Aceasta prajitura festiva, care este o rulada sub forma de bustean ( Bûche de Noël ) si este umpluta cu o crema de frisca si castane, iar deasupra cu o crema densa de ciocolata. Un desert clasic european de sarbatori! Merge perfect alaturi de un pahar de sampanie!
Ce este Bûche de Noël?
Daca nu sunteti familiarizati, Bûche de Noël este un desert traditional european, care se serveste in timpul sarbatorilor de iarna si este creat sa semne cu o buturuga. Una in miniatura, bineinteles. Aceasta rulada este deobicei umpluta cu frisca si imbracata in crema de ciocolata. Acum ceva timp, am vazut la Jamie Oliver un video si am ramas cu gandul la acest desert spectaculos.
Iubesc deserturile festive de Craciun. De cand ma stiu, mi-a placut ca in fiecare an de Sarbatori sa incerc ceva nou. Aceasta rulada este spectaculoasa atat prin aspect, cat si prin gust! Am folososit ingrediente de calitate si ceva alcool (Marsala), pentru ca mi se pare ca se potriveste de minune cu ciocolata si castanele.
Iar de ceva timp, am un ajutor in bucatarie si nu vorbesc de Matei. Noul robot MUM S2 de la Bosch. Imi doream de mult un astfel de robot, sa faca de toate.
Despre robot:
Motor de 700 W ideal pentru procesare rapidă, inclusiv a aluaturilor grele
Bol de 3.8 litri din oțel inoxidabil: cu formă interioară special concepută pentru procesarea aluaturilor (până la 2.4 kg de amestec pentru prăjituri sau 1.7 kg de aluat)
Mixare Planetară 3D: mixare rapidă și ușoară a ingredientelor
4 trepte de putere: amestecarea rapidă a ingredientelor datorită celor 4 trepte de putere
Set de patiserie: tel pentru amestecat, tel pentru creme și cârlig de frământare pentru rezultate perfecte.
Mai jos va las reteta pas cu pas, realizata cu ajutorul robotului de la Bosch:
Pentru 6 persoane :: Preparare 1 ora 30 :: Coacere 25 minute :: Dificultate medie
Ingredinete:
- 100 g alune de padure sau migdale
- 1 lingurita praf de copt
- 5 oua mari
- 125 g zahar
- 25 g faina
- 25 g cacao
- 3 linguri Marsala
Crema de ciocolata:
- 160 g ciocolata neagra, 70% , de buna calitate
- 180 g zahar pudra
- 180 g unt gras, la temperatura camerei
Crema de castane:
- 150 ml smantana de frisca
- 150 ml piure de castane, indulcit
Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 180ºC. Folositi o tava cu diametrul de 26cm x 37cm si asezati hartie de copt.
- Macinati alunele de padure, adaugati praful de copt si un varf de cutit de sare. Amestecati si lasati deoparte.
- Stergeti bine bolul mixerului. Separati ouale. Bateti albusurile bine cu para de mixer. Treptat adaugati zaharul si continuati sa mixati pana cand albusurile devin lucioase si cristalele de zahar s-au topit.
- Adaugati galbenusurile, unul cate unul si mixati la viteza cea mai mica. In momentul acesta scoateti bolul si adaugati treptat mixul de alune, faina si cacao. Amestecati cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnati in tava pregatita si coacati pentru 25 de minute, sau pana cand introduceti o scobitoare in centrul blatului si iese curata.
- In timp ce este calda, intindeti o foaie de copt peste blat. Rasturnati si stropiti cu marsala. Rulati si o lasati sa se raceasca timp de 5 – 10 minute, acoperita cu un servet de bucatarie.
- Topiti ciocolata pe baie de aburi. In vasul robotului, mixati untul cu zaharul pudra si un strop de smantana. Adaugati ciocolata usor racita si omogenizati. Transferati crema intr-un bol si o dati la rece pentru 30 de minute.
- Bateti frisca si adaugati crema de castane.
- Cand blatul s-a racit, derulati rulada si intindeti crema de castane, lasand o margine de 2 cm de jur imprejur. Rulati din nou, dar fara hartie, cu ea va pupeti ajuta sa strangeti bine rulada.
- Deasupra veniti cu crema de ciocolata.
- Cu ajutorul unei furculite creati aspectul de scoarta de copac. Decorati cu rodie, zahar pudra si ramuri de brad. Sau pupeti fi creativi la decor.
1 cometariu
Ce deliciu de prajitura festiva! Rulada sub forma de bustean, Buche de Noel, este o adevarata arta culinara, umpluta cu o crema fina de frisca si castane si acoperita de o crema densa de ciocolata. Nu pot sa nu ma gandesc la un pahar de sampanie alaturi de aceasta minunatie. Sunt incantata sa descopar noi retete festive, iar aceasta prajitura este cu siguranta printre preferatele mele. Multumesc pentru reteta detaliata, cu siguranta o voi incerca in viitorul apropiat!