Beneficiile gatitului cu copiii

de Isabela Spataru

Nu este niciodata prea tarziu sau prea devreme sa-ti aduci copiii in bucatarie sa te ajute. Desi necesita timp, rabdare si ceva curatenie suplimentara, mai ales cand copiii sunt mai mici, beneficiile merita in totalitate.

Pe Matei l-am luat cu mine in bucatarie de cand avea cateva luni. Uneori il tineam in brate in timp ce amestecam prin mancare, alteori in scaunul lui de masa, tot timpul dandu-i o paleta sau alte ustensile baby-friendly sa se joace in timp ce eu pregăteam masa!
L-am vazut dornic de mic, curios si atras de robotii de bucatrie, ustensile, ingrediente, absolut tot! Era o bucurie nespusa cand il asezam pe blatul de la bucatarie si pregateam legumelșe. Acum are aproape 2 an si jumatate si este mai implicat ca niciodata in spalatul vaselor si curatatul si feliatul de legume. Adora sa ma „ajute” in crearea de mici dezastre in bucatarie!
Insa timpul este limitat in bucatarie si nu ar trebui sa facem din asta o rutina.

Beneficiile gatitului cu copiii

Iata o lista cu cateva dintre numeroasele abilitati ce pot fi deprinse atunci cand gatesti cu cei mici:

Abilitati de viata
Deprinderea cunostintelor de baza ale gatitului, care pot fi folosite pentru tot restul vietii copilului este probabil cea mai evidenta abilitate dobandita.
Incepand cu lectii de gatit la o varsta frageda, la maturitate devine o activitate lesne de practicat.

Aventurosi in a incerca lucruri noi
Unul dintre cele mai mari benefiicii ale gatitutului cu copiii este ca ii ajuta sa dezvolte o paleta gustativa variata. In general, cei care au fost implicati in procesul de gatit de mici, sunt mai dornici sa incerce alimente noi.
Cu cat incepi mai mic, cu atat mai bine. Copiii sunt mai predispusi sa incerce diferite ingrediente si alimente, daca le experimenteaza la o varsta frageda.

Sanatatea
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta este sa gatesti acasa. Cercetarile arata ca persoanele care mananca in mod regulat mese gatite acasa, tind sa fie mai fericte si mai sanatoase. Consuma mai putin zahar si alimente procesate.

Dezvoltarea fizica
Amestecarea, masurarea, rostogolirea, stoarcerea, sunt doar cateva dintre sarcinile din bucatarie care permit copiilor mici sa-si dezvolte abilitatile de coordonare motorie si ochi-mana.

Vorbitul, matematica, stiinta si creativitatea
Copiii invata atingand, gustand, simtind, mirosind, observand, citind si ascultand. Acesta este motivul pentru care bucataria este un mediu perfect pentru invatare – atinge o gama larga de simturi si o serie de stiluri de invatare.
Oportunitatile de invatare in bucatarie sunt vaste si fiecare isi merita propria postare individuala, dar vom vorbi pe larg, despre fiecare in parte, într-o postare, sau postari viitoare.
Aici am nevoie de ajutorul vostru, al celor care imi citesc blogul, pentru a-mi spune daca subiectul prezintă interes pentru voi si daca va doriti sa mai cititi aici si alte postari pe acest subiect.
Dupa cum spuneam, gatitul ofera o mare oportunitate de a ajuta la dezvoltarea limbajului. A le vorbi si a le descrie ceea ce faceti, ii expune pe cei mici la cuvinte si termeni noi. Pe masura ce copiii cresc si ajung sa gătească, incurajati-i sa va  descrie ce fac, ce vad, ce miros si cum simt ei lucrurile.
Dupa ce invata sa citeasca, isi pot exersa abilitatea citind retete. Poate chiar isi pot crea propria reteta, ajutandu-i bineinteles.
Numararea (5 linguri de…), recunoasterea numerelor de pe cantar, multiplicarea (dublarea unei retete), cantarirea, fractiile sunt doar cateva dintre multele abilitati matematice care pot fi dezvoltate cu ajutorul gatitului.
Bucataria este ca un mini laborator stiintific.
Copiii pot urmari cum o compozitie isi schimba culoarea, ce se intampla daca folosim praf de copt, sau daca setam o temperatura gresita la cuptor.
Isi pot exprima creativitatea intr-o reteta. Ce ingrediente pot pune intr-o omleta, sau cand sunt mai mari, sa le cereti sa fie creativi si sa conceapa un meniu pentru intreaga zi, pentru a-si hrani familia.

Construieste relatii
Bucataria este un loc minunat pentru ca parintii sa petreaca timp de calitate cu copiii lor. Poate fi un loc pentru a vorbi despre traditiile familiei, unde sa gatiti retete transmise din generatie in generatie, sau poate fi pur si simplu un loc in care vorbiti despre cum a fost ziua fiecaruia.
Un loc minunat pentru frati, sa coopereze si sa comunice impreuna.

Construieste increderea de sine
Bucataria poate fi un loc unde copilul isi poate hrani stima de sine, increderea si simtul valorii de sine.
Ei simt un mare sentiment de mandrie atunci cand pregatesc un preparat si il expun in fata familiei.

Activitate recreativa
Cand totusi nu vorbim despre un lucru repetitiv si zilnic atunci cand vine vorba de gatit, momentele distractive si amintirile de-o viata nu trebuie sa lipseasca. Cine nu tine minte o viata intreaga gustul copilăriei, amintirile create cu cei dragi în jurul mesei, gratarele la munte cu prietenii, la care cel care gatea era omul serii si multe altele.

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.