Retete de jeleuri si gemuri

de Isabela Spataru
~Retete de jeleuri si gemuri~
Am gasit aceste minunate reteta in Revista Piu Cucina si m-am gandit sa vi le impartasesc si voua.

Jeleu de portocala
Ingrediente:
1.800 kg de portocale, 500 g zahăr, 1 pliculeţ de pectină, 400 g de apă
Pregatire
Spalati bine portocalele sub jet de apa calda. Luati coaja de pe ele si pielitele acelea albe. Opriti 75 de grame de scoarta pe care o taiti fin. Stoarceti sucul de portocale si filtrati-l. Intr-o cratita puneti 150 ml de apa si coaja de portocala. Fierbeti 20 de minute. Scurgeti bine. Intr-o alta cratita adaugati sucul, coaja, zaharul, 250 ml de apa si pectina. Fierbeti pe foc timp de 7-8 minute. Turnati in borcanele sterilizate si inchideti-le ermetic.


Jeleu de mere
Ingrediente:
3 kg de mere acrisoare, 1 ½ l de apă, 1 kg de zahăr, 120 g de suc de lămâie
Pregatire
Spalati foarte bine merele apoi taiati-le in sferturi. Turnati apa si sucul de lamiae intr-o oala, adaugati si merele si dati drumul la foc. Lasati sa fiarba pana se inmoie merele. Asezati deasupra altui recipient o bucata de panza si turnati tot continutul de mai sus. Puteti sa faceti acest procedeu seara si lasati sa se scurga in voie toata noaptea. Dimineata, cand s-a strans tot sucul, puneti-l per foc impreuna cu zaharul . Fierbeti pana se face ca o gelatina. Turnati in borcanele si pe urma le asezati cu capacul in jos.

Jeleu de fructe de padure
Ingrediente: 1 kg fructe de padure, in stare proaspata sau congelata, 80 ml suc de lamaie, 350 ml apa, 500 h zahar, 1 pliculet de pectina.
Pregatire
Amestecati fructele de padure cu sucul de lamiae. Le treceti prin sita pana obtineti unu piure. Din apa si zahar faceti un sirop gros. Adaugati piureul de fructe si pectina. Fierbeti pana se ingroasa totul, ca o gelatina.
Turnati imediat in borcanele si sigilati-le.

Jeleu de grapefruit roz
Ingrediente: 2 kg de grapefruit roz, 500 g de zahar, 80 ml de apa, 1 pliculet de pectina.
Pregatire
Spalati bine fructele. Oprite la ele 40 de grame de coaja. O taiati fin. O fierbeti in apa timp de 10 minute. Scurgeti-o bine. Faceti un sirop din 80 g de apa si zaharul. Stoarceti bine grapefruit-urile si colectati tot sucul. Puneti-l peste sirop impreuna cu coaja si pectina. Fierbeti 6 minute. Turnati in borcanele.

Jeleu de piersici
Ingredinete: 1.550 g de piersici, 600 ml de apa, 50 ml suc de lamaie, 1 plic de pectina, 600 g zhar.
Pregatire
Pune pe foc o oala cu piersicile spalate si curatate, taiate felii, sucul de lamiae si apa. Fierbeti timp de 15 minute. Strecurati acest continut printr-un tifon sau strecuratoare deasa. Sucul rezultat il puneti pe foc impreuna cu zaharul si pectina. Fierbeti timp de 10 minute. Turnati in borcanele si sigilati.

Gem de piersici
Ingrediente: 1 kg de persici coapte, 750 g de zahar, 1 plic de pectina.
Pregatire
Spalati bine fructele. Le stargeti si le docojiti. Taiati-le in bucati rezonabile. Rasturnatile intr-o oala, turnati peste ele pectina si zaharul si lasati-le asa cateva ore. Puneti oala pe foc si fierbeti pana se ingroasa. Turnati gemul in borcanele si sigilati.


Gem de capsuni
Ingrediente: 1 kg de capsuni, 800 g zahar, sucul de la 1 lamaie, 1 plic de pectina.
Pregatire
Curatati capsunile si spalatile bine. Lasati-le la scurs. Taiti-l in jumatati. Adaugati-le intr-o oala, turnati peste ele sucul de lamiae, pectina si zaharul. Fierbeti la foc mic pana se ingroasa. Turnati gemul in borcanele mici si sigilati-le.

Gem de pere
Ingrediente: 1 kg de pere mature, 650 g de zahar, 1 plic de pectina.
Pregatire
Spalti fructele si uscati-le. Curatati-le de cotoare si taiati-le in bucatele. Adaugati-le intr-o oala. Turnati peste ele pectina si zaharul. Dati la rece pentru cateva ore. Fierbeti pana se ingroasa. Turnati in borcanele.

Gem de afine
Ingrediente: 2 kg de afine, 1.200 kg de zahar, 1 lamaie, 2 plicuri pectina, 200 ml de apa.
Pregatire
Spalati bine fructele si lasati-le la scurs. Din zahar si apa faceti un sirop. Adaugati fructele, sucul de lamiae si pectina. Fierbeti pana se ingroasa. Turnati in borcanele.

Gem de zmeura
Ingrediente: 2 kg de zmeura, 1 kg de zahar, 1 lamaie, 1 pliculet de pectina.
Pregatire
Puneti zmeura intr-o oala, adaugati sucul de lamiae si pectina. Cand incepe sa fiarba adaugati zaharul. Fierbeti pana capata consistenta de gem. Turnati fierbinte in borcane si sigilati.

Google Translate(english)

Related Posts

6 comentarii

Anonymous ianuarie 28, 2009 - 1:02 am

Buna draga mea,
Totul e minunat la tine..
Te rog sa ma luminezi pt ca eu nu sunt in Romania si am de unde sa cumpar pectina (sau nu stiu. Am 3 sacose imense de piersici si trebuie sa fac ceva cu ele dar fara pectina sau cu ce o pot inlocui!!
Multumesc mult

Răspuns
ISABELA noiembrie 9, 2008 - 8:25 am

Deeba Thanks you for visit my blog, use Google Translate for translation. I will put in my blog the link for google translate then will be easy to use it.
best regards

Răspuns
Passionate About Baking noiembrie 9, 2008 - 1:45 am

Thanks for stopping by. You have a lovely blog. Is there an English tanslation? I do wish i could figure out what you’ve written…cheers & hugs
Deeba

Răspuns
ISABELA noiembrie 4, 2008 - 3:37 pm

Didona da apare in continuare in Italia 🙂

Răspuns
Didona noiembrie 4, 2008 - 2:06 pm

Daca stii, mai apare revista italiana “A Tavola”? Eu am vreo 30 de numere, din anii trecuti, si mi-a placut tare mult.

Răspuns
corisabel octombrie 28, 2008 - 6:32 pm

pourquoi je ne comprends pas et surtout ne lis pas le roumain?????

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult