Paine cu merisoare si nuci, fara framantare

de Isabela Spataru

Aceasta paine cu merisoare si nuci este perfecta pentru Sarbatori!

Dupa ce am copt aceasta paine fara framantare cu seminte, m-am indragostit pe loc de aceasta metoda de a face paine. Pur si simplu ador felul acesta de a coace o paine perfecta. Fara framantare si alte batai de cap! Poate singurul lucru care trebuie sa-l luati in calcul – timpul lung de dospire. Eu pregatesc aluatul seara, iar dimineata este bun de bagat la cuptor.

Secretul pentru aceasta paine este oala de fonta. Daca sunteti in cautarea unei oalei bune, care sa va tina o viata, aici o gasiti.

Ingrediente:

  • 375 g faina alba, plus inca 3 lingurii
  • 1/2 lingurita drojdie uscata
  • 2 lingurite sare
  • 60 g nuci, tocate
  • 120 g merisoare, uscate
  • 355 g apa, la temperatura camerei
  • 85 g miere

Mod de preparare:

  1. intr-un bol mare, adaugati faina. Intr-o parte aduagati drojdia, iar in cealalta parte, sarea.
  2. Folositi o lingura de lemn sa amestecati ingredientele. Amestecati drojdia si sarea, separat. In felul acesta nu iau contact una cu alta prea mult timp.
  3. Adugati nucile tocate si merisoarele. Amestecati pana se distribuie in toata faina.
  4. Apa la temperatra camerei, o amestecati bine cu mierea.
  5. Turnati amestecul peste faina. Omogenizati cu lingura. Aluatul rezultat este lipicios si asa trebuie sa fie.
  6. Acoperti bolul cu folie alimentara si lasatii alatul sa creasca la loc cald, timp de 12-18 ore.
  7. Dupa ce au trecut toate aceste ore, preincalziti cuptorul la 200grade Celsius. Asezati oala de fonta, cu tot cu capac si lasati-o acolo sa se incinga odata cu cuptorul.
  8. Pe suprafata plina de faina, luati alutul, o sa fie lipicos, dar va ajutati si de mainile pline de faina, si dati o forma rotunda. Nu va speriati daca aluatul este lipicios si greu de modelat.
    Acoperiti painea cu folie de plastic si o mai lasati la crescut pentru inca 45 de minute.
  9. Odata ce au trect cele 45 de minte, inlaturati folia de plastic si taiati bucata de hartie peste care a stat painea la crescut. In felul acesta sa se potriveasca perfcet in oala, sau pe acolo.
  10. Scoateti cu grija oala in cuptor. Cu mare atentie, deoarece oala este incinsa, rasturnati painea, cu tot cu hartie. Puneti capacul si lasati-o in cuptor 30 de minute la 200 gradeC. Sub nicio forma sa nu scoateti capacul in acest timp. Aburul din interiorul oalei creeaza acea crusta la paine irezistibila.
  11. Dupa ce au trecut cele 30 de minute, scoateti cu mare grija capacul si mai lasati sa se coaca inca 15 minute.
  12. Scoateti painea cu grija din oala si o lasati sa se raceasca!

Tips.

  • Daca vi se pare ca la sfarsitul celor 15 minute, painea se rumneste prea tare, o scoateti din cptor.
  • Alegeti o faina cu procent mare de ptoteina, peste 13%. Eu folosesc mereu Manitoba.
  • Bineinteles ca puteti inlocui nucile cu migdale sau pecan.

Related Posts

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult