moment se citeste si se simte intreaga si lunga sa istorie. Roma este capitala imperiului, a gladiatorilor, a marilor jafuri si devastari, dar cu toate astea, reuseste sa ne transmita un romantism aparte.
Roma pentru mine este ca o noapte lunga de vara, calduta, cu luna plina. Roma astazi este orasul cu traficul care nu se opreste niciodata, supermarketuri deschise 24 din 24, o aglomeratie continua, turisti care vin, turisti care pleaca …
Cu toate acestea, capitala Italiei este o destinatie frumoasa, cum putine orase din lume sunt.
Aici am o lista cu 10 lucruri de facut absolut in Roma, pentru a putea respira un pic din trecutul si farmecul acestui oras. Cu siguranta dupa ce o vizitati o sa va doriti sa reveniti iar.
Si daca ne gandim ca totul a inceput de la o mica asezare de pastori de pe dealul Palatine si cu o lupoaica care a ingrijit doi copii ca si cum ar fi puii ei.

 [line]

IMG_3196

Colosseum
 
Daca este adevarat ca atunci cand o sa cada Colosseum, va cadea si Roma si cu ea intreaga lume, atunci sa speram ca o sa mai reziste un pic constructia. Deschis cu numele de Amfiteatrul Flavian, a fost numit mai tarziu Colosseum, probabil din cauza statuii cu numele de “Colosul Soarelui lui Dumnezeu” (“Colosso del Dio Sole”), situata in apropierea sa. Romanii asistau aici la lupte intre gladiatori si animale salbatice sau la simulari de batalii navale.
Constructia de Colosseum a fost dorita si inceputa de imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei Flavian, care a continuat in anii urmatori. Titus, fiul si succesorul lui Vespasian, a adaugat doua randuri de scaune la structura voita de catre tatal sau si pentru a sarbatori munca sa (80 d.Hr.), a proclamat o suta de zile de jocuri.
Colosseum este astazi una dintre cele mai importante si reprezentative cladiri de la Roma, care impune prezenta sa maiestoasa in centrul orasului.
Nu departe de Amfiteatru sunt usor de gasit “Centurionii”, simpaticele personaje, imbracati in haine tipice luptatorilor romani. Chiar si fara a cunoaste istoria si arhitectura, cu toti suntem fascinati de acest monument, pentru care Roma este cunoscuta peste tot in lume.
Priviti-l seara, cu toate luminile aprinse, este intr-adevar de nedescris!
[line]

 IMG_8582

Pantheonul din Roma
 
Pantheon este una dintre cele mai faimoase monumente ale Romei. Conform legendei, acesta este in punctul in care Romulus, la moartea sa, a fost prins si luat la cer de un vultur. Templul dedicat tuturor zeilor, a fost construit de imparatul Hadrian intre 118 si 125 d.C. In 609, templul roman a fost transformat in basilica crestina cu numele de Santa Maria Martirilor. In 1870 a devenit altar al regilor Italiei.
In interiorul lui se gasesc mormintele lui Victor Emmanuel II, Umberto I si Margherita de Savoia, precum si a marelui Raffaello Sanzio. Ceea ce il caracterizeaza mai mult decat orice alta cladire este cupola mare, emisferica, avand un diametru de 43,3 metri, egala cu inaltimea de la podea pana in partea de sus, unde se gaseste o deschidere de 9 m, Ochi (oculus). Prin acesta gaura lumina intra in interior, dar si apa atunci cand ploua. Cu toate acestea ea se scurge rapid prin orificiile amplasate pe podea. Deci, nu este adevarat ca ploaia nu vine in Pantheon. Desi este adevarat ca atunci cand ploua, deschiderea creeaza un “efect de horn”, care duce la formarea de curenti, care fragmenteaza picaturile de apa. Astfel, chiar si atunci cand ploua puternic afara, in interior iti creeaza senzatia ca ploua putin.

Cand: Pantheon-ul se poate vizita in toate zilele lucratoare intre orele 9.00 – 19.30, duminica si de sarbatori de la 9.00 la 13.00. In cazul in care sunt organizate nunti sau alte evenimente, este posibil ca accesul sa fie restrictionat.

Cat: intrarea libera.

Cum: cu metroul: Barberini (linia A). Cu autobuzul: 30, 40, 62, 64, 81, 87 si 492 (coborati la statia Largo di Torre Argentina).

[line]

IMG_3380

Fonta di Trevi din Roma.
 
Daca va aflati la Roma si doriti sa va intorceti, atunci nu ezitati sa aruncati o moneda in celebra Fontana di Trevi. Aceasta se spune ca va indeplineste dorinta.
Proiectata de arhitectul Nicolo Salvi, Fantana primeste apele din izvoarul Vergine din timpul lui Augustus. Tema centrala este marea, iar barocul se intalneste cu clasicismul, in armonie perfecta. Fontana di Trevi a fost si scena multor cadre in cinematografie. Cred ca va aduceti cu totii aminte de segventa din “La dolce vita” cand Anita Ekberg face baie in fantana. Pe partea dreapta a fantanii se afla un vas travertin, cunoscut sub numele de “Asso di coppe”, care conform legendei, a fost pus acolo de Salvi pentru a acoperi vizual magazinul unui frizer, care ii critica in mod constant activitatea sa ca arhitect.
 
Cum: cu linea demetrou A, la statia Spagna sau Barberini si doar cativa pasi pe jos.
[line]

 IMG_3488

Piazza Navona din Roma.
 
Este una dintre cele mai scumpe piete atat pentru romani cat si pentru turisti. Locul ideal pentru a sta la o masa si a savura un pahar de vin alb si de a privi sculpturile si arhitectura baroca.
Piazza Navona este situata pe locul unui vechi stadion de Domitian (de aici si forma ovala). Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea au fost organizate spectacole si competitii sportive. La sfarsitul lunii august piata a fost “inundata” de fantani, cu scopul de a aduce putina racoare romanilor. Principalul punct de atractie din Piazza Navona este Fontana dei Quattro Fiumi, Fantana cu cele patru rauri, proiectata de Gian Lorenzo Bernini (1651). Raurile sunt: Gange, Dunarea, Rio de la Plata si Nil, reprezentati de patru giganti plasati pe o stanca piramidala, din care se ridica un obelisc roman.
In fata fantanii grandioase se afla biserica Sf. Agnes. In piata se mai regasesc alte doua fantani si anume, Fontana di Nettuno (Calderari), la capatul de nord si Fontana del Moro, la sud, proiectata de Giacomo del Moro.
Populata zi si noapte, de tineri care vor sa-si expuna talentul in pictura sau altceva sau pur si simpul isi petrec o parte din timp acolo.
E de neratat in timpul Craciunului, atunci cand este plina de tarabe cu obiecte specifice, de sarbatoarea Befana.
Dar tot timpul anunul piata este mirifica, plina de oameni!
 
Cum se ajunge: autobuz: 64, 46, 70, 81, 116, 186 si 492.
[line]
 
Muzeele Vaticanului din Roma.
 
Nascute sub patronajul papilor, care de secole s-au adunat lucrari extraordinare, Muzeele Vaticanului sunt considerate printre cele mai frumoase si complexe muzee din lume (13 muzee, unul mai divers ca altul), dotat cu una dintre cele mai bune colectii de arta din lume. Galeria de Arta gazduieste o colectie mica dar valoroasa de picturi, de la inceptul sec al XII-lea pana in secolul al XIX-lea, cu lucrari de di Raffaello, Caravaggio si Leonardo da Vinci. Muzeele includ, de asemenea, sali magnifice cu picturi cum ar fi: l’Appartamento Borgia pictat de Pinturicchio in 1490, Camerele lui Raffaello, si cele patru camere folosite de Papa Iulius al II-lea ca resedinta si faimoasa Capela Sistina (numita de fondatorul sau, papa Sisto IV), opera extraordina a geniului Michelangelo, una dintre cele mai celebre comori din treaga lume, care aduce zilnic peste 20.000 de vizitatori.
Pictura Creatia si Judecata de Apoi (pe peretele altarului), sunt considerate printre cele mai mari si mai intense capodopere picturale ale istoriei artei. In fata unei astfel de frumuseti, cum sa nu fii de acord?
 
Cand: de luni pana sambata de la 9:00 pana la 16. Inchide la ora 18. Inchis in zilele de duminica, cu exceptia ultimei duminici din luna, cu acces gratuit intre 9:00 – 12:30 Inchis la 14:00. Cu conditia ca aceasta sa nu cada de Pasti, 25 si 26 Decembrie, 1 si 6 Ianuarie, 11 Februarie, 19 Martie, 1 Mai, 19 Iunie, 14 si 15 August, 1 Noiembrie.
 
Cat: bilet intreg 16,00 €; redus 8,00 €, oferte pentru scoli 4,00 €; gratuit: ultima duminica din fiecare luna.
 
Cum: metrou linia A, statia Ottaviano – San Pietro  sau Cipro, ambele la 10 minute de mers pe jos.
Autobuz 49, 32, 81, 982, 492, 990; Tramvai 19.
[line]
 
IMG_3920
Trastevere din Roma
 
Se pare ca stema zonei, cap de leu pe fundal rosu, nu este intamplatoare. Se spune, intr-adevar, ca in Capitol a trait intr-o cusca un leu, un simbol de maretie si putere, care a fost suprimat cand a rupt un tip care a venit prea aproape de cusca sa. Cand a trebuit sa se aleaga un simbol care sa indentifice zona “oltre il Tevere” (“dincolo de Tibru” ) a fost ales sef, leul istoric. Este unul dintre cele mai caracteristice cartiere ale orasului, care pastreaza si acum acel aer de altadata, cu strazile inguste, acoperite cu pietre de pavaj, cu case cu aer medieval, cu balcoanele lor mici, de care atarna liane. In Evul Mediul, cu toate acestea, Trastevere se prezenta ca un labirint de strazi inguste, murdare si abandonate.
Astazi este unul dintre locurile preferate ale romanilor: noaptea zona este plina de tineri care-si dau intalnire in piata Trilissa, pentru a bea o bere sau a manca pizza in nenumaratele baruri care populeaza strazile inguste din Trastevere. Nu ratati frumoasa biserica Santa Maria in Trastevere.
 
Cum se ajunge acolo: tramvaiul 8 din Largo Argentina. Autobuz H din Termini.
[line]

 

Sf. Petru din Roma
 
Cu impresionanta sa cupola de Michelangelo si fatada impunatoare, Basilica Sf.Petru este capodopera lui Bernini. Inima Bisericii Catolice, Basilica este locul unde in anul 324 Constantin a construit un altar pentru primul apostol care a fost crucificat si ingropat acolo. In 1506, Papa Iulius al II-lea i-a comandat lui Donato Bramante sa proiecteze construirea a aceea ce ar fi fost cea mai mare biserica din lume (22.000 metri patrati). Bramante, Michelangelo, Giacomo della Porta, au foat doar cativa dintre arhitectii care au reusit in “fabrica lui Sf.Petru”. Mai bine de o suta de ani au fost luati sa se finaliseze marea lucrare. Cei mai mari artisti ai Renasterii si Barocului, au lasat capodopere de o frumusetete extraordinara. Doar daca ne gandim la: Pietà di Michelangelo, Cattedra di S. Pietro sau somtuosul Baldacchino del Bernini.
 
Cand: Bailica: zi de zi, de la 1 Octombrie pana la 31 Martie intre 7.00- 13.30 si din 1 Aprilie pana la 30 Septembrie intre 7.00- 19.00. Mormintele papilor 7.00 – 18.00. Cupola: 08:00 – 18.00/
 
Cat: Basilicica si Mormintele intrarea gratuita. Cupola €7,00(cu lift + 330 de trepte) sau €5,00 fara lift.
 
Cu ce: Metrou linea A, statia Ottaviano – San Pietro.
[line]
 IMG_2985
Pentru străzile comerciale din Roma
 
Nu numai arta si istorie, dar si multa moda ve-ti gasi la Roma. Pentru cei care doresc sa urmeze un traseu plin de glamour, Roma nu dezamageste. E suficient sa faceti un tur pe strazile din centrul orasului, intre Via del Corso si Via del Babuino, unde o sa gasiti cele mai importante branduri italiene si internationale. Sa nu mai vorbesc de zona Campo Marzio. Aproape de Piazza di Spagna sunt o sumedenie de magazine de lux. Roma ofera solutii pentru toate gusturile dar si pentru toate bugetele. Nu toate lumea isi permite sa faca shopping in magazinele de lux. Unii prefera inca pietele traditionale. Daca faceti parte din acest acest tip de turist, Roma este populata de foarte multe piete, unde puteti cumpara mai mult decat modest. Cea mai importanta piata de gen este cea din Porta Portese, deschisa doar duminica intre 6 am si 14, unde puteti gasi orice, de la haine contrafacute pana la jucarii pentru copii. Pentru iubitorii de arata si antichitati ramane zona Via Giulia.
[line]

 IMG_3087

 Ce se mananca la Roma

Pate, rosii, sunca si branza intr-un cuvant bucatini all’amatriciana, unul dintre felurile cele mai populare la Roma. Reteta originala s-a nascut in Amatrice, un oras din Lazio, unde acete spaghettele cu sunca si branza pecorino erau un fel de mancare tipic pastarilor din muntii Apenini. Acestea s-au raspandit in toata Italia. Asa cum se intampla de multe ori cu prepararatele tipice din bucataria italiana, reteta originala a suferit multe schimbari, de multe ori legate de gusturile personale. Dar bucataria italiana ne ofera foarte multe feluri de mancare, cum ar fi: l’abbacchio alla romana, la coda alla vaccinara, la porchetta di Ariccia. Nu uitati si de desert: musai sa incercati celebrul Tiramisu, cu speranta ca colesterolul vostru este in vacanta intr-alt oras!

[line]

IMG_4117

Ce se face seara la Roma

Dupa mult mers pe jos pe la biserici si muzee, pastrati-va energie si pentru ratacit seara pe stadutele Romei!
Seara Roma este agitata, poate la fel de mult ca si ziua. Asa ca va puteti petrece noaptea pe la restaurante, baruri sau discoteci care nu lasa loc de plictiseala. Avand in vedere dimensiunea orasului, este uor de imaginat cat de multe alternative ne poate oferi seara. Distractie si divertisment pentru toate gusturile, pentru toate bugetele si nu in ultimul rand, pentru toate varstele. Nu ratati Campo di Fiori, plin de bar-uri si pub-uri. San Lorenzo plin de cafenele. In serile de vara va puteti deplasa spre mare, mai ales in Ostia, unde este plina de baruri si cluburi aproape de mare. Nu va lasati coplesiti de oboseala, profitati la maximum de fiecare clipa la Roma!

[line]

 

Related Posts

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult