Dulceata de soc

de Isabela Spataru
Dulceata de socDin categoria, ce mai facem bun cand ne ducem la bunica?, va prezin o reteta de dulceata pur si simplu delicioasa, care mi-a “indulcit” copilaria :P. Tin minte ca se pregatea la noi acasa cantitati foarte mari din aceasta dulceata si niciodata nu o apuca Craciunul 😛 , hai poate un borcanel sau doua, ratacite printre altele cu dulceata/gem. Este un pic cam migaloasa, dar merita tot efortul. Merge la clatite, orez cu lapte, dimineata pe o felie de paine prajit si un strat suptire de unt sau asa ca atare, cand ai pofta de ceva dulce 😛Daca vreti sa o pregatiti, dati fuguta in gradina sau la vecini 😀 si adunati soc, este pe trecute si e pacat sa-l ratati. Acordati timp destul, cam o dupa-amiaza, invitati o prietena sau doua :D, sa va tina de urat cat luati toate bobitele de pe “florile” de soc. A, si nu va speriati daca vi se pateaza mainele, se ia foarte bine cu suc de lamaie.Dulceata de soc

Ingrediente:
– 2,5 kg bobite de soc
– 1,5 kg zahar
– sucul de la 2 lamaii
– un pahar de apa, cca. 100 ml
Preparare: socul, dupa ce l-am cules din copac. Cu multa vointa si o prietena langa voi sa va ajute, in cazul meu mamaia, luati fiecare “floare” de soc si curati bobitele de pe ea. Le colectati pe toate intr-un castron mare. Dupa ce ati terminat, turnati apa peste ele. Le spalati si le lasati la scurs intr-o strecuratoare.Dulceata de socIntr-o cratita mare si antiaderenta, turnati bobitele de soc, apa si zharul. Amestecati si lasati asa pana se topeste tot zaharul. Dureaza cateva ore.Dulceata de soc

Dupa acest timp, asezati cratita pe aragaz, la foc mic, stoarceti si sucul de la lamai si lasati sa fiarba. Luati spuma. Nu amestecati cu lingura prin dulceata, doar luati oala de toarte si miscati-o stanga-drepta, prin miscari de roatatie. Doar aproape de final amestecati prin dulceata cu lingura.

Ca sa va dati seama cand este gata dulceata, luati putin si turnati pe o farfurie. Dupa ce s-a racit, luati din sirop si picurati pe farfurie, daca se formeaza din sirop bobite care nu curg, inseamna ca dulceata este gata.

Dulceata de soc

Lasati-o in oala in care a fiert sa se raceasca.

Dulceata de soc

Si dupa turnati in borcane.

Dulceata de socDulceata de socSpor la preparat, astept sa-mi spuneti daca ati pregatit-o si cum vi s-a parut.
Am sa mai revin si cu alte retete.[yumprint-recipe id=’9′]

Related Posts

51 comentarii

Clara septembrie 24, 2012 - 3:14 pm

Buna Isabela.

Astazi pt prima data am facut dulceata de soc si vreau sa spun ca a meritat pe deplin efortul depus.Este delicoasa! Multumesc pentru reteta!

Răspuns
Delia Bontea august 10, 2012 - 9:59 pm

Haha, e incredibil, vad ca data publicatiei e 10 august 2009. Azi, cand eu fac dulceata de soc… e 10 august 2012 🙂

Răspuns
ISABELA iulie 7, 2011 - 5:21 pm

Ina se pastreaza foarte bine, incearc-o cu incredere. Eu si acum am dulceata din productia de anul trecut.

Răspuns
Ina iulie 7, 2011 - 10:39 am

Draga Isabela,

am descoperit reteta ta de dulceata de soc si vad cu incantare ca are mai putin zahar decat obisnuitul 1 kg pt fiecare kg de fructe. F imp insa, poti sa imi confirmi daca se pastreaza bine peste iarna fara sterilizare suplimentara? Incerc mereu sa reduc zaharul=:o) Multumec mult!

cu drag,

ina

Răspuns
ISABELA septembrie 20, 2010 - 8:20 pm

Miha nu stiu ce sa zic, parca nu m-as risca sa le fierb. Eu stiu ca socul s-a trecut demult. Mi bine cumpara din surse sigure.
Toate cele bune!

Răspuns
Miha septembrie 20, 2010 - 5:35 pm

Taman ce-am luat si eu o mare teapa cu fructele astea. Le-am cumparat ca fiind afine. :))
Acum dilema mea e…sunt macar fructe de soc sau is boabele alea otravitoare?
Acestea sunt negre, mici rodunde si au cate 3 seminte in interior. Sunt bune?

Răspuns
Lily august 5, 2010 - 12:03 pm

foarte buna dulceata ..yamiii

Răspuns
Florenta iunie 11, 2010 - 2:31 pm

Multumesc frumos de sfat.La Bucuresti de exemplu,socul s-a trecut de vreo saptamana(ma refer la floarea aceea alba si parfumata).Iar referitor la ,,copacul interzis ,,caruia tu ii zici soc,habar nu aveam ca asa se cheama ,la mine este deja facut pentru ca parintii mei locuiesc in sud iar la noi se fac foarte devreme toate legumele si fructele,fapt pentru care la sfarsitul lui august se culeg viile iar din 15 iunie apar primii pepeni.Iar de cel care zici ca este otravitor,la mine ii zice ,,bozie,,iar frunzele lui se folosesc la un dans al paparudelor pentru invocarea ploii.In fine,acest SOC se afla in gradina mea de multi,multi ani!Multumesc mult si revin cu poze din gradina mamei si cu ce am realizat eu in week-end-ul asta!PUPICEI CALDUROSI DE LA BUCURESTI!

Răspuns
ISABELA iunie 11, 2010 - 2:02 pm

Buna Florenta. Sa stii ca bobitele de soc nu sunt bune de mancat, asa ca atare, doar facute dulceata si cand socul infloreste, cu florile se face celebra socata.
Nu cred ca inca s-a facut socul, mai dureaza putin pana se coace.
Ai grija ca mai este o planta care seamana cu socul, dar acea planta este otrvitoare! Dar daca este copac mare si parintii ti-au confirmat ca este soc, cand se coce poti face linistita dulceata 🙂

Răspuns
Florenta Ilie iunie 11, 2010 - 12:54 pm

ISABELA,am acest copac in gradina de ani buni si crede-ma ca parintii mei il tin de arbust ornamental.Niciodata nu am avut curajul sa mancam din el!Era ca pomul interzis!Ma apuca rasul,stiind de cati ani saracul ne tot imbie cu fructele si frumusetea lui!Maine ma duc acasa ALEXANDRIA-TELEORMAN,si voi face minunata dulceata din pomul interzis!Asa am s-o numesc!Sa stii ca asteptam si reteta de sirop de capsuni,pentru ca maine ma duc sa fac dulceata si am tot asteptat sa o postezi si pe cea de sirop!Multumesc din suflet!

Răspuns
Lucia septembrie 1, 2009 - 3:44 pm

Uite abia ce am terminat-o, a iesit foarte frumoasa, si am lasat-o mai “siropoasa” , pt ca mi se pare un topping bun pentru clatite. e dulce si deosebita,acum am invatatt-o si pe asta:)).eu am facut si un sirop bun , concentrat, sa il beau cu apa minerala, pt ca tata m-a consolat si mi-a spus ca aceste fructe sunt foarte sanatoase, depurative, detoxifiante.Te pup si iti doresc o zi buna!

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:35 pm

😀 Lucia asa sunt tigancile acela, hoate, te pacalesc foarte repede, si eu am patit=o de multe ori. Bine ca tot raul a fost spre bine.
Cum ti-a iesit dulceata pana la urma?

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:34 pm

HPV, auzi acum 😀

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:33 pm

Agata eu m-am referit la bobitele nefierte ca nu au niciun gust.

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:32 pm

Cory nu stiu din ce zona provine, poate ai dreptate 🙂
Cum sa nu mancam de gutui, e un deliciu si aceia 😛

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:30 pm

Hannah am sa trec pe la tine sa vad ce si cum 😛

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:30 pm

Alex, mersi de vizita 🙂

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:29 pm

Sydonia mersi frumos pentru premiu 🙂

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:28 pm

Luara ce ma bucur ca te mai “aud” :).
Asa este, bobitele de soc nu sunt deloc bune simple, trebuie sa le pregatim intr-un fel, sa fie gustoase.
Da am preparat si lichior, dar am uitat sa postez reteta, este putin cam tare pentru gustul meu, dar buun, cu o culoare extrem de placuta.
Chiar as dori alte retete de dulceturi/germuri in combinatie cu soc, la anul vreau sa incerc mai multe.

Te pup si imbratisez cu drag!

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:25 pm

John are elderberries 😛

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:24 pm

Michelle, iti multumesc si tie pentru premiu, pupici!

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:23 pm

Ninulescu, iti multumesc frumos pentru vizita si pentru premiu.

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:23 pm

Iulia mersi frumos, mamaia “e de vina” , ea ma invatat aceasta minunata reteta, pe langa altele.

Te pup!

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:22 pm

Mersi frumos nea Fane. 🙂

Răspuns
ISABELA septembrie 1, 2009 - 12:22 pm

Cami mersi de vizita. Da ai dreptate, mai este o planta, brusture se numeste, care face bobite asemanatoare cu cele de soc si care sunt otravitoare. Trebuie sa fiti foarte atente, acelea sunt plante perene, cresc pe campuri, in locuri nelocuite, pe cand socul este un copac.

Răspuns
Lucia septembrie 1, 2009 - 11:35 am

Asaaa, deci sa iti spun patania mea cu aceste fructe de soc.Desi am vazut cum arata aici pe site , la piata am fost pacalita de o tiganca ca sunt afine. m-am bucurat ca aratau tare bine, erau abia culese si tari asa,proaspete. Zic, sa vezi ce dulceata de afine fac. Am luat 7 kg:)). Ajung acasa, 5 kg le pregatesc pt dulceata, di din 2 kg am facut sirop. Tot gustam din ele si ziceam, mai dar ce afine bune, dulci. Pana cand a venit tata, si m-a intrebat daca fac dulceata de soc:)). Acum e pe foc, pana la urma tot raul spre bine, am mai invatat ceva. pupici!

Răspuns
hpv august 28, 2009 - 3:23 pm

n-am mai auzit de dulceata de soc;)) dupa poze, trebuie sa fie delicioasa:D

Răspuns
agata august 28, 2009 - 10:55 am

John, those are elderberries!

Răspuns
agata august 28, 2009 - 10:26 am

acum o fierb! abia o astept! mie nu mi se pare ca nu are gust. dimpotriva, e subtil si special!

Răspuns
cory-ramy august 27, 2009 - 12:02 pm

ACEASTA DULCEATA ESTE TIPIC MOLDOVENEASCA..!!!A FOST DULCEATA COPILARIEI MELE,O UNGEAM PE TURTITE FACUTE DE BUNICA SAU PE GOGOSI,E UN DELICIU!!DE FIECARE DATA CIND MERG LA BUNICA IN SUCEAVA MA ASTEAPTA CU UN BORCANEL BINE ASCUNS PENTRU MINE..IM MOLDOVA SE SERVESTE OASPETII CU DULCEATA PE FARFURIUTA SI UN PAHAR DE APA LINGA,NU SINT MULTI CE STIU SA FACA DULCETURI,ATI MINCAT DE GUTUI???

Răspuns
Hannah august 24, 2009 - 3:32 am

Buna , vrei sa-ti adaugi blogul/blogurile in directorul meu de bloguri?
http://directordebloguri.blogspot.com/

Răspuns
alex mazilu august 23, 2009 - 9:33 pm

mmm
ce bine arata!

Răspuns
Sydonia august 21, 2009 - 9:54 pm

Aveti de ridicat un premiu de la mine, pentru minunatul blog si harnica bucatareasa!
http://sydonia.andrian.ro/site/astazi-am-primit-un-premiu

Răspuns
Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei august 20, 2009 - 8:03 pm

Hallo Isa!
Vad ca ai preparat si tu acesta dulceata, fain fain ,FELICITRI siu pofta mare.
Socul, mai ales boabele sint foarte sanatoase.
Au un continut foarte mare in minerale….
Dar singurul lucru negativ este ca Nu au gust, trebuie neaparat sa-l dam noi.Vad ca si tu ai pus ceva lamiie, eu pun coaja, sucul si ceva lichior din alte fructe.
Sau de ex. aici la noi in nAustria, doamnele din vecinatate amesteca boabele de soc cu alte fructe.
Eu anul acesta nu am mai facut ca mai am din anul trecut ceva si eu m-am pus putin la dieta.
Tartinele mele de la micul dejun linga o cafea, le-am scos din meniu, pentru o perioada macar si dupa aceea doar in WE.Sincer si cu parere de rau spun ca,am c-am luat in greutate
Isa, dar lichorul din boabe de soc l-ai incercat?
Vai ce fain este, iarna usor incalzit si cu o caciulita de frisca deasupra, este un deliciu.
Dar de zile mati, ca zilic la fel ar avea greutatea de suferit.
Te pup dulce si spor la bucatarie si la blogarit cu retete minunate si de succes!!!
Laura S.

Răspuns
John august 16, 2009 - 5:35 pm

Are those blueberries or huckleberries? Looks delicous!

Răspuns
Michelle august 13, 2009 - 9:40 pm

te asteapta pe blogul meu un premiu..vino si ridica-l
minunata dulceata ta….

Răspuns
Ninulescu august 12, 2009 - 8:27 am

Ati primit un premiu pe blogul meu pentru acest blog minunat, va astept cu drag sa-l primiti 🙂

Răspuns
Iulia august 12, 2009 - 7:36 am

Isa,ti-a iesit tare bine! Nici eu nu am mancat niciodata dulceata de soc,dar pe viitor cu siguranta voi face.Felicitari!

Răspuns
Nea' Fane bucătarul august 11, 2009 - 8:06 pm

multumesc pt link….te-am adaugat si eu

cu stima,
stefan

Răspuns
Cami -Camila-Witt.... august 11, 2009 - 6:18 pm

Lacrima, scuze ca ma bag…Mai este si o planta care are boabele la fel la noi ii spune boaba pasärei, acestea sint otravitoare. Trebuie sa cunosti frunza de la soc altfel..ui,ui….Cami

Răspuns
Cami -Camila-Witt.... august 11, 2009 - 6:16 pm

Buna rau este…Aici la noi e moda mare cu dulceata asta minunata. o zi buna si salutari din Hamburg Cami

Răspuns
ISABELA august 11, 2009 - 11:09 am

OK Stefan am sa-ti trec blogul la favorite 🙂

Răspuns
ISABELA august 11, 2009 - 11:06 am

Multumesc frumos Laura. De mancat nu poti sa le mananci asa ca atare :P, dar in dulceata sunt un deliciu 😛

Răspuns
Nea' Fane bucătarul august 11, 2009 - 9:36 am

iti propun un schimb de linkuri sau banner daca doresti :

link : http://reteta-culinara.blogspot.com/

daca esti de acord adauga-ma si da-mi un mesaj cu linkul tau

Cu stima,
Stefan

Răspuns
laura laurentiu august 11, 2009 - 8:26 am

Sincer, habar nu am avut ca sunt comestibile fructele de soc! Arata intr-un mare, foarte mare fel! Felicitari!

Răspuns
ISABELA august 10, 2009 - 7:08 pm

Mersi domnu bucatar 🙂

Răspuns
ISABELA august 10, 2009 - 7:08 pm

Lacrima, eu chier n-am auzit ca sunt periculoase, singurul “pericol” ar fi ca pateaza mainele si hainele, daca nu esti atent si dai pe tine 😛

Cum i-am zis si Luciei, iti pot trimite un borcanel 🙂

Răspuns
ISABELA august 10, 2009 - 7:05 pm

😀 Lucia, nu stiu sa-ti descriu ce gust are :P, poti sa cumperi din supermarket un borcanel, dar nu stiu daca este ca cea facuta in casa. Daca vrei iti pot trimite eu un borcanel, sa-ti faci pofta. 🙂

Răspuns
bucatar maniac august 10, 2009 - 4:10 pm

FFFoarte frumos si delicios!
Minunata dulceata! Super poze!

Răspuns
Lacrima august 10, 2009 - 3:59 pm

n-am mai mancat niciodata asa ceva! dimpotriva, mereu ii auzeam pe batrani in jur ca ar fi chiar periculoase bobitele astea. Sigur sunt bune (iarta-mi insistenta in asta)? Tare as vrea s-o incerc si eu 🙂

Răspuns
lucia august 10, 2009 - 3:30 pm

Spre rusinea mea, nici nu stiam ca socul face fructe, si ca arata asa. Daca nu spuneai ca e soc puteam sa bag mana in foc ca sunt afine.Cred ca este foarte buna dulceata asta. Are aroma de soc?

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult