Gem de gutui

de Isabela Spataru
Quince jamCat este de bun, preferatul meu :P! Cand eram mica, mamaia ne prepara cantitati industriale din acest gem. La tara, am avut un gutui foarte mare si foarte roditor. In fiecare toamna mamaia fierbea “gemul minune”, o bunatate ce mai! Gemul acesta l-am preparat dupa indicatiile mamaiei mele, nu stia ea cantitatile exacte, dar eu le-am cantarit, ca sa nu va las pe voi in ceata de tot :P.

Dificultate medie :: Preparare 15 minute :: Fierbere 40 minute
Avem nevoie de:
– 1 kg pulpa de gutui
– 600 g zahar
– 2 pahare apa
– sucul de la 1 lamaie

Preparare: din apa si zahar fierbem un sirop. Cat siropul este pe foc, gutuile, dupa ce le-am spalat bine de puf si sters, le trecem prin razatoarea cu ochiurile mici. Cine doreste le poate taia in cubulete mici. Nu uitati sa le stropiti cu sucul de la lamaie, sa nu se oxidexe. Cand siropul de zahar s-a legat, adaugam pulpa de gutui si la foc mic fierbem gemul. La mine in 40 de minute a fost gata. Turnati-l in borcanase si cine doreste poate sa le sterilizeze la cuptorul. Eu am sarit peste acesta etapa, pentru ca nu o sa-l apuce week-end-ul.
Spor la pregatit gemuri si am sa revin cu o reteta de cornuri, umplute cu gem de gutui.

Related Posts