Recunosc ca nu sunt gospodina cand vine vorba de muraturi. Pentru iarna ma rezum la castraveti si gososari simpli in otet. Atat si nimic mai mult. Cu toate ca anul trecut am devorat cantitati industriale de gogonele in saramura de la Mega si totusi am fost atat de lenesa incat sa nu pun. Dar am familia care se ocupa de asa ceva si stocul de gogonele and co. il am deja asigurat.
Cu cativa ani in urma am primit acasa de la o bacanie, printre alte bunatati si acesti gogosari murati in sos de mustar, pe care i-am devorat aproape instant si in secunda urmatoare cautam pe google reteta lor. Am gasit-o, am facut-o si nu stiu de ce am tot uitat toamna sa o public pe blog. Iata ca anul acesta a venit randul ei sa o public si sa diversific si borcanele mele de la beci, am facut si ZACUSCA :)), care aprope, a iesit super-mega-buna, am muncit la ea 2 zile lumina, eu am facut focul in curte, eu am dat cu lingura prin ea. Dar, daca vreti si reteta ei, sa-mi spune-ti, ca acusi vin cu armata de borcane.
Aceste fiind spuse, zic sa dati fuguta la piata cat inca mai gasiti gogosari buni si carnosi. Incercati sa-i alegeti pe cei mai rosii, daca au inca pete verzi, ii mai lasati cateva zile ca o sa se inroseasca.
Normal ca nu am asteptat pana la Craciun si deja am gustat din ei.
Ingrediente pentru 4 borcane mari:
Preparare 2 ora :: Fierbere 20 minute :: Dificultate scazuta
– 2 kg gogosari, cantariti dupa ce au fost curatati si taiati felii
– 300 g mustar
– 300 ml otet
– 300 ml apa
– 300 ml ulei de floarea soarelui
– 300 g zahar
– o lingura pasta de tomate
– 2 linguri sare grunjoasa pentru muraturi
– 4 linguri piper negru boabe
– 4 foi de dafin
– 1 lingurita turmeric/curcuma/sofran
Mod de preparare: intr-un vas mare amestecam mustarul cu uleiul pe care il turnam usor, ca pentru maioneza. Adaugam apa si otetul, zaharul si foile de dafin.
Apoi restul de condimente si amestecam totul foarte bine.
Asezam oala pe foc, la flacara mica si lasam pe foc timp de 10 minute, din momentul in care a inceput sa fiarba. Dupa acest timp, adaugam feliile de gogosari in sosul de mustar. Fierbem la foc foarte mic timp de 8-10 minute, nu mai mult. Foarte important e sa fierbeti gogosarii la foc mic de tot sa nu se inmuaie.
Turnati gogosarii in borcanele deja pregatite, iar la final distribuiti in mod egal sosul de mustar. Sigilati foarte bine borcanele.
Le sterilizati la cuptor, la temperatura de 100 grade Celsius pentru 1 ora. Le lasati acolo sa se raceasca complet si dupa le depozitati la racoare.