Tort de ciocolata si morcovi

de Isabela Spataru

IMG_1008

E ceva intre mine si ciocolata! Apropape orice desert facut cu ciocolata il iubesc instant si oricand as lasa o portie mare de mancare pentru una de ciocolata.
Weekend-ul trecut s-a lasat cu un scurt roadtrip pana la munte. Prilej de fotografii multe, gratar afara pana noaptea tarziu, bubbles si of course ciocolata! Sefa deserturilor cu ciocolata a fost rugata sa faca un desert, un tort, ceva maaare si bun care sa hraneasca pofta de dulce a catorva persoane, vreo 12. 
Cred ca ati observat ca in ultimul timp nu prea am mai venit cu retete noi de torturi pe blog. Am zis sa recuperez si sa imbogatesc categoria de torturi.
Cel de astazi este un tort de morcovi cu ciocolata, cu blat umed de morcovi, ananas si nuca. Crema delicoasa din crema de branza si gust intens de ciocolata.
O crema geniala, care se pregateste foarte repede si usor de lucrat cu ea. Ai nevoie dor de o spatula buna si multa rabdare sa nevelezi tortul. Daca esti talentat intr-ale decoratului,da-i drumul! Eu l-am lasat simplu si deasupra am aruncat cateva sprinkles colorate. Si atat! Am lasat sa primeze gustul!
Trebuie sa va spun ca textura tortului este minunata! Eu sunt destul de pretentioasa si nu-mi plac prajiturile uscate si extrem de dulci. Acest tort este exact opusul, umed, suculent si cu o finete de neegalat, plus o aroma subtila de scortisoara si nucsoara in maiestrie cu morcovii, nucile si ananasul, iar aroma intensa de ciocolata, face ca acest tort sa fie o incantare pura.
Stiu ca o sa va bucurati de el pana la sfarsit, este usor de facut si contine ingredinte simple.
Am ales sa fac acest tort pentru iesirea noastra la munte, deorece acolo este inca iarna, prea putine urme de primavara! Toate aromele astea pe care vi le-am enumerat eu mai sus, s-au imbinat perfect cu aerul tare de Moieciu.
Sper sa va placa si sper ca v-am convins sa-l pregatiti si voi familiei sau prietenilor. Merita sa incercati acest tort, va asigur ca o sa ramana in retetarul vostru.
Sectiune nu am sa va arat, dar va asigur ca nici macar frimituri nu au mai ramas pe platou!S-a cerut bis pentru iesirea urmatoare! Weekend fain sa aveti.
 
 

IMG_0941

Pentru 12 persoane :: Timp de preparare 2 ore :: Coacere 80 minute :: Dificultate scazuta

Ingrediente:
Pentru blat:
– 100 g nuci romanesti
– 340 g morcovi
– 4 rondele de ananas
– 4 oua
– 150 g zahar alb
– 100 g zahar de melasa sau muscavado
– 240 ml ulei de floarea-soarelui
– 2 lingurite extract de vanilie
– 200 g faina alba
– 80 g faina integrala
– 25 g cacao
– 1 lingurita bicabonat de sodiu
– 2 lingurite praf de copt
– 1/2 lingurita sare
– 2 lingurite scortisoara
– 1/4 lingurita nucsoara

Pentru crema:
– 270 g ciocolata maruie, minim 70% cacao
– 170 g crema de branza
– 85 g unt moale
– 240 g zahar pudra
– 4 linguri cacao
– 1/2 lingurita sare
– 160 g iaurt grecesc

IMG_0994

Mod de preparare blat: preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Preagatim doua tavi de tort cu diametrul de 18 cm.
Intr-un bol adagaum ingredientele uscate: faina alaba, faina integrala, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea, nucsoara si scortisoara. Le amestecam.
Intr-un alt castron batem ouale cu zaharul albs si cel brun pana obtinem o compozitie spumoasa si toate cristalele de la zahar sunt topite. Apoi adaugam uleiul si vanilia. Mixam bine.
Morcovii ii radem pe razatoarea cu ochiurile mici. Daca folosim ananas din conserva, il lasam la scurs intr-o strecuratoare si dupa il tocam la cutit marunt. Le adaugam pe toate in compozitia de mai sus. Adaugam nucile macinate si amestecul de ingrediente uscate. Mixam foarte bine pana toate ingredinetele se incorporeaza perfect in alaut.
Impartim aluatul in doua. Sa va iasa doua blaturi perfect egale, cantariti cantitatea de aluat.
Turnati blaturile in tavi.
Dati la cuptor pentry 40 de minute, dar nu mai mult. Lasati sa se raceasca complet si dupa adaugati crema peste blaturi.

IMG_0974

IMG_1132

IMG_1142

IMG_1228

IMG_1528

IMG_1302

IMG_1269

IMG_1447

IMG_1460

IMG_1573

Un pui de dac. Danut, care a fost responsabil cu fotografiatul.

Un pui de dac. Danut, care a fost responsabil cu fotografiatul.

 

Mod de preparare crema: topiti ciocolata pe bain-marie. Intr-un bol mixati crema de branza si untul. Cand devin spuma adaugati zaharul pudra treptat si sarea. Mixati pana zaharul este complet dizolvat in crema. Adaugati iaurtul. Ciocolata topita o turnati in timp ce mixati crema.
Importatnt este la aceasta crema este sa o adaugati cat mai repede pe tort, astfel se intareste si nu va mai fi la fel de simplu de lucrat cu ea.
Dar daca se intampla sa uitati de ea, 1 minut la microunde si se rezolva.
Dati tortul la frigider pentru o ora inante de a fi servit!

Sefa deserturilor-cu-ciocolata va pupa!

Sefa deserturilor-cu-ciocolata va pupa!

 

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.