Retete culinare :: Dulciurile copilariei
Si acum imi aduc aminte cum ma furisam catre frigider sa mai fur putina ciocolata. Era atat de buna! Mi se parea desertul suprem la vremea aia. Mama obisnuia sa puna in ciocolata de casa, miez de nuca usor rumenit. Mmmm…. o bunatate! Imi amintesc si acum tava mare, tapetata cu celofan si plina de ciocolata.
Zilele trecute mi s-a facut o pofta teribila de ciocolata de casa, incat as fi strans pe cineva de gat daca nu mancam (glumesc, fireste). Asa ca pe la vreo 10 seara eu eram in bucatarie si pregateam ciocolata. Mai aveam alune de padure fix pentru o tava de ciocolata, asa ca m-am pus pe treaba. Cum caietul meu cel vechi de retete este acasa, am ales reteta Cristinei, care se aseamana foarte mult la cantitati cu a mea. Tot ce am vrut la „tableta” mea de ciocolata e sa fie plina de alune de padure si sa aiba o usoara aroma de vanilie.
[disclaim]Puteti pune in ciocolata: nuci, alune de padure, fructe uscate, migdale, bucati de martipan[/disclaim]
Ingrediente: – 500 g lapte praf – 300 g zahar – 200 g unt – 100 g cacao – 170 ml apa – alune de paudere usor rumenite la cuptor – putina sare – cateva seminte de vanilie Preparare: tapetati o forma de prajituri sau o alta forma in care vreti sa turnati ciocolata voastra, cu folie alimentara. Intr-o craticioara fierbeti apa, semintele de vanilie si zaharul timp de 5 minute. La sfarsit adaugati untul. Separat amestecati restul ingredientelor uscate: laptele praf, sarea si cacaua. Treptat turnati siropul de zahar. Amestecati cu o spatula pana se omogenizeaza totul si devine o pasta. Turnati totul in forma aleasa. Adaugati alunele de padure. O dati la rece pana in momentul in care vreti sa o serviti.