Lectia de gatit N.6 ~ Pasta Brisee

de Isabela Spataru
Cooking Lesson N.6 ~ Pasta briseePasta Brisee sau pe romaneste aluat de patiserie, putin sarat pentru tarte, placintele.
Pasta Brisee este un aluat moale, elastic, foarte usor de lucrat cu el. Merge foarte bine atat pentru tarte sarate cat si pentru cele dulci, umpluturile le alegeti dupa bunul plac. Contine doar putina sare, cat sa ii dea un gust bun. Aluatul dupa ce se coace, este moale, dar totusi usor crocant. Se poate congela pentru cel mult o luna de zile.

Cooking Lesson N.6 ~ Pasta brisee

Urmeaza sa va prezint si Pasta Frolla, aluat de patiserie dulce si crocant-sfaramicios.

Ingrediente:
– 500 g faina 00
– 250 g unt
– apa rece, cca. 100 ml
– putina sare
Preparare: intr-un castron amestecam faina cu sarea. Adaugam untul taiat cubulete si apa (nu pe toata odata, treptat).Cooking Lesson N.6 ~ Pasta brisee

Si framantam cu mana, adaugam apa pana aluatul devine la consistenta dorita. Adica nu se lipeste de mana.

Cooking Lesson N.6 ~ Pasta brisee

Il rasturnam pe masa si mai framantam putin. Nu insistam mult, nu trebuie sa incalzim untul, astfel aluatul se va inmuia si voi veti fi tentate sa mai adaugati apa.

Cooking Lesson N.6 ~ Pasta brisee

Ii dam forma de bila si il aplatizam. Va fi mult mai usor sub aceasta forma cand il vom intinde. Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la rece pentru 30 de minute. Daca nu aveti nevoie de el in aceeiasi zi, il puteti congela, pentru cel mult 1 luna de zile.

Cooking Lesson N.6 ~ Pasta brisee

Sfaturi:
– Folositi unt de calitate, nu il inlocuiti cu margarina, rezultatul final nu va fi acelasi ca si cu unt.
– Untul si apa trebuie sa fie reci, de la frigider, astfel incat in timpul framantarii sa nu se incalzeasca prea mult aluatul.
– Puteti framanta aluatul si cu ajutorul robotului.
– De ce se tine 30 de minute la rece? Pentru ca toate ingredientele sa revina la aceiasi temperatura.
Urmeaza o reteta cu acest aluat: Placintele umplute cu nectarine si ghimbir.

Related Posts

9 comentarii

Raluca noiembrie 5, 2011 - 6:51 am

Pentru cate tarte ajunge alauatul asta? am senzatia ca iese destul de mult

Răspuns
crina octombrie 15, 2009 - 11:14 am

Multumesc de raspuns…am sa fac si eu tarta cu mere saptamana viitoare…Te pup si imi plac foarte mult retele postate de tine!

Răspuns
ISABELA octombrie 15, 2009 - 8:11 am

Pai Corina, margarina nu e acelasi lucru cu untul. Cand zic se foleseste unt de calitate, nu ai cum sa-l inlocuiesti cu margarina.
Untul de calitate trebuie sa fie cu continut mare de grasime, sa nu contina multa apa in el.

Răspuns
crina octombrie 15, 2009 - 4:54 am

Ce inseamna unt de calitate?…eu am incercat ceva reteta de genu numai ca am pus margarina si a iesit foarte ciudata coca…Pupici

Răspuns
ISABELA octombrie 9, 2009 - 6:43 pm

Maya, iti multumesc.

Pup!

Răspuns
ISABELA octombrie 9, 2009 - 6:43 pm

Miha, scumpa mea, mersi frumos pentru urari.

Sper sa nu va dezamagesc, puup pe tine si MATEI.

Răspuns
maya octombrie 9, 2009 - 1:56 pm

La multi ani draguta mea! PUP!!!!
Sanatate si fericire maxima!!!

Răspuns
mihaela octombrie 8, 2009 - 6:43 am

La multi ani ,Isabela! Multa sanatate, fericire, si o viata plina de impliniri!

PS:sa ne incanti in continuare cu bunatatile tale.
te pup!!!!

Răspuns
tagskie octombrie 2, 2009 - 11:00 pm

hi.. just dropping by here… have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

Răspuns

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.