Unde a fost paine asta pana acum? Va spun sincer, de când am facut reteta asta de paine, care este perfecta, nu o sa mai pregatesc o alta paine. In dimineata in care am facut-o, numai in bucatarie am stat, m-am invartit pe langa cuptor, am mai iesit pe afara, eram atat de nerabdatoare sa vad rezultatul final. Va spun, dimineata mai frumoasa decat aceea in care scoti o paine calda de la cuptor nu exista! Este atat de usor de pregatit painea acesta, daca respectati cantitatile si pasii retetei o sa va iasa cea mai minunta paine din viata voastra. Si nu glumesc când spun asta.
Este densa, plina de seminte si foarte satioasa. Aveti nevoie de un minim de ingrediente, faina spelta, pe care am luat-o de aici, mixul de seminte, o oala de fonta cu capc, bol si spatula. Cam de atat aveti nevoie sa pregatiti o paine delicioasa in casa! Un lucru pe care trebuie sa-l mai stiti atunci când va apucati sa faceti paine, este ca dureaza. Se face in timp, aveti nevoie de cel putin 8 ore sa o scoateti din cuptor.
Va las mai jos ingredientele si retata explicata pas cu pas. Sper sa o incercati si voi acasa.
– 400 g faina integrala de spelta, eu am folosit-o pe aceasta
– plus extra faina pentru intins aluatul
– 20 g seminte de mac
– 20 g seminte de floarea-soarelui
– 40 g seminte de susan
– 40 g seminte de in
– 72 ml apa fiarta, pentru semintele de in
– 1 1/4 lingurita sare
– 1/4 lingurita drojdie uscata
– 300 ml apa calduta, la temperatura marei, pentru paine
– 1 lingura zahar muscovado, eu l-am folosit pe acesta
Mod de preparare: intr-un bol mic amestecati semintele de in cu apa fiarta. Amestecati prin ele. Le lasati deoparte sa se raceasca. Prajiti semintele de sunas si floarea soarelui tim de 5-10 minute la cuptor. Odata ce s-au racit le rasturnati intr-un bol, adaugati si restul de seminte si cele de in hidratate.
Intr-un bol mediu, amestecati impreuna faina cu sarea si drojdia uscata. Intr-un recipient separat, amestecati apa calduta cu zaharul muscavado pana ce se topesc cristalele. Adaugati mixul de seminte peste faina si treptat apa calduta. Cu ajutorul unei spatule de lemn amestecati aluatul de paine. In aproximativ 30 de secunde o sa obtineti un aluat lipicios.
Acoperiti vasul cu o folie de plastic si il lasati la temperatura camerei pana cand o sa-si dubleze volumul si toata suprafata aluatului o sa fie plina de bule mici de aer. In functie de temparatura camerei voastre, aluatul o sa fie crescut cam in 7-8 ore.
Eu l-am framantat de seara, iar dimineata a fost gata crescut. Asta depinde de cum va organizati si voi si cand vreti sa aveti paine calda in casa.
Cand prima crestere este completa, preincalziti cuptorul la 250 grade Celsius si puneti oala de fonta, cu tot cu capac in cuptor si o lasati acolo 30 de minute.
Pe suprafata de lucru presarati putina faina de spelta. Cu ajutorul unei spatule de plastic, dintr-o singura miscare desprindeti alautul de pe fundul castronului. Cu ajutorului mainilor usor pudrate cu faina de spelata, dati forma dreptunghiulata aluatului. Cu spatula ridicati jumatate din aluat spre mijloc, apoi cealalat jumatate peste pasrte de sus. Intorceti aluatul. Presarati cu putina faina si acoperiti aluatul cu folie transaparenta. Il lasati sa se odihneasca 10 minute.
Cat timp se odihneste aluatul, imbracati un bol cu hartie de copt. Impingeti cu pumnul hartia de copt, sa se aseze bine pe peretii castronului.
Repetati procesul de impaturire a aluatului inca odata, cum v-am explicat mai sus. Cu mainile presararte cu faina, ridicati usor aluatul si il asezati in bolul cu hartie de copt. Aciperiti bolul cu folie transparenta si il lasati sa cresca la loc cald timp de 20 de minute.
Indepartati folia transparenta de pe aluat. Ridicati usor alautul, va folositi de marginile hartiei de copt, si il rasturnati in oala fierbinte din cuptor. Puteti lasa si hartia de copt in oala.
In acest moment lucrati repede. Stropiti cu putina apa partea de sus a paini si presarati seminte (obtional). Apoi, cu ajutorul unei site, presarati putina faina. Cu ajutorul unei foarfece de bucatarie, faceti 2-3 taieturi la un unghi de 45 de grade.
Acoperiti vasul cu capac si il dati la cuptor. Reduceti temperatura la 230 grade Celsius si coaceti painea timp de 30 de minute.
Dupa acest timp, scoateti capacul si asezati o bucata de hartie de copt mare, sub oala, pe gratarul imediat de sub ea si continuati sa coaceti painea timp de 10 minute, pana capata o culoare castanie frumoasa, dar nu arsa.
Cu ajutorul unei spatule, scoati painea din oala si o lasati sa se raceasca pe un gratar.
Daca aveti un termometru (din acela pentru carne), painea este gata atunci cand in interiorul ei este o temperatura de 87-93 de grade Celsius.
Nota:
1. Folositi un cantar de bucatarie sa cantariti faina, semintele si apa. Este foarte impornat ca toate ingredinetele sa fie masurate cum trebuie!
2. Daca credeti ca nu consumati paine in decurs de 2-3 zile, taiati jumatate din ea si o congelati.