Direct din gradina bunicii, acesti trandafiri superbi au fost transformati in cea mai buna si aroma dulceata ever. Acum, sincera sa fiu, nu am preferat-o dintotdeuna, senzatia aia de petale care imi „scartaiau” intre dinti, era asa ….ah .. :)) Plus ca o consideram mult prea parfumata si nu puteam deloc sa o inchit.
Ei cu timpul am inceput sa o apreciez. Acum as sta non stop cu nasul in borcanul cu dulceata, pur si simplu ador mirosul ei subtil de trandafiri! Stiu ca multi dintre voi asteptati reteta, care va spun de pe acum, nu este deloc complicata si se pregateste mai repede decat alte retete de dulceturi. Chiar si eu am fost uimita cat de repede se pregateste. Ca o gospodina constiincioasa ce sunt, am supervizat-o pe mamaia cum a pregatit prima sarja de dulceata. Ne-am asezat in gradina, la umbra unui cires si printre povesti din tinerete, am smuls petalele la un castron mare, dar mare si indesat de flori de trandafiri. In cateva minute m-am trezit cu un imens morman de petale de trandafiri si mainile imi miroseau atat de bine!
In oala cea veche si care a facut sute de borcane de dulceata, am turnat 300 ml de apa si 1 kg de zahar. Le-am lasat sa fiarba la foc domol, vreme de vreo 10 minute, cat sa se formeze siropul nostru pentru dulceata. Intre timp le-am venit de hac petalelor. Intr-un castron mare, le-am frecat cu 2 linguri de zahar pana le-am scos tot sucul din ele. Si va jucati asa cu ele, cat siropul se face. Trebuie sa scoateti din ele cat mai mult suc si sa ramaneti cu un pumn de petale. Cand siropul este gata, adaugati petalele bine stoarse si sucul lor. Amestecati doar odata, hai fie de doua ori, aruncati si cateva felii de lamaie si la foc mic lasati sa fiarba dulceata. Ca sa amestecati prin dulceata, pur si simplu scuturati oala, prin miscari circulare. Cam in vreo 20 de minute, in timp ce bucataria miroase divin, dulceata noastra este gata. Dar ca sa fiti sigure ca este gata, luati o lingurita de dulceata si o picurati pe o farfurie, daca siropul se face brobonele si nu curge este gata. Daca este prea fluid, o mai lasati un picut pe foc. In borcane bine sterse de apa, turnati dulceata cat este inca fierbinte, le puneti capacele si le lasati 5 minute cu fundul in sus :)).
Sa nu uit, nu toti trandafirii sunt buni de dulceata, asa ca aveti grija. Daca aveti rude la tara, ar fi perfect! Abia astept sa-mi spuneti daca ati facut si voi dulceata de trandafiri!
[yumprint-recipe id=’7′]
3 comentarii
cred ca eu stiu alta reteta! petalelor li se taie partea alba. la dulceata se pune doar partea roz a petalei . Apoi freci petalele cu sare de lamaie pana scoti zeama. Se lasa la rece o noapte, apoi rabdare sa ai sa amesteci. Oricum dulceata de trandafiri este fabuloasa. Mihai
Mihai nici la mine nu a fost partea alba de la petale. Cat despre sare de lamaie, asa se pregatea inainte, crede-ma si cu zahar, frecate bine petatalele scot foarte mult suc. Eu zic sa o inlocuiesti cu felii de lamaie, mult mai aromata si delicioasa iese!
Sotul meu adora dulceata de trandafiri! Dar nu am de unde sa iau petalele. Mi-ar placea sa am si eu unul in gradina.