Imam Bayildi ~ Vinete umplute

de Isabela Spataru
Imam Bayildi ~ Vinete umpluteChiar daca n-am fost in Turcia, dar imi doresc sa ajung, am incercat cea mai populara reteta a lor ~ Imam Bayildi. “Imamul leşină” (acesta este traducere literală) este o vânătă umplută cu ceapă, roşii, şi cu usturoi.
Există multe legende legate de acest fel de mâncare. Una din ele povesteşte că un duhovnic mahomedan, pe numele de Imam, a leşinat când a gustat-o pentru prima dată.
Acum ca v-am spus de unde se trage si numele acestui fel de mancare sa ne apucam de treaba :P.
Sunt mai multe moduri de preparare: vanata prajita in ulei de masline, saufiarta in apa si bine scursa. Eu am ales varianta cea mai simpla, dupa ce le-am scos miezul, le-am lasat asa si au iesit excelente!

Imam Bayildi ~ Vinete umplute

Pentru 4 perosne :: Dificultate scazuta :: Preparare 1 h :: Coacere 45 minute
Ingrediente:
– 2 vinete
– 2 cepe mici sau una mare
– 4 catei de usturoi
– ulei de masline
– 400 g rosii
– 1 lingurita de zahar
– putina scortisoara macinata
– patrunjel verde
– sare, piper

Preparare: taiem vinetele pe lung, le presarm cu sare si le lasam asa vreo 30 de minute, pana scoate tot sucul din ele. Bine le mai ajutam si noi putin. Cu o lingura scoatem miezul vinetei. Il taiem cubulete. Tocam ceapa si usturoiul. Rosiile le oparim, le luam pielita si le tocam si pe ele cuburi.
In cateva linguri ulei de masline inmuiem ceapa si usturoiul. Cand devin transparenete adaugam vinetele cuburi si lasam putin sa se inmuaie. Adaugam rosiile, zaharul si scortisoara. Lasam totul la foc mic sa fiarba, pana scade. Potrivum de sare si piper.
Umplem jumatatile de vinete cu umplutura. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 gradeC, pentru 30 de minute.

Sunt bune si calde, dar si reci! Presaram patrunjel verde tocat.

Imam Bayildi ~ Vinete umplute

Related Posts

5 comentarii

Anonymous august 5, 2011 - 9:06 am

MULTUMESC MULT PT ACEASTA RETETA.AM FACUT-O DE DOUA ORI SAPTAMANA ASTA .

Răspuns
Marian iulie 28, 2011 - 9:09 pm

frumoasa prezentare,o reteta buna,excelenta combinatia de vinete cu rosii la cuptor/un pic de menta proaspata si ardei iute rosu n ar fi rau de adaugat

Răspuns
Anonymous iulie 27, 2011 - 4:33 pm

mincarea asta se face la noi in casa de cind ma stiu,habar nu am cum a ajuns si aici in ardeal.mama taia vinetele,le umplea cu compozitia care continea si zarzavat calit si ardei,apoi le lega cu frunza d telina.sunt o nebunie .cind ramane mai multa umplutura se pot umple ardei,dovlecei sau rosii. pa, dana din arad

Răspuns
Adela Zilahi iulie 25, 2011 - 7:56 pm

Foarte bine arata, am sa incerc cu siguranta! Puup!

Răspuns
sarah iulie 25, 2011 - 2:11 pm

faina rau reteta.am mai vazut-o dar inca n-am incercat-o.sa nu te super pe mine dar Imam nu era numele duhovnicului ci el era un imam ,adica un fel de preot islamic 😀 (imamul este cel ce conduce rugaciuna in Islam).oricum reteta ramane super interesanta.o zi minunata!

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult