Dulciurile copilariei :: Gogosi ca la mamaia

de Isabela Spataru

Dulciurile copilariei :: Gogosi ca la mamaia

Cred ca cea mai ceruta reteta de prieteni si cunostinte este cea de gogosi. Cum de-ti ies asa mari si pufoase? Ce le faci sa creasca atat? Sincer, mi s-a parut o reteta atat de simpla si banala, incat nu am crezut ca este necesar sa o scriu. La noi acasa se faceau destul de des, impreuna cu poale-n-brau. Pur si simplu erau iubite de toata familia.
Secretul gogosilor pufoase? Pai nu este nicun secret. Rabdare sa cresca aluatul si cam atat.
Mamaia mea nu cantarea ingredientele. Era totul la ochi. Uneori erau de post, alteori parca miroaseau a cozonac.

Erau facute chiar si cu spuma prunelor puse la fermentat pentru tuica. Oricum erau facute, noi le mancam pe toate.

lutul pentru gogosi trebuie sa fie putin lipicios, in felul acesta ele o sa creasca mari si pufoase.
Cum facem sa aibe gaura gogosile? Cand eram mici, le adoram. Fierbinzi le taiam pe jumatate si le umpleam cu gem. Sa va mai zic cat erau de bune? Cred ca stiti si voi.
Eu in continuate le fac dupa ochi, ca mamaia, niciodata nu cantaresc ingredientele, doar am grija ca ele sa fie la temperatura camerei.

Si cu multa rabdare, ne apucam de gogosi.
Ingrediente:

  • 500 g faina alba
  • 2 oua, organice
  • 2 linguri de zahar
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • putin ulei de floarea-soarelui
  • 15 g drojdie proaspata
  • 300 ml lapte de vaca, caldut
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare: intr-un bol destul de mare, cantariti faina. Faceti o mica gaura in mijloc si adaugati ouale, zaharul, sarea, coaja rasa de lamaie si drojdia.
Treptat turnati laptele caldut si framanati un aluat moale. Nu trebuie sa va chinuit foarte mult cu aluatul. Cand se desprinde de pe maini, e gata de dospit. Ungeti-l cu putin ulei de masline si acoperiti castronul cu un prosop de bucatarie. Foarte important – orice aluat dospite, creste mai bine la intuneric. Asezati castronul intr-un loc cald, si il lasati acolo pana isi dubleaza volumul.
Pe suprafata de lucru, ungeti putin cu ulei. Intindeti o foaie, de circa 1,5 cm. Cu un pahar, sau forma rotunda, decupati gogosile. Le lasati in continuare la dospite, acoperite, la fel cu un servet, timp de 15 minute.
Aproape de timpul expirat pentru dospire, incingeti ulei de floarea-soarelui intr-o cratita cu peretii inalti. Vreo 500 ml. Prajiti gogosile pe ambele parti.

Savurati-le cat sunt calde cu ce vreti voi.

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.