Faguri cu crema de cacao si rom – Dulciurile copilariei
[line]
Amintirile mele cele mai frumoase din copilarie sunt legate de bunici si de viata simpla si frumoasa de la tara. Cu putine ingrediente, toate din gospodaria noastra, reuseam sa fac cele mai apetisante deserturi. „Biblia mea” intr-ale bucatariei a fost cartea Sandei Marin pe care am adorat-o si o studiam ori de cate ori vroiam sa mai incerc ceva nou pentru ai mei. Era ingelbenita de timp, cu pete care aminteau de incercarile mele in bucatarie, dar cu un miros pe care si astazi parca il mai simt, cel al pasiunii pentru prajiturit!
Dulciurile copilariei pentru mine au un loc special in inima mea! O sa-mi aduc aminte mereu de primele mele incercari in bucatarie, cum faceam eu clatite in bucatarie de vara, si cum singura mea asisteta de atunci era catelusa mea Frisca (nume cu rezonanta). Era foarte incanta, deoarce tot ce cadea pe jos, sau se lipea de tavan, era al ei.
Cum inghetata cu smantana de vaca, mi se parea cea mai buna inghetata din lume, pentru ca era facuta de mine si era cea mai gustoasa ever!
Abia asteptam vacantele sa pot sta cu ai mei pana tarziu, eu sa coc prajituri, ei sa manance tot ce le faceam eu. Si chiar le faceam numai bunatati, daca descopeream o reteta buna, numai pe aceea o faceam pana ma plictiseam de ea. Si o luam de la capat cu alta noua!
Fagurii acestia erau preferatii mei si ai frateleui meu. Era o adevarata incantare sa stam amandoi in bucatariei si sa coacem faguri pentru toata familia. Tot impreuna ii si lipeam cu crema de cacao si rom, ii asezam frumos pe un platou si ne duceam mandri la ai nostri cu produsul final. Eram tare mandri si fericiti!
Cu cele mai simple si banale ingredinete faceam ceva delicos. Si aproape toate ingredientele erau din gospodaria noastra.
“Prajituri pentru ai tai, facute cu ai tai” – Arome esentiale Coseli
Inspiratia mea de astazi in bucataria a fost Coseli – arome esentiale, care m-a ajutat sa retraiesc acele momente frumoase din copilarie si sa reusesc sa-i strang din nou la masa pe toti ai mei. Sper din tot sufletul ca reteta mea de faguri din copilarie sa va trezeasca pofta acelor dulciuri senzationale si sa le faceti si voi pentru familiile voastre.
Aluatul pentru faguri:
– 200 g unt
– 150 g zahar
– putina sare
– 2 oua
– 400 g faina
Pentru crema de cacao si rom:
– 500 ml lapte
– 150 g zagar
– 1 plic zahar vanilat Coseli
– 4 galbenusuri
– 40 g cacao
– 40 g faina
– 1 lingurita esenta de rom Coseli
– 50 g nuca macinata
Obtional:
– zahar pudra Coseli
Mod de preparare: framanati rapid un aluat din toate ingredientele. Il infasurati in folie si il dati la rece pentru cel putin 1 ora. Cat timp aluatul sta la rece ne ocupam de crema.
Mod de preparare crema: intr-o cratita dati in foc laptele. Intr-un bol separat, frecati spuma galbenusurile cu zaharul si sarea. Cand galbenusurile capata o culoare pala, adaugati cacaua si faina. Turnati cu grija laptele cald si amestecati. Fierbeti crema la foc mediu trimp de 3-4 minute.
O transferati intr-un bol si o acoperiti cu folie transparenta direct peste crema. Astfel crema cat se raceste nu formeaza acea pojghita deasupra. Dupa ce s-a racit complet adaugari esenta de rom Coseli si nucile macinate. Dati crema la rece cat va ocupati de coacerea fagurilor.
Din aluatul pentru faguri formati bilute micute. Eu am incercat sa le fac pe cat posibil de aceeasi dimensiune, dar daca le vreti pe toate de aceeasi dimensiune, le puteti cantari. Incingeti presa de faguri pe aragaz/plita si adaugati cate o biluta sau doua de aluat. Asta in functie de cat de mari vreti sa faceti fagurii. Asa procedati pana terminati tot aluatul.
Cand s-au racit fagurii, ii lipiti doi cate dou cu crema de cacao si rom.
Daca doriti, la sfarsit ii puteti da cu zahar pudra.