Isabela Cuisine, de 11 ani
*Ilustratie de Ioana Zdralea
*Scroll down pentru Tort Fraisier
Buna,
Numele meu este Isabela Spataru si scriu pe blog din 2007.
Am inceput intr-o zi de joi. Dintr-o joaca, am realizat cel mai frumos proiect al meu – Isabela Cuisine. In kit-ul meu de proaspat blogger culinar se afla asa: un aparat Sony, o bucatrie mica de apartament, foarte putine tavi si ustensile si o musama cu florea-soarelui.
Cu ingrediente putine
Intr-un orasel mic, de provincie, erai condamnat sa folosesti doar ce-ti oferea el, adica foarte putin. Tin minte ca imi era imposibil ca acum 11 ani sa fac tiramisu de la zero. La Marsala si alte nebunii nici nu puteam visa.
De nadejde mi-a fost caietul cu dulciurile copilariei, cu cele mai simple retete de pe pamant, cu ingrediente accesibile, dar cu rezultate maxime cand venea vorba de un tort de portocale sau felii de ciocolata.
In bucataria mea mica din Ramnicu Sarat am copt sute de prajituri, torturi, cozonaci, cornuri si poate tot atatea nereusite, pentru ca existau si astea. Am invatat sa pun muraturi si am facut pentru prima data 6 cozonaci intr-o zi si mi-au iesit perfect!
Dulciurile copilariei
Gustul si mirosul care imi aminteste mereu de acasa. De lucrurile alea simple cu care am crescut. Imi aduc aminte si acum de pandispanul mamei cu caise multe, de compotul de visine sau de checul marmorat. Nu avea nevoie de prea multe ingrediente, majoritatea erau de la noi din curte.
Caietul in care si-a lasat amprenta si in care a notat toate retetele de parjituri, imi este cel mai de pret. Inca ii pastrez mirosul in gand si de fiecare data cand il rasfoiesc imi aduc aminte de fragmente din viata noastra.
Asa am inceput si eu aventura in bucatarie, cu aceste deserturi. Cu clatite lipite de tavan si tavi intregi de cornulete cu magiun.
La tara
Am crescut undeva in Vrancea, cu vita de vie si implicit mult vin. Toamna mereu era sezonul recoltei si strugurii erau la rang de vedeta. Bineinteles ca femeile casei, mama si mamaia, pregateau din ei dulceata, peltea si chiar ii depozita in camara, iar de Craciun aveam struguri. Cool, nu? 🙂
Cu oua si lapte din belsug si toate fructele si legumele. Asadar aveam cam tot ce-mi trebuie sa pot pregati bunatati in bucatarie. Vacantele de vara erau cele mai frumoase, pentru ca atunci aveam voie sa stau in bucatarie si sa incep sa testez retetele mamei sau ce mai gaseam eu prin reviste.
Cateva lucruri de despre mine:
– Imi plac caietele si cartile vechi de retete.
– Nu am in bucatarie mai mult de doua farfurii la fel.
– Cand eram mica am inventat un tort de clatite sarat, cu o umplutura de organe de pui mixate si ridichi rosii. Nu ma intrebati ce gust avea.
– Primul desert pe care l-am facut au fost cornuletele cu untura si magiun de prune.
– De ceva timp strang vase si farfurii de lut.
– Niciodata nu arunc borcanele de sticla. Nu se stie niciodata cand am nevoie de ele.
– Am avut o catelusa pe nume Frisca.
…………..
Si cum am zis sa nu treaca aceasta zi nesarbatorita, am pregatit un tort pe masura blogului – celebrul Fraisier.
Care poate parea complicat la prima vedere, dar nu este deloc asa. Iti trebuie putina rabdare si determinare. In rest, respectati pasii retetei si o sa va iasa o minunatie de tort. Gustul este sublim, crema densa, se combina perfect cu blatul pufos si capsunile aromate. Este fresh si lejer ca o zi de vara!
La Multi Ani Isabela Cuisine!
Tort Fraisier
Pentru 8-10 persoane :: Preparare 1 h 30 min :: Coacere 30 minunte :: Dificultate medie
Blatul Genoise cu migdale:
– 4 oua
– 100 g zahar
– 100 g faina
– 30 g unt, topit
– 25 g faina de migdale (migdale macinate)
Siropul de Kirsch:
– 100 ml apa
– 100 ml zahar
– 40 ml kirsch
Crema Mousseline:
– 480 ml lapte
– 4 galbenusuri
– 100 g zahar
– 30 g faina
– 30 g amidon de porumb
– 10 g extract de vanilie
– 250 g unt, la temperatura camerei, cu minim 81% grasime
Pasta de migdale:
– 100 g migdale fara coaja, macinate
– 60 g zahar pudra
– 30 g sirop de kirsch
– colorant verde
Capsuni pentru umplutura si decor:
– 700 g capsuni
Mod de preparare blatul genoise cu migdale:
1. Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeti o tava cu diametrul de 21 cm cu unt si tapetata cu hartie de copt.
2. Intr-un bol rezistent la caldura, bateti ouale cu zaharul. Transferati deasupra uni vas cu apa ca fierbe, atentie apa sa nu atinga fundul vasului in care bateti ouale. Si continuati sa bateti cu mixerul timp de 10 minute, pana isi tripleaza vomumul. Temperatuta compozitiei ar trebuie sa fie in jur de 50 gradeC, nu mai mare.
3. Luati de pe aburi bolul si continuati sa bateti cu mixerul pana cand compozitia se raceste complet.
4. Treptat turnati faina cernuta si cu miscari de jos in sus, amestecati. La fel procedati si cu faina de migdale si untul.
5. Turnati compozitia in tava pregatita si o dati la cuptor pentru 18-20 de minute, pana cand blatul devine auriu.
6. Scoaeti blatul din cuptor si il lasati sa se raceasca in tava 5 minute. Dupa il scoateti si il lasati sa se raceasca complet pe un gratar metalic.
7. Intre timp pregatiti siropul de kirch. Intr-o cratita mica fierbeti apa si zaharul. Luati de pe foc si il transferati intr-un bol. Cand s-a racit complet, adaugati lichiorul kirsch. Este gata de folosit pentru tort. Nu uitati sa pastrati 2 linguri pentru pasta de migdale.
8. Preparare crema Mousseline: mai intai pregatim crema de vanilie. Mixati bine galbenusurile cu zaharul, pana cand capata o culoare pala.
9. Incorporati amidonul si faina. Puneti laptele intr-o cratita si incalziti-l. Turnati cam o treime din lapte peste amestecul de galbenusuri in timp ce amestecati. Turnati peste restul de lapte si puneti crema pe foc. Fierbeti pana cand se incroasa crema. Aveti grija sa amestecati tot timpul prin ea cu un tel para. Luati de pe foc, adaugati extractul de vanilie si 2 linguri de unt (din cele 250 g).
10. Turnati crema intr-un bol de sticla si acoperit-o cu foloie transparenta, direct pe suprafata ei, pentru a preveni formarea acelei pojghite.
11. Cand s-a racit complet, adaugati treptat restul de unt, 220 g, si amestecati bine cu mixerul pana cand devine cremoasa si fina.
12. Asamblare: taiati coditele de la capsuni. Cateva le taiati pe jumatate, pentru bordura tortului.
13. Taiati blatul perfect in doua. Cu ajutorul inelului de tort, fixat la 20 cm, taiati marginile blatului.
14. Asezati inelul de tort, la 20 cm, pe o farfurie si de jur imprejur hartie de copt. Adaugati primul blat de tort si il insiropati. Eu m-am folosit de o pensula.
15. Turnati un start subtire de crema peste blat si il nivelati cu o spatula. Aranjati jumatatile de capsuni peste crema. Cu taietura in afara. Umpleti centrul tortului cu capsuni intregi.
16. Turnati crema peste capsuni, dar opriti putina si pentru final. Adaugati al doilea blat si la fel insiropat. Adaugati restul de crema si o nivelati usor cu o spatula.
17. Refrigerati pentru 2 ore.
18. Pregatiti pasta de migdale. In vasul mixerului combinati migdale macinate cu zaharul pudra. Adaugati siropul de kirsch si mixati pana cand se combina toate ingredientele si se leaga intre ele.
19. Adaugati putin colorant verde si mixati pana cand se combina. Dupa luati aluatul si il modelati in maini.
20. Rulati pasta de migale intre doua foi de hartie de copt, cu ajutorul uni sucitor de lemn, intr-o foaie subtire.
21. Scoateti inelul din jurul tortului si cu ajutorul lui taiati pasta de migdale, 20 cm.
22. Asezati pasta de migdale peste tort. Dati la rece pana in momentul in care il serviti.
23. Inainte sa-l taiati, decorati torul cu capsuni proaspete.