Tocana flamanda e o delicatesa din Belgia (si nordul Frantei), formata din bucati de carne fiarta la fac mic intr-un sos de bere. Se aseamana cu beouf-ul bourguignon, doar ca vinul este inlocuit cu bere. Acest preparat a fost creat de fapt de comunitatea spaniola care lucra in minele de carbune.
Se prepara in mod traditional din bucati de carne de porc, viata sau cal, se fierbe la fac mic cateva ore, intr-un sos de bere, de obicei neagra, si ceapa. Se mai poate adauga dupa preferinte zahar brun, sau „sirop de Liege”, un fel de marmelada din pere. Preparatul se serveste de obicei cu cartofi prajiti, pregatiti in cel mai traditional mod, in grasime de vaca.
Reteta aceata face parte din proiectul The Food Connection.
The Food Connection – O calatorie culinara in jurul lumii
Ingrediente:
900 g carne de vita, taiata cuburi
1/4 cana faina alba
4 linguri unt
4 felii cacon, taiate fin
6 catei de usturoi, tocat marunt
3 cepe galbene
500 ml bere neagra Belgiana, plus inca de baut
250 ml supa de vita
2 linguri zahar brun
2 linguri otet de mere
3 ramuri cimbru
3 ramuri patrunjel verde, plus etra pentru garnisire
2 ramuri tarhon
3 frunze de dafin
sare, piper, dupa gust
paine, pentru servire
sos de mere, pentru servire sau paste in cazul meu
Mod de preparare: taiati ceapa solzisori. Tocati usturoiul marunt. Le lasati deoparte.
Adaugati cuburile de carne de vita intr-un bol. Adaugati sare si piper. Dupa faina si le tavalite pe toate prin aceasta.
Adaugati 2 linguri de unt intr-o oala de fonta si prajiti cuburile de carne date prin faina. Le scoateti intr-o farfurie.
Adaugati baconul in oala si il prajiti pana devine auriu.
Adaugati usturoiul, ceapa si untul ramas.
Prajiti la foc mediu pana cand ceapa se caramelizeaza, aproximativ 30 de minute.
Turnati berea si fierbeti pana se reduce, aproximativ 4 minute.
Adaugati bucatile de carne prajita in oala de fonta, supa de vita, zaharul, otetul, cimbrul, patrunjelul, tarhonul, foile de dafin. Sare si piper dupa gust.
Cand tocanita incepe sa fiarba, reduceti focul la mediu. Fierbeti tocanita acoperita cu un capac, pana cand carnea devine moale, aproximativ 1 ½ – 2 ore.
La final presarati tocanita cu patrunjel verde tocat. Si serviti cu sos de mere sau paste.
Serviti tocanita cu bere nearga Belgiana.