

– 2,5 kg bobite de soc
– 1,5 kg zahar
– sucul de la 2 lamaii
– un pahar de apa, cca. 100 ml


Dupa acest timp, asezati cratita pe aragaz, la foc mic, stoarceti si sucul de la lamai si lasati sa fiarba. Luati spuma. Nu amestecati cu lingura prin dulceata, doar luati oala de toarte si miscati-o stanga-drepta, prin miscari de roatatie. Doar aproape de final amestecati prin dulceata cu lingura.
Ca sa va dati seama cand este gata dulceata, luati putin si turnati pe o farfurie. Dupa ce s-a racit, luati din sirop si picurati pe farfurie, daca se formeaza din sirop bobite care nu curg, inseamna ca dulceata este gata.
Lasati-o in oala in care a fiert sa se raceasca.
Si dupa turnati in borcane.
51 comentarii
Buna Isabela.
Astazi pt prima data am facut dulceata de soc si vreau sa spun ca a meritat pe deplin efortul depus.Este delicoasa! Multumesc pentru reteta!
Haha, e incredibil, vad ca data publicatiei e 10 august 2009. Azi, cand eu fac dulceata de soc… e 10 august 2012 🙂
Ina se pastreaza foarte bine, incearc-o cu incredere. Eu si acum am dulceata din productia de anul trecut.
Draga Isabela,
am descoperit reteta ta de dulceata de soc si vad cu incantare ca are mai putin zahar decat obisnuitul 1 kg pt fiecare kg de fructe. F imp insa, poti sa imi confirmi daca se pastreaza bine peste iarna fara sterilizare suplimentara? Incerc mereu sa reduc zaharul=:o) Multumec mult!
cu drag,
ina
Miha nu stiu ce sa zic, parca nu m-as risca sa le fierb. Eu stiu ca socul s-a trecut demult. Mi bine cumpara din surse sigure.
Toate cele bune!
Taman ce-am luat si eu o mare teapa cu fructele astea. Le-am cumparat ca fiind afine. :))
Acum dilema mea e…sunt macar fructe de soc sau is boabele alea otravitoare?
Acestea sunt negre, mici rodunde si au cate 3 seminte in interior. Sunt bune?
foarte buna dulceata ..yamiii
Multumesc frumos de sfat.La Bucuresti de exemplu,socul s-a trecut de vreo saptamana(ma refer la floarea aceea alba si parfumata).Iar referitor la ,,copacul interzis ,,caruia tu ii zici soc,habar nu aveam ca asa se cheama ,la mine este deja facut pentru ca parintii mei locuiesc in sud iar la noi se fac foarte devreme toate legumele si fructele,fapt pentru care la sfarsitul lui august se culeg viile iar din 15 iunie apar primii pepeni.Iar de cel care zici ca este otravitor,la mine ii zice ,,bozie,,iar frunzele lui se folosesc la un dans al paparudelor pentru invocarea ploii.In fine,acest SOC se afla in gradina mea de multi,multi ani!Multumesc mult si revin cu poze din gradina mamei si cu ce am realizat eu in week-end-ul asta!PUPICEI CALDUROSI DE LA BUCURESTI!
Buna Florenta. Sa stii ca bobitele de soc nu sunt bune de mancat, asa ca atare, doar facute dulceata si cand socul infloreste, cu florile se face celebra socata.
Nu cred ca inca s-a facut socul, mai dureaza putin pana se coace.
Ai grija ca mai este o planta care seamana cu socul, dar acea planta este otrvitoare! Dar daca este copac mare si parintii ti-au confirmat ca este soc, cand se coce poti face linistita dulceata 🙂
ISABELA,am acest copac in gradina de ani buni si crede-ma ca parintii mei il tin de arbust ornamental.Niciodata nu am avut curajul sa mancam din el!Era ca pomul interzis!Ma apuca rasul,stiind de cati ani saracul ne tot imbie cu fructele si frumusetea lui!Maine ma duc acasa ALEXANDRIA-TELEORMAN,si voi face minunata dulceata din pomul interzis!Asa am s-o numesc!Sa stii ca asteptam si reteta de sirop de capsuni,pentru ca maine ma duc sa fac dulceata si am tot asteptat sa o postezi si pe cea de sirop!Multumesc din suflet!
Uite abia ce am terminat-o, a iesit foarte frumoasa, si am lasat-o mai “siropoasa” , pt ca mi se pare un topping bun pentru clatite. e dulce si deosebita,acum am invatatt-o si pe asta:)).eu am facut si un sirop bun , concentrat, sa il beau cu apa minerala, pt ca tata m-a consolat si mi-a spus ca aceste fructe sunt foarte sanatoase, depurative, detoxifiante.Te pup si iti doresc o zi buna!
😀 Lucia asa sunt tigancile acela, hoate, te pacalesc foarte repede, si eu am patit=o de multe ori. Bine ca tot raul a fost spre bine.
Cum ti-a iesit dulceata pana la urma?
HPV, auzi acum 😀
Agata eu m-am referit la bobitele nefierte ca nu au niciun gust.
Cory nu stiu din ce zona provine, poate ai dreptate 🙂
Cum sa nu mancam de gutui, e un deliciu si aceia 😛
Hannah am sa trec pe la tine sa vad ce si cum 😛
Alex, mersi de vizita 🙂
Sydonia mersi frumos pentru premiu 🙂
Luara ce ma bucur ca te mai “aud” :).
Asa este, bobitele de soc nu sunt deloc bune simple, trebuie sa le pregatim intr-un fel, sa fie gustoase.
Da am preparat si lichior, dar am uitat sa postez reteta, este putin cam tare pentru gustul meu, dar buun, cu o culoare extrem de placuta.
Chiar as dori alte retete de dulceturi/germuri in combinatie cu soc, la anul vreau sa incerc mai multe.
Te pup si imbratisez cu drag!
John are elderberries 😛
Michelle, iti multumesc si tie pentru premiu, pupici!
Ninulescu, iti multumesc frumos pentru vizita si pentru premiu.
Iulia mersi frumos, mamaia “e de vina” , ea ma invatat aceasta minunata reteta, pe langa altele.
Te pup!
Mersi frumos nea Fane. 🙂
Cami mersi de vizita. Da ai dreptate, mai este o planta, brusture se numeste, care face bobite asemanatoare cu cele de soc si care sunt otravitoare. Trebuie sa fiti foarte atente, acelea sunt plante perene, cresc pe campuri, in locuri nelocuite, pe cand socul este un copac.
Asaaa, deci sa iti spun patania mea cu aceste fructe de soc.Desi am vazut cum arata aici pe site , la piata am fost pacalita de o tiganca ca sunt afine. m-am bucurat ca aratau tare bine, erau abia culese si tari asa,proaspete. Zic, sa vezi ce dulceata de afine fac. Am luat 7 kg:)). Ajung acasa, 5 kg le pregatesc pt dulceata, di din 2 kg am facut sirop. Tot gustam din ele si ziceam, mai dar ce afine bune, dulci. Pana cand a venit tata, si m-a intrebat daca fac dulceata de soc:)). Acum e pe foc, pana la urma tot raul spre bine, am mai invatat ceva. pupici!
n-am mai auzit de dulceata de soc;)) dupa poze, trebuie sa fie delicioasa:D
John, those are elderberries!
acum o fierb! abia o astept! mie nu mi se pare ca nu are gust. dimpotriva, e subtil si special!
ACEASTA DULCEATA ESTE TIPIC MOLDOVENEASCA..!!!A FOST DULCEATA COPILARIEI MELE,O UNGEAM PE TURTITE FACUTE DE BUNICA SAU PE GOGOSI,E UN DELICIU!!DE FIECARE DATA CIND MERG LA BUNICA IN SUCEAVA MA ASTEAPTA CU UN BORCANEL BINE ASCUNS PENTRU MINE..IM MOLDOVA SE SERVESTE OASPETII CU DULCEATA PE FARFURIUTA SI UN PAHAR DE APA LINGA,NU SINT MULTI CE STIU SA FACA DULCETURI,ATI MINCAT DE GUTUI???
Buna , vrei sa-ti adaugi blogul/blogurile in directorul meu de bloguri?
http://directordebloguri.blogspot.com/
mmm
ce bine arata!
Aveti de ridicat un premiu de la mine, pentru minunatul blog si harnica bucatareasa!
http://sydonia.andrian.ro/site/astazi-am-primit-un-premiu
Hallo Isa!
Vad ca ai preparat si tu acesta dulceata, fain fain ,FELICITRI siu pofta mare.
Socul, mai ales boabele sint foarte sanatoase.
Au un continut foarte mare in minerale….
Dar singurul lucru negativ este ca Nu au gust, trebuie neaparat sa-l dam noi.Vad ca si tu ai pus ceva lamiie, eu pun coaja, sucul si ceva lichior din alte fructe.
Sau de ex. aici la noi in nAustria, doamnele din vecinatate amesteca boabele de soc cu alte fructe.
Eu anul acesta nu am mai facut ca mai am din anul trecut ceva si eu m-am pus putin la dieta.
Tartinele mele de la micul dejun linga o cafea, le-am scos din meniu, pentru o perioada macar si dupa aceea doar in WE.Sincer si cu parere de rau spun ca,am c-am luat in greutate
Isa, dar lichorul din boabe de soc l-ai incercat?
Vai ce fain este, iarna usor incalzit si cu o caciulita de frisca deasupra, este un deliciu.
Dar de zile mati, ca zilic la fel ar avea greutatea de suferit.
Te pup dulce si spor la bucatarie si la blogarit cu retete minunate si de succes!!!
Laura S.
Are those blueberries or huckleberries? Looks delicous!
te asteapta pe blogul meu un premiu..vino si ridica-l
minunata dulceata ta….
Ati primit un premiu pe blogul meu pentru acest blog minunat, va astept cu drag sa-l primiti 🙂
Isa,ti-a iesit tare bine! Nici eu nu am mancat niciodata dulceata de soc,dar pe viitor cu siguranta voi face.Felicitari!
multumesc pt link….te-am adaugat si eu
cu stima,
stefan
Lacrima, scuze ca ma bag…Mai este si o planta care are boabele la fel la noi ii spune boaba pasärei, acestea sint otravitoare. Trebuie sa cunosti frunza de la soc altfel..ui,ui….Cami
Buna rau este…Aici la noi e moda mare cu dulceata asta minunata. o zi buna si salutari din Hamburg Cami
OK Stefan am sa-ti trec blogul la favorite 🙂
Multumesc frumos Laura. De mancat nu poti sa le mananci asa ca atare :P, dar in dulceata sunt un deliciu 😛
iti propun un schimb de linkuri sau banner daca doresti :
link : http://reteta-culinara.blogspot.com/
daca esti de acord adauga-ma si da-mi un mesaj cu linkul tau
Cu stima,
Stefan
Sincer, habar nu am avut ca sunt comestibile fructele de soc! Arata intr-un mare, foarte mare fel! Felicitari!
Mersi domnu bucatar 🙂
Lacrima, eu chier n-am auzit ca sunt periculoase, singurul “pericol” ar fi ca pateaza mainele si hainele, daca nu esti atent si dai pe tine 😛
Cum i-am zis si Luciei, iti pot trimite un borcanel 🙂
😀 Lucia, nu stiu sa-ti descriu ce gust are :P, poti sa cumperi din supermarket un borcanel, dar nu stiu daca este ca cea facuta in casa. Daca vrei iti pot trimite eu un borcanel, sa-ti faci pofta. 🙂
FFFoarte frumos si delicios!
Minunata dulceata! Super poze!
n-am mai mancat niciodata asa ceva! dimpotriva, mereu ii auzeam pe batrani in jur ca ar fi chiar periculoase bobitele astea. Sigur sunt bune (iarta-mi insistenta in asta)? Tare as vrea s-o incerc si eu 🙂
Spre rusinea mea, nici nu stiam ca socul face fructe, si ca arata asa. Daca nu spuneai ca e soc puteam sa bag mana in foc ca sunt afine.Cred ca este foarte buna dulceata asta. Are aroma de soc?