Inainte sa va apucati sa faceti dulceata trebuie sa pregatiti urmatoarele: borcanelele, de preferabil mai micute (asa imi plac mie), dar am avut si mari :D, le spalati bine si le lasati la scurs. Daca doriti sa faceti si etichete personalizate cu atat mai bine. Daca le vreti pe ale mele, sa ma anuntati si vi le trimit.
O oala mare, incapatoare, cu fundul gros. Zahar, lamaie, de preferabil bio, eu am avut din lamaiul de la tara :P.
Si acum reteta, folosesc reteta mamaiei mele, adica un kilogram de capsuni, la un kilogram de zahar.
Capsunile le treceti printr-un jet de apa rece si le rasturnati in oala pe care le fierbeti. Adaugati si zaharul si suc de lamaie. Eu la un kilogram de capsuni adaug si sucul de la o lamaie. Lasam asa la macerat pana se topeste zaharul si capsunile lasa destul de mult sirop.
Cam in doua, trei ore zaharul se topeste. Punem oala pe foc si fierbem la foc mic. Atentie! Nu amestecati cu lingura prin dulceata, doar miscati oala. Cand face spuma o luati cu o lingura. Nu va pot spune cam in cat timp este gata, depinde de ce cantitate fierbeti. Dar testul cel mai bun este: luati putina dulceata si o turnati intr-o farfurie, dupa ce s-a racit luati cu o lingurita din sirop si picurati pe farfurie. Daca bobitele de sirop nu curg, inseamna ca dulceata este gata.
Intre timp cat fierbe dulceata, borcanele sterse bine de apa, le asezati pe tava de la aragaz si le dati putin la cuptorul incalzit, pentru cateva minute sa le sterilizati. Le scoateti. Cat sunt inca caldute turnati dulceata si le sigilati imediat.
Acoperiti toate borcanelele cu un prosop gros si le lesati asa sa se raceasca. Doar cand sunt racite complet le duceti in camara. De preferabil a doua zi dupa ce ati pregatit dulceata.
Sper ca am explicat bine si ati inteles. Nu folosesc niciun fel de pectina, gelifiant sau cum le-o zice. Natural totul. Daca aveti nelamuriri sau intrebari nu ezitati si intrebati-ma!
Urmeaza reteta de dulceata de rubarba si capsuni, va zic de pe acum, eu care nu am mancat niciodata rubarba mi s-a parut excelenta! 😛
56 comentarii
Nu stiu cum am ajuns aici dar am devastat frigiderul in cautarea unui borcan cu gem dupa ce am citit acest articol :))
Te-aş ruga să-mi trimiţi şi mie câteva modele de etichete cu diferite fructe. Mulţumesc
Te-aş ruga să-mi trimiţi şi mie câteva modele de etichete. Mulţumesc
de unde fac rost de hartia de ambalat? 🙂
Doamne ajută, Isabela!
Reţetele tale sunt atât de reuşite pentru că, pe lângă ingredientele din reţete, pui mult suflet şi le faci cu dragoste pentru cei dragi(ca şi mamaia, de altfel)!
Eşti o „dulceaţă” de gospodină şi îţi doresc mult succes.
Pentru că eşti şi foarte ingenioasă, produsele oferite de tine sunt şi foarte atrăgătoare.
Te-aş ruga să-mi trimiţi şi mie câteva modele de etichete cu diferite fructe. Mulţumesc, Carmen
BUNA ZIUA..MULTUMESC PT RETETA, MAINE AM SA O INCERC…AS DORI DACA PTETI SA MI TRIMITETI SI MIE ETICHETELE PERSONALIZATE PE RODICAFREE@YAHOO.COM..VA MULTUMESC!!
Spuneti-mi va rog in loc de lamiie ce pot sa pun in dulceata sau nimic?
Super reteta si foarte simplu de facut!Multumim pt. ea!!!As dori si eu acele etichete personalizate,daca se poate, pe adresa vieruliliana@yahoo.com.Multumesc inca odata.O zi buna!!
Buna! Super reteta! Vreau si eu etichetele personalizate , daca se poate!! adresa : leona.kiss@yahoo.com , Spor la treaba gospodinelor… :)) Multumesc!
Super reteta!!!
Trimite-mi si mie etichetele personalizate!!
adresa leona.kiss@yahoo.com
Multumesc, spor la treaba gospodinelor!!! :))
Buna! Vreau sa fac reteta in seara asta, dar nu stiu daca imi ajung borcanele. Am 13 kg de capsuni….cate borcane mi-ar trebui? Sau cate borcane folositi voi pentru 1 kg de capsuni? Multumesc!
super buna dulceata! am preparat-o astazi cu capsuni din gradina proprie.Multumim pentru retetele tale Isabela,esti o gospodina desavarsita.
Imi poti trimite si mie etichetele ?
adresa este hereamihaela@yahoo.com
multumesc anticipat
buna mar interesa si pe mine etichetele adr mea pintilie_veronica_camelia@yahoo.com ms
Buna ziua,
Daca se mai poate, trimiteti-mi si mie etichetele: crissa.vilcica@yahoo.com.
Va multumesc.
Draga mea, multumesc pentru reteta! Sigur va iesi exact cum ii place sotului meu care este innebunit dupa dulceata de capsuni!! Multumesc pentru toate retetele fantastice…
Dulceata cu miere? Mai bn cu zaharina! Prosti mai santeti.dupa ce biata femeie pierde timpul cu voi mai faceti si pe nutritionistii.mancati numai grasimi k daia santeti ca porcii grasi si vreti dulceata cu miere?! Chiar m-a scos din sarite comentariile astea
Dulceata trb sa fié dulce.aré múlt zahar dar ñu mananci Zilnic si in cantitati industriale.duceti/va dracu k pe fiecare página gasesc cate un prost care ma enerveaxa
Iar mierea fiarta dobitocule este daunatoare.
M-i se pare excelenta reteta si se vede delicioasa iar prezentatia nota 10!!! Múlt noroc si ni bagatii inteligentii astia fara neuroni in seama!
Multumesc pt reteta. Chiar de maine ma apuc sa fac dulceata de capsuni. Te rog sa-mi trimiti si mie etichetele tale pe adresa ivtamara@yahoo.com Mersi.
tocmai am terminat si eu dulceata. am facut dupa reteta ta, numai ca am pus mai putin zahar. a iesit delicoasa 🙂
tocmai am terminat si eu dulceata. am facut dupa reteta ta, numai ca am pus mai putin zahar. a iesit delicoasa 🙂
E usoara reteta. Maine o incerc si eu. Imi trimiti si mie etichetele tale? Multumesc anticipat! (valyvio@yahoo.com)
Capsunile mele asteptau cuminti in siropul cu zahar (le-am pus ieri seara, azi urma, dupa servici, sa le pun la fiert) si eu cautam pe net reteta de dulceata, desi cam stiam ce trebuie sa fac (de la mama). Prima reteta gasita a fost chiar a ta:). Felicitari pentru modul de prezentare, atat al retetelor diverse, cat si pentru fotografiile realizate! Abia asteptam sa gustam din dulceata care acum e pe aragaz:)
PS: daca le mai ai cumva, as dori si eu etichetele pentru borcane.Multumesc! adresa mea: joana_crisan@yahoo.com
Si spor pe mai departe la multe bunatati!
vreau si eu etichetele pentru dulceata…georgiana.bucan@yahoo.com multumesc!!!
Am facut dulceata acum catva timp dupa reteta d-voastra. Desi nu am respectat cantitatea de zahar (-imi place dulceata mai putin dulce-) mi-a iesit minunata si foarte aspectuoasa. multumesc de reteta!!
dupamasa incerc si eu pt prima data dulceata de capsuni, am emotii :P; ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai tirmite si mie etichetele tale, multumesc ca ne inpartasesti si noua din experienta ta.
loredanamihaiuc@yahoo.com
Vreti reteta, oameni buni,
La dulceata de capsuni?!
Pai…
Fiecare-i cu ideea!…
Cum spune si vorb-aceea:
Cate case si bordeie,
Tot atatea obiceie.
Asa ca, de esti destept
Si mai esti si intelept,
Citesti si analizezi,
Dupa care-actionezi.
Apoi,
Te intorci pe acest blog
Si faci, scurt, un epilog.
Lasi a ta experienta,
Pentru,
Cei ce nu au competenta.
Buna draga mea! Super! Nici nu cred ca nu a inteles cineva la cat de explicita ai fost. Acum ma pun s-o fac. Am adunat abia capsunile. Daca se mai poate as dori si eu din etichete daca mai ai: kola_narcysa@yahoo.com. poop!
Sunt de ceva timp abonata la blogul tau si de cate ori primesc prin email noutati ma bucur ca un copil care primeste bombonele.:)) Te felicit pentru toata munca depusa, ca impartasesti cititorilor din experienta ta culinara si mai ales ca vii si cu noutati. Succes mai departe!
Si eu vreau sa fac dupa reteta Isabelei doar cu mai putin zahar.
Zeama de lamaie pastreza culoarea capsunilor.
Astept cu nerabdare eticheta ta .
Am pregatit toate ingredientele..si acum am gasit si reteta potrivita..indraznesc sa-ti cer si eu etichetele, mult solicitate, pe adresa mea mary31ro@yahoo.com. Multumesc frumos.
Eu tocmai am spalat capsunile, ma duc sa cumpar zahar. Urati-mi succes! Este prima data cand fac dulceata :D.
Astazi am sa incerc si eu minunatia asta. Imi trimiti, te rog, si mie etichetele tale? Mersi! claudiabob@yahoo.com
Buna Isabela. Felicitari pentru blogul tau, pe mine ma ajuta enorm, mai ales ca sunt noua in ale bucatariei :). Zilele acestea vreau sa incerc sa fac si eu reteta ta pentru ca sunt innebunita dupa dulceata de capsuni. E prima data, nu am mai facut niciodata vreun tip de dulceata…sper sa-mi iasa, nu pare foarte greu. Poti sa-mi trimiti si mie etichetele tale, te rog? Adresa mea este: monica_ionele@yahoo.com. Merci!!
Am facut dulceata dupa reteta aceasta, doar ca am folosit zahar mai putin. Mi-a iesit deosebita si cu un gust adevarat si nici nu a durat mult fierberea. Nu am pus conservant si sper sa am noroc sa nu se strice. Baiatul meu deja a terminat un borcan.
Acum am venit cu căpșunii de la piață, asa ca ma apuc și eu de dulceață… Te rog sa îmi trimiți și mie pe e-mail „etichetele” tale. (ionutza24@yahoo.com)
Mulțumesc pentru rețetă, sper sa iasă și a mea la fel de gustoasa, ca acum fac prima data singurica… 🙂
Buna ziua,
Daca se mai poate, trimiteti-mi si mie etichetele: biancadrg@yahoo.com.
Va multumesc
hei,, Anonimule,, mierea de albine incalzita peste 40 grade C este foarte toxica,mai pune mana si mai citeste si tu o carte!
Doamnei „informate” care comenta superior sa fie inlocuit zaharul cu miere ii spun ca ar fi mai sanatos sa se abtina de la astfel de sfaturi. zaharul alb chiar si asa mult folosit in gem este mult mai putin nociv decat mierea adusa la punctul de fierbere. Daca s-a mai spus imi cer scuze pentru repetitie, am citit doar pana la mesajul ei.
alternativa sanatoasa ar fi zaharul brut. dar si asta mancat in cantitati mari are acelasi efect 😉 cumpatarea este mai importanta de cele mai multe ori, inclusiv cand vine vorba de opinii 😀
ah. ma duc sa pun gemul pe aragaz 😀
Da,si mama face la fel dulceata la fel,1:1,dar nu pune lamaie.Cu mai putin zahar iese la fel de buna.Eu pun zahar dupa gust,ca nu fac multa cantitate,asa ca nu are timp sa se strice(am auzit ca zahar e si pt conservat,de aia si cantitatea mai mare).
Eu n-as strica bunatate de dulceata ,cu miere.
La cate chestii nesanatoase bagam in noi,eu zic ca zaharul din reteta e nesemnificativ!
Pupici,Isabela!
Am facut exact cum ai scris.A iesit minunata,dar as dori si eu etichetele.Sunt si pentru alte fructe? Multumesc.Adresa mea este bestetta@yahoo.com
nu stiu daca ai primit comentariul scris inainte dar sunt tot angela din ungaria si as vrea si eu etichetele tale adresa bebeangi@yahoo.com mersi
Buna , sunt Victorita si chiar cred ca este buna, maine fac si eu dulceata dupa sfatul tau. Multumesc.Sa stii Isabela ca vreau si eu eticheta ta. Multumesc mult. Iti las aici adresa de email. heikonencompany@yahoo.com.Multumesc pentru sfaturi si astept cu nerabdare eticheta ta.Te pup
a iesit delicioasa…….reteta a fost perfecta
peste 1 ora pun si eu dulceata pe foc.Sper sa iasa bine,pentru ca reteta ta e usor de facut; a mea era mai complicata,cu mult zahar.
Isabela, arata delicioasa dulceata ta, cred ca a fost o placere sa faci dulceata cu mamaie 🙂
Anonim, da, zaharul este sanatos consumat in cantitati moderate. Nu stiu daca stiai, dar mierea contine tot zahar, iar consumata in cantitate mare face acelasi lucru pentru organism. Poti sa te delectezi cu putina dulceata, facuta cu zahar, asa cum a fost ea menita sa fie servita: in castronele mici cu un pahar mare de apa 🙂
Acum am capsunile pregatite si ma apuc de reteta. Voi folosi zahar brun si intr-o cantitate mai mica. Pentru cei care cred ca inlocuirea zaharului cu miere e o alternativa sanatoasa, pot sa le zic ca nu au dreptate. Mierea prelucrata termic nu numia ca isi pierde din calitati, dar devine chiar nociva.
Draga Isabela ,eu sunt Mona din Sydney,tocmai am cumparat doua ladite de capsuni si dupa cum vezi ti-am ales reteta ta de pe website deoarece m-i s-a parut ca e foarte probabil ca aceasta reteta imi va reusi. Arata foarte bine dulceata ta de capsuni iar copii mei nu au rabdare sa mai astepte pana gand imi voi incepe toate pregatirile inainte de a incepe sa o prepar. ersii mult ptr.reteta
Ti-am incercat si eu reteta si mi-a iesit super buna dulceata.Am pus mai putin zahar deoarece erau ff coapte capsunile.
Multumesc pentru inspiratie!
Anonim, eu macar am curajul sa imi arat fata, oricum ar fi ea, pe cand tu…halal comentariu. Din respect pt Isabela nu mai spun nimic.
A wonderful jam! It must be delicious on fresh homemade bread!
Cheers,
Rosa
@Bianca, n-as vrea sa fiu rau, dar judecand dupa poza ce-ti apare in dreptul comentariului cred ca nu prea ai idee cat de nociv este zaharul pentru organism. Si probabil ca nici nu-ti prea pasa cat de sanatoase sunt alimentele pe care le consumi.
Ce gem poate sa fie ala cu miere? Mierea e miere, dulceata dulceata.
Isabela eu vreau etichetele tale te rog. Bianca.ms.76@gmail.com.
Si astept dulceata cu rubarda si capsuni ca si eu am rubarba:)
Isabela, daca intr-o buna zi o sa vrei sa ma infiezi, sa stii ca n-o sa am nimic impotriva. Esti grozava!
Buna ziua.
Sunteti interesat de un schimb de linkuri cu http://www.e-anunturi.eu ?
Schimbul de linkuri este benefic pentru ambele site-uri deoarece este vazut de motoarele de cautare (ex: google, yahoo) ca un vot de incredere. In plus, schimburile de linkuri va aduc si vizitatori de pe site-urile partenere.
Tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati linkul si apoi sa lasati un mesaj pe pagina de contact de pe http://www.e-anunturi.eu in care sa specificati pagina pe care ati pus linkul ca eu sa pot verifica. In mai putin de 24 de ore voi adauga si eu linkul dumneavoastra pe http://www.e-anunturi.eu .
Multumesc, sa aveti o zi buna!
Nu stiu cat de sanatoasa poate fi gemul tau din moment ce folosesti atat de mult zahar. Oare n-ar merge reteta adaptata, in loc de zahar sa se foloseasca miere de albine?
Daca nu pui zahar la dulceata nu se leaga. Incearca tu cu miere si ne spui si noua ce ti-a iesit. Cat despre legatura dintre zahar si sanatate, e bine de stiut ca si mierea contine 99% zaharuri. Daca zaharul nu este sanatos din punct de vedere al efectelor asupra glicemiei, siluetei si procesarii vitaminelor si mierea are aceleasi efecte nocive. Dar in general, o dulceata nu are cum sa fie „sanatoasa”. E dulceata! O mancam pentru ca e buna, nu pentru ca e sanatoasa. Daca vrei ceva sanatos, fructe proaspete!
Mierea nu se fierbe! Iar dulceata fara zahar nu se mai cheama dulceata. Apoi nu mancam un borcan de dulceata, mancam o lingurita-doua.