Pentru a intampina toamna, nimic nu se compara cu niste cornuri moi si pufoase, proaspat scoase din cuptor. Ador mirosul de aluat proaspat copt si parca imi da un sentiment asa de liniste, de confort, de acasa. Dar, sa te trezesti intr-o dimineata tarzie de weekend cu aceste pufosenii minunate si sa le savurezi alaturi de o cana de cafea, asta da rasfat!
La noi a venit frigul si desi este inca noiembrie, parca imi miroase putin si a Craciun. Bine, ma potolesc, totusi e cam devreme sa ma gandesc la ce o sa pregatesc atunci si la cadouri.
Insa stiu un lucru, cornurile astea o sa ma insoteasca toata toamna si iarna, pentru ca sunt cele mai bune!
Tips-uri pentru un aluat dospit reusit:
[warning]- Intotdeuna ingredientele sa fie la temperatura camerei. Stiu ca v-am tot batut la cap cu asta, dar este esential pentru reusita unui aluat dospit.
– Faina cu un grad mare de proteina. Uita-te pe punga de faina, citeste eticheta. O faina buna pentru aluat dospit trebuie sa aibe peste 12% grad de proteina.
– Miere de buna calitate. Luati-o dintr-o sursa sigura.
– Drojdia, aici am folosit uscata, dar merge foarte bine si cea proaspata.
– Lapte integral, este foarte important sa folositi un lapte cu minim 3,5 % grasime.[/warning]
Pentru 6 persoane :: Preparare 20 minute + timpul de crestere :: Coacere 15 minute :: Dificultate scazuta
Ingrediente:
– 1 lingurita drojdie uscata
– 1 lingurita rasa de sare
– 2 linguri pline de miere de albine
– 250 ml lapte caldut
– 500 g faina alba
– 25 g unt moale
Mod de preparare: intr-un vas micut puneti drojdia la hidrat cu 2 linguri de apa calduta. O amestecati pana devine o pasta cremoasa. Acoperiti vasul si il lasati timp de 15 minute.
Intr-un bol cerneti faina, faceti o mica gaura si adaugati drojdia, mierea si treptat laptele cald. Framantati pana devine un aluat elastic, ca de cozonac. La urma adaugati sarea si untul topit. Incercati sa adaugati cat mai mult aer in aluat, in felul acesta, o sa obtineti un aluat super pufos. De asemenea, incercati sa-l framntati prin metoda impachetare, nu doar ca o sa aveti aluatul pufos, dar o sa se rupa „fasii-fasii”.
Acoperiti bolul cu folie transparenta si un prosop de bucatarie. Il lasati in bucatarie, la loc cald sa cresca pana isi dubleaza volumul.
Preincalziti cuptorul la 170 grade Celsius. Pregatiti o tava mare de copt, pe care asezati o foaie de hartie.
Ungeti suprafata de lucru cu foarte putin ulei, atat cat sa nu se lipeasca aluatul. Luati o bucate de aluat si o intindeti sun forma de cerc, cu grosimea cam de 1 centimentru.
Taiati aluatul sub forma de triunghi. Aici va jucati cu dimensiunea lor, cat vreti voi sa fie cornurile de mari. Le rulati incepand cu latura mare, terminand spre varf.
Asezati cornurile in tava, cu spatiu destul de mare intre ele, pentru ca o sa creasca la cuptor. Le mai lasati la dospit timp de 20 de minute. Dupa acest timp le ungeti cu putin lapte si le dati la cuptor pentru 15 minute.
Le serviti calde!