Initial nu vroiam sa vin cu reteta acum pe site, dar avalansa de cereri de pe facebook m-a determinat sa o fac, sa tai o felie imperfecta din tort si sa o postez aici. Duminica, dupa o zi minunata, am zis sa fac ceva cu merele alea de Voinesti care mai aveau un pic si ‘mureau’. Le tot mutam dintr-un bol in altul, cand mi-a zis Dan, de ce nu faci un tort de mere? Eu, pe vremea asta tort de mere? Si nu au mai trecut 10 minute ca deja decojeam merele. Stiu ca nu este anotimpul ideal pentru tortul de mere, but why not, scortisoara si merele sunt bune oricand, nu? 😀
Tortul asta imi aminteste, cum altfel, decat de copilaria mea. Am crescut cu mere in curte si practic sunt printre fructele mele preferate. Apropo, sucul de mere is my favorite. As bea asa ceva in fiecare zi pana la sfarsitul vietii! Il ador!
Reteta tortului de mere este fix cum am invatat-o cand eram mica, facut in oala si rasturnat pe un platou, iar dupa ce se raceste imbracat in frisca naturala. Asa il stiu, asa il fac. Atunci cand eram mica tin minte ca il imbracam in smantana grasa de vaca, pe care o bateam cat sa iasa o frisca buna si densa! Nu mai gasiti asa ceva in comert si din pacate nici pe la bunicii nostri acasa, pentru ca au imbatranit. Dar ramanem totusi cu gustul acela minunat, cu parfumul merelor pe care chiar tu le culegeai din pom, cu pandispanul aerat si frisca densa si buna! Nu am schimbat nimic la reteta, am lasat-o asa cum e, cu toate ca merge reinventat tortul si pot folosi tot felul de arome sa-l imbogatesc. Ce-am folosit in plus, au fost semintele de vanilie in frisca batuta si nimic mai mult!
Si le multumesc bunicilor mei ori de cate ori am ocazia pentru copilaria minunata pe care am avut-o!
Pentru 8 persoane :: Preparare 1 h :: Coacere 30-40 minute :: Dificultate scazuta
Ingrediente:
Pentru blat:
– 4 oua mari, organice
– 100 g zahar
– 1 praf de sare
– 125 g faina de patiserie cernuta
Pentru caramel:
– 200 g zahar
In plus:
– mere
– unt
– scortisoara
– 200 ml smantana pentru frisca
– cateva seminte de la o pastaie de vanilie
Mod de prepare: intr-o oala antiaderenta cu diametrul de 20 cm topiti untul pentru caramel. Intindeti cu grija si pe peretii vasului. Lasati sa se raceasca complet, pana se intareste.
Curatati cateva mere, vreo 7-8, dar asta depinde de cat sunt ele de mari. Indepartati si cotorul. Le asezati unul langa altul in vas. In mijlocul fiecaruia adaugati un cub mic de unt si un praf de scortisoara. Dati la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, pentru 10 minute.
Intre timp pregatiti pandispanul: separati ouale. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare, cand s-au intarit adaugati zaharul si bateti in continuare pana se topeste. Adaugati galbenusurile si faina cernuta. Cu miscari de jos in sus, prin rasturnare, amestecati cu grija si inglobati cat mai mult aer in pandispan.
Turnati peste mere si dat la cutor entru inca 25 de minute.
Dupa ce s-a copt tortul il lasati in oala inca 10 minute si dupa il rasturnati pe un platou!
Cand s-a racit complet il imbracati in frisca batuta cu cateva seminte de vanilie.