Lectia de gatit N.1 ~ Paine facuta de tine

de Isabela Spataru
 
Incepand de luna acesta, incep o serie de lectii de gatit. Sunt foarte multe fete care m-au rugat mereu cum se face un sos simplu de rosii, sau care e cea mai simpla si rapida prajitura de casa. Ei uitati dragele mele, am sa va usurez cautarile voastre si va invat cum sa pregatiti aceste lucruri minunate, simple, pe care fiecare gospodina trebuie sa le stie.
Prima lectie de luna aceasta este cum sa pregatim paine la noi acasa.
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
 
 
 
Lectia de gatit N.1 ~ Paine facuta de tine
De acum pregatirea painii acasa nu va mai fi o corvoada, orcine poate pregati o paine delicioasa si pufoasa acasa pentru persoanele dragi, daca respectati cu strictete pasii urmatori. Reusita va fi garantata si laudele nu vor conteni sa apara.
 
 
Aluatul de paine clasica Pentru 4 persoane :: Dificultate medie :: Preparare 25 min + timpul cat sta la crescut

Ingrediente:
300 g de faina 000
200 g de faina de grau dur
25 g de drogdie proaspata
250 ml apa calduta
1 lingurita de zahar sau miere de albine
2 linguri ulei
2 lingurite rase de sare

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ingredientele trebuie sa fie toate la temperatura camerei.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adaugam ambele feluri de faina intr-un castron mare.
 
 
 
 
Facem o mica grobita si adaugam sarea.

 
 
 
 
Pregatim drojdia: intr-o cescuta adaugam drojdia impreuna cu zaharul.
 
 
 
Amestecam bine pana devine totul lichid.
 
 
Acoperim cescuta si o punem la loc cald sa creasca.

 
 
 
O turnam peste faina impreuna cu uleiul.
 
 
Turnam si putin din apa si incepem sa framantam.
 
 
Pana devine un aluat elastic si neted.
 
 
Acoperim castronul cu un prosop de bucatarie si lasam sa creasca la loc cald pana isi dubleaza volumul.
 
 
Alutul crescut.
 
 
Il luam din castron si pe o suprafata presarata cu faina il intindem sub forma de sul.
 
 
 

Luam painica o asezam in tava si o mai lasam sa creasca inca 15 minute. O ungem cu putin unt topit si o dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 45 de minute.

 
 
O scoatem pe un fund de lemn si o lasam sa se raceasca.
 
 

 
 
Alegeti corect ingredientele
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ca sa nu aveti surprise neplacute la pregatirea aluatului trebuie sa alegeti ingrediente de cea mai buna calitate.
Faina Grania 000 pentru cozonac, este o alegere foarte buna. Alutul creste foarte bine cu ea.
Drojdia proapata, sa fie de calitate, sa fie inca in termenul de expirare. Aceasta este foarte buna.
Drojdia uscata de la Dr. Oetker, este foarte buna si o sa aveti intotdeuna rezultate excelente cu ea.
 
Taiere si pastrare
Trebuie sa va ganditi si la aceste ustensile, care nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. Un fund de lemn sau de bambus, este excelent sa scoateti paine pe el din cuptor si sa o taiati bineinteles cu un cutit bun , de calitate din otel. Paine se pastreaza excelent intr-un recipient special creat pentru ea, care poate fi de plastic sau din lemn.

 
 
Brutarie in casa
Masina de paine, face totul de una singura.
O investitie excelenta pentru iubitoarele de aluaturi dospite. Este o minunte la casa omului, nu trebuie decat sa adaugati in galetusa ei ingredientele masurate, programati-o si ea va face o paine excelenta de una singura. Dvs. stati in sufragerie la o cafea cu revista preferata in mana iar ea face treaba pentru dvs.
Sunt multe marci pe piata romaneasca, una dintre ele este aceasta, Nordmende. Are 12 programe pentru prepararea de paine, dulce si marmelada.

 
 
 
 
Invata mai multe retete
O carte foarte interesanta, Retete delicioase pentru prepararea painii, scisa de Christine Ingram si Jennie Shapter, un ghid complet pentru prepararea painii cu peste 250 de retete din intreaga lume. Pret 89,90 lei , aparuta la Ed. Aquila.
 
 

Text si fotografii: Isabela (eu)

Related Posts

10 comentarii

Anonymous septembrie 30, 2009 - 2:28 pm

Draga Isabela, m ai omorat cu masina de facut paine:)), de cand suspin si eu dupa una si nu stiu de care sa mi cumpar, adica ce marca. Imi place mult sa fac paine din cele mai variate si ca forma dar si compozitie si asta numai datorita tie si fetelor care au blog uri:) si va trimit la toate multi pupici:). Te rog mult, poti sa mi spui unde gasesc marca ta de masinuta? Merci, te pup si la cat mai multe retete XXXX

Răspuns
Anonymous iulie 26, 2009 - 5:41 pm

de ce nu mai activezi pe culinar.ro?

Răspuns
ISABELA noiembrie 17, 2008 - 2:33 pm

Multumesc Edith, sa stii ca te astept si pe tine cu sugestii 🙂

Răspuns
Edith noiembrie 17, 2008 - 2:22 pm

Super idee! Felicitari! 🙂

Răspuns
ISABELA noiembrie 17, 2008 - 2:02 pm

Multumesc Cristina pup
:)) Nu o sa fie doar cu paine, o sa abordez subieste diferite in fiecare luna, in functie de ce imi sugereaza si cititoarele mele 😛

Multam incaodata pt premiu, mereu m-ai rasfatat 😛

Răspuns
Cristina noiembrie 17, 2008 - 1:56 pm

Super subiect ISA !! Felicitari!!
astept cu interes continuarile… acum sa nu crezi ca vreau sa te umfli mincind piine numai ca sa vad eu retete noi :-))

Pupici si spor la treaba

si scuze ca am uitat sa iti scriu mesaj pt premiu ( bine ca l-ai vazut tu ca dupa mine .. offff)
Cristina

Răspuns
ISABELA noiembrie 16, 2008 - 1:31 pm

Vera thx again for visit.

Kisses

Răspuns
ISABELA noiembrie 16, 2008 - 1:29 pm

OK Radoa vreau, numai sa-mi spui cum sa te trec 🙂

Răspuns
Vera noiembrie 15, 2008 - 8:41 pm

Diteils is very good,foto extra!

Răspuns
Radoa... noiembrie 15, 2008 - 1:08 pm

Salut. Imi place felul in care scrii. Ai fi interesat sa facem un link exchange?
Id mess/mail: radoa_ZA_master@yahoo.com
blog: http://www.niggeridinvisoi.blogspot.com
Daca esti de acord astept un raspuns pe mail,sau printr-un comment.
Daca nu te intereseaza imi cer scuze ca te-am deranjat.
Sa avem bafta la trafic,si o zi buna!

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult