O reteta cu gust exotic si-un ingredient secret

de Isabela Spataru

#IngredientulSecret #Scoicile

Nu cu mult timp in urma, Laura, una dintre fetele super simpatice de la Golin, mi-a facut o supriza. A venit la mine cu o mica provocare din partea Electrolux. In timp ce noi vorbeam, cum ma stiti curioasa din fire, am si tras cu ochiul peste scrisoarea ca mi se adresa.

1385719_10202977566141836_3134237536541953557_n

In fiecare luna Electrolux propune cate un ingredient secret. Asadar pe site a fost creata platforma The Secret Ingredient, care sunstine creativitatea si ideile minunate in bucatarie. Accesand aceasta platforma, vei intra in universul culinar Electrolux, nascut din pasiune pentru gatit si bazat pe cei peste 100 de ani de experienta in conceperea echipamentelor profesionale pentru cei mai apreciati chefi din Europa. Chiar si tu poti experimenta si gati acasa la tine, din retetele care sunt propuse de acesti chefi.

Asadar, ingredientul secret al acestei luni – Scoicile. Un ingredient afrodisiac, cu multiple beneficii nutritive.

Aici puteti citi mai multe despre ele.

Secret ingredient_scoici

(Click pe fotografie pentru a o mari.)

Fiecare calatorie in Italia mi-a ramas la suflet. Nicio experienta culinara nu o pot uita. Fie ca am mancat pentru prima data fructe de mare la restaurantul acela super frumos, chiar in port, fie ca pizza aia pe o straduta laturalnica, in care niciun picior de turist n-a ajuns acolo si care a fost the best, fie ca inghetata aia de langa coltul casei a fost mai buna ca cea mancata din centru, amintirile gusturilor pe care le-ai descoperit nu poti sa le uiti. Si de fiecare data cand trec pe langa locul acela imi aduc aminte. Asa se intampla si cu prima mea experienta cu scoicile. Eram de Paste in Italia, la Roma. Intr-o seara am iesit cu familia in port. Acolo ai restaurante micute, de familie, la fiecare pas. Toti de ademenesc cu preparate pe baza de paste, fructe de mare si alte nebunii. Mirosul este irezistibil si nu-i poti rezista!
Acolo am mancat cele mai bune paste ever cu fructe de mare. De fiecare data cand ne ducem avem o regula, fiecare comanda ceva diferit, in felul acesta gustam fiecare de la fiecare si vedem care preparat este mai bun.

IMG_6508

Scoicile si crevetii sunt in topul preferintelor mele. De fiecare data cand le pregatesc acasa imi reamintesc de vacantele la Roma.
Multumesc Electrolux pentru provocare, pret de cateva minute, cat a tinut cina noastra, m-am gandit ca sunt chiar acolo, pe malul marii!

IMG_6501
Dar sa trecem la reteta noastra. M-am gandit sa pregatesc ceva simplu, deloc complicat, pe care oricine o poate gati casa.

IMG_6626

Cum se curata scoicile de nisip

Scoicile se pot pregati in mai multe moduri: la cuptor, pe gratar, la aburi sau prajite in ulei.

Cand le pregatim acasa, un lucru care poate reprezenta o provocare este sa scoatem nisipul din scoici. Nu cred ca-si doreste cineva sa rontatie nisip la masa!

Nisipul chiar este o problema daca cumparati scoici salbatice sau proaspete.

Dar cum sa le curatam si sa fim siguri ca sunt perfect curate.

Aruncati orice scoica care nu isi inchide cochilia in cateva minute sau care sunt crapate ori ciobite.

Aruncati scoicile intr-un bol cu apa rece de la robinet. Putin piper negru in apa, iar ele vor scuipa tot nisipul din interior. Le lasati 20 de minute, pana la o ora.

Cand suneti gata sa le preparati, luati fiecare scoica cu mana si le le curatati de alte murdarii sau pietris de pe suprafata exterioara. Acum sunt gata de preparare.

IMG_6572

 

Scoici la abur cu unt si vin
 Ingrediente:
 - 100 g unt
 - 2 catei de usturoi
 - chilli uscat
 - lamaie, sucul
 - 1 cana vin alb
 - patrunjel verde tocat
 - sare
 - 1 kilogram scoici

Preparare: cumparaturile le-am facut la Metro. Acolo veti gasi multe moluste proaspete si fructe de mare.

1487440_10202978272999507_727325611627093810_n

Intr-o tigaie mare, incapatoare, topiti untul cu putina apa, usturoiul si chilli. Le lasati timp de 2 minute, adaugati si vinul alb si mai lasati inca putin pe foc.

IMG_6584
Adaugati scoicile si le acoperiti. Le lasati pe foc pana se deschisd toate.

IMG_6585
Transferati scoicile pe un platou, in care le veti servi, iar restul de lichid il mai fierbeti cateva minute cu suc de lamaie si patrunjel.

IMG_6591
Sosul astfel obtinut il turnati peste scoici si le serviti imediat cu paine proaspat prajita cu ulei de masline si usturoi.

IMG_6601

Daca mai aveti si alte sugestii de retete cu scoici sau fructe de mare nu ezitati sa-mi scrieti. Propunerile cele mai interesante o sa le notez.

IMG_6638

 

Related Posts

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult