Cozonac cu crema de migdale
In weekend am avut chef de ceva pufos si aromat la cuptor. Cum vremea de afara rezona cu mine, sau eu cu ea, mi-am scos toate ingredientele pe blatul de la bucatarie si cat mi-am baut eu cafeaua si ma jucam cu Timmi muratura, au ajuns la temperatura camerei, ideale pentru un aluat dospit.
Am folosit faina Manitoba, care acum o gasiti si la noi, pe la Mega Image cred ca am vazut-o, dar o faina 00 cu proteina peste 12, este ideala.
Bineinteles ca am folosit alcool, niste rom pe care l-am turnat peste cateva stafide.
Aluatul are culoarea asta maronie frumoasa, pentru ca am folosit un zahar muscovado.
Pentru 4 persoane :: Preparare 3 ore :: Coacere 45 minute :: Dificultate scazuta
Ingrediente:
– 500 g faina Manitoba
– 80 g zahar muscovado sau alb
– 100 g unt
– 60 g stafide, hidratate in rom
– 2 oua
– 2 galbenusuri
– 8 g sare
– 6 g drojdie proaspata
– 1 lingurita miere
– 1 lingurita rom, Captain Morgan, pentru stafide
Crema de migdale:
– 80 g faina de migdale
– 80 g unt moale, la temperatura camerei
– 80 g zahar muscovado
– 8 g amidon de porumb
– 1 albus
– 1 lingurita rom
– putina sare
Mod de preparare: amestecati mierea cu laptele calduta si drojdia. Turnati 150 g de faina si amestecati. Acoperiti vazul cu folie si lasati la loc cald timp de 30 de minute.
Restul de faina o turnati intr-un bol. Faceti o mica adancitura si adaugati restul de ingrediente. Maiaua care a stat 30 de minute la crescut, o adaugati si pe ea si framantati un aluat. Treptat adaugati untul si impachetati alautul, asa incat sa incorporati cat mai mult aer in el.
Acoperiti vasul si il lasati la crescut 1 ora.
[disclaim]S-ar putea sa-ti placa si: Cozonac cu mac si martipan[/disclaim]
Crema de migdale o pregatiti in momentul in care aluatul este crescut. Bateti albusul spuma. Amestecati toate ingredientele bine, iar la urma veniti cu albusul spumat.
Ungeti suprafata de lucru cu putin ulei sau unt si indineti alautul. Eu am facut cozonacul impletit in doua, adica am impartit aluatul in doua bile egale, le-am intins si pe fiecare am pus umplutura. Le-am rulat separat si dupa am impletit cele doua suluri in doua.
Am transferat aluatul intr-o tava de copt, poate sa fie de cozonac sau o tava obisnuita plata, pe care o imbracti in hartie decarta de copt.
Lasati cozonacul 1 ora la crezcut acoperit cu un servet de bucatarie.
In acet timp preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeti cozonacul cu lapte si il dati la cuptor pentru 45 de minute.
Il scoateti si il lasati la racit pe un grartar metalic.