Primul tort al bebelusului

de Isabela Spataru

Prima aniversare a copilului este un moment special, plin de bucurie si vrei ca tortul sa fie perfect.
Acest tort de nastere sanatos este uimitor de de umed, plin de arome si indulcit doar cu fructe. Este fara gluten, lactate si nuci, ceea ce face alegerea ideala pentru cei cu alergii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda copiilor sub varsta de doi ani sa nu consume nici un aliment cu zahar.

Nu sunt impotriva zaharului si cred ca este important sa gasim un echilibru potrivit – acolo unde nu preia si acopera dorintele copiilor nostri.
In general, un bebelus de un an nu stie nimic diferit, iar servirea unui tort, indulcit doar cu fruct, il va face extrem de fericit. Si consider ca nu este necesar sa dam copiilor nostri vreun desert cu zahar. Când avem acum atat de multe alternative sanatoase de a indulciu un tort sau niste briose. Plus ca zaharul este un real pericol, atat pentru cei mici, cat si pentru noi.

Tortul este indulcit cu piure de banane si curmale.

Chiar daca ziua lui Matei (29 iunie) a trecut demult, vreau sa va arat ce tort i-am pregatit pentru prima lui aniversare.
Asa ca m-am ganditla un tort baby friendly, cum altfel, in care sa se infrupte dupa pofta inimii lui. L-am pregatit cu o seara inainte, iar dimineata cand s-a trezit, i l-am adus la micul-dejun. Cu baloane, cu lumanari, cu La Multi Ani, a fost atat de coplesitor pentru mine, cat si pentru el. Nu stia ce se intampla, un tort la micul-dejun cu tot cu lumanare? Reactia lui a fost de nepretuit!

Da, stiu, am foat cea mai buna mama, cu desert la micul-dejun! Cu baloane! Cu tot ce-i mai frumos pentru puiul meu.

A fost un tort pe cinste si am mancat si noi cateo felie la cafeaua de dimineata!
Daca il incercati si voi, nu uitati sa-l fotografiati repede, inainte ca sarbatoritul sa-l devoreze!

Ingrediente:
Ustensile:

  • doua forme de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 18 cm
  • un robot de bucatarie
    Blatul de tort:
  • 6 curmale, fara samburi, Madjol sunt cele mai bune
  • 375 g banane, cam 3-4 banane
  • 6 oua
  • 60 ml ulei de cocos, plus extra de uns tava
  • 45 g faina de cocos
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1 1/2 lingurita praf de copt bio
  • 65 g zmaura
    Pentru gem:
  • 250 g zmeura congelata si lasata la dezghetat
  • 1 lingura seminte de chia
  • 1 lingura apa calduta
    Crema:
  • 400 ml smantana lichida pentru frisca
  • 3 picaturi extract de vanilie

Mod de preparare:

  1. Cu ajutorul robotului de bucatarie mixati curmalele pana devin pasta. Adaugati bananele si mixati in continuare pana se combina.
  2. Intre timp preincalziti cuptorul la 170 gradeC si ungeti tava de tort cu ulei de cocos.
  3. Transferati amestecul de curmale si banane intr-un bol incapator si adaugati ouale si uleiul. Amestecati cu grija pana se combina. Intr-un bol separat amestecati impreuna faina de cocos, praful de copt si scortisoara. Adaugati peste ingredientele umede si amestecati. Asteptati 10 minute pentru a perminte fainei de cocos sa se umfle.
  4. Adaugati zmeura si cu grija amestecati. Turnati compozitia in cele doua tavi pregatite.
  5. Coaceti pentru 45-50 de minute. Sau incercati cu o scobitoare centrul blatulu. Daca iese curata, inseamna ca blatul este copt. Le lasati 10 minute sa se raceasca in tava si dupa le transferati pe un gratar. Blaturile trebuie sa fie complet reci atunci cand incepeti sa asamblati tortul.

Gemul de chia:

Mixati toate ingredietele in blender si lasati amestecul 1 ora la rece (frigider).

Crema:

Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece. O bateti cu mixerul, iar la final adaugati extractul de vanilie.

Asamblare tort:

Asezati blatul pe platoul favorit. Acoperiti-l cu gemul de chia. Adaugati cel de-al doilea blat. Imbracati tortul in crema de frisca.

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.