1,3K
Hello octombrie! Dupa o vara bogata, iata ca a venit si toamna! Luna mea a inceput cam ploioasa si extrem de friguroasa. Cu toate astea o iubesc (doar e luna mea, doh), nu ma las intimidata de frigul de afara si incerc ca fiecare zi sa fie productiva. Chiar daca unele zile sunt atat de mohorate de nu-ti vine sa te dai dimineata jos din pat, incerc sa-mi strang toata energia si cu zambetul pe buze sa ma apuc sa pregatesc ceva.
Magiunul de prune era tot timpul la noi in casa. Mamaia avea un ritual toamna, alegea cele mai frumoase prune si le fierbea in ceaun, la foc mic de tot, cate o zi intreaga! Mirosea divin si cand venea la urma si cu cateva nuci prajite, deja nu mai puteam de pofta.
Toamna asta a venit randul meu, am fiert, cei drep la plita in casa, o oala de magiun ca sa ma pot bucura la iarna de el cand o sa fac cornulete fragede, chiar si astea, prajitura foi cu bulion, clatite sau chiar asa, pur si simplu pe paine prajita! Yam!
Cum se face magiunul de prune: alegeti prunele cele mai frumoase si coapte, le spalati bine. Le scoateti samburii si dupa jumatatile le dati la masina de tocata. Pasta rezultata o transferati intr-o oala cu fundul gros (de fonta) si lasati sa fiarba magiunul la foc mic de tot cateva ore bune. Nu uitati ca din cand in cand sa amestecati prin el cu o lingura.
Cum va dati seama ca este gata: trebuie sa scada jumatate din cantitatea de piure de fructe, dupa aceasta etapa incepeti sa sperati la un magiun de prune bine fiert.
Un alt mod sa va dati seama ca este gata, o sa capete o culoare extrem de inchisa, iar magiunul o sa sara ca o lava fierbinte. 🙂
Ambalare: spre final adaugati nuci romanesti usor prajite, decojite si taiate in bucati rezonabile. Magiunul o sa capate o aroma incredibila.
In borcanele perfect sterse de apa turnati magiunul.
In borcanele perfect sterse de apa turnati magiunul.
Sterilizare: in cuptorul preincalzit la 100 grade Celsius, le lasati timp de o ora. Dupa inchideti cuptorul si le lasati acolo sa se raceasca complet. De preferat, a doua zi le depozitati intr-un loc racoros, ferit de umezeala sau lumina.