Bucataria belgiana si olandeza – The Food Connection

Iata ca a venit si randul meu sa gazduiesc la mine acasa, cum s-ar zice, o bucatarie celebra a lumii. Proiect intiat de Oana si Diana de la Savori Urbane si pentru care o felicit iar acum, pentru acest proiect minunat! Ma bucur ca fac parte si ca pot experimenta cat mai multe retete celebre din diferite bucatarii ale lumii. In acest proiect suntem 24 de bloggeri culinari, fiecare gazduind cate o bucatarie.
 
untitled
 
Mai jos aveti toata lista cu cei implicati.
 
Andreea Craciun – Andie: Fun. Food. Photography
Teodora Rogobete – Teo’s Kitchen
Cosmin si Daiana Ordean Boc – Simplu si Bun
Laura Laurentiu – Retete Ca La Mama
Oana Igretiu & Diana Rajos Nicolin – Savori Urbane
Ionela Stoica – Milk and Toast and Honey
Simona Haliga – Alison’s Trials
Laura Adamache – Retete Culinare Laura Adamache
Cristina Toth – Diva in Bucatarie
Cornel Mitrut – The Wandering Oltean
Catalina Zaharescu Tiensuu – Kiss The Cook
Mihaela Sava – La PrajiturEla
Diana Duca – Disturbingly Delicious
Andra Constantinescu – Menta si Rozmarin
Cristina Mehedinteanu – Anason cu Lapte
Isabela Dobrin – Isabela Cuisine
Brindusa – Cooking With My Soul
Didi – Food Design Atelierele Roua
Florin Itu – Crazy Mother Cooker
Dia Daria – Retetele Mele Dragi
Dana Burlacu Visternicu – Prajiturici si Altele
Claudia Vasilache – Lecturi si Arome
Corina Adriana Ureche – Pofta Vine Gatind
Cezar Stanislau – Skip to My Lou
Margot – Bistro Margot
 
 
In acest articol o sa va vorbesc despre doua bucatarii celebre, belgiana si olandeza. Ma bucur ca mi-au picat acestea, deoarece voi descoperi lucruri noi si retete inedite.Eram deja fana declarata ciocolata belgiana si gauffre. Din pacate nu am un aparat special de gauffre sa va fac, dar le-am mancat in oras si facute de o prietena. Va garnatez ca sunt delicoase. De ciocolata, ce sa mai zic, aici in Bucuresti avem o ciocolaterie cu celebra ciocolata belgiana unde cred ca imi voi pierde cateva ore alegand sortimentul ideal.
 
 

 

Despre bucataria belgiana


 
Belgienii apreciaza o masa mare, gustoasa si primeaza in fata unei bucatarii fine. Sau as putea spune, ca servesc mancare de calitate frantuzeasca in catitati germane.
 
 
Bucataria belgiana este una axata mult pe piure de cartofi si in mod special pe cei prajiti. Arome tipice sunt migdalele, varza de Bruxelles (desigur), ciocolata si musatar fiert in mezeluri sau supe, tocane si wafe. Unele combinatii clasice sunt din carne de vita cu frunze de dafin, bere, cimbru si otet; andive cu sos bechamel si nucsoara; andive cu branza de capra si ierburi; si midii cu unt, usturoi, patrunjel si esalote.
 
luci2

Primaria din Bruxelles si celebrul covor de flori.

 
Nu cred ca mai mira pe cineva, bucataria belgiana este o reminscenta a bucatariei franceze. Tara care imparte aceasi limba si au gusturi similare in alimentatie. Singura diferenta este ca belgienii apreciaza calitatea gastronomiei franceze, dar nu si dimensiunea felurilor de mancare. Sau mai bine spus, gurmanzii din Belgia, apreciaza mancarea savuroasa, care vine in portii mari si este completata cu bere delicoasa.
 
Cartofi prajiti + sosuri

Belgienii sunt innebuniti dupa cartofi prajiti, asta li se „trage” de la fratii francezi. La toate friteriile si fast-food-urile se servesc cartofi pai cu diferite sosuri. Pe langa ketchup si maioneza, se gasesc diferite sosuri pregatite strict in Bruxelles, sau sosuri „de casa”.
Ca si feluri de carne, belgienii folosesc mult carnea de pui, vita sau porc.
Si pestele este destul de apreciat in bucataria belgiana. Scoicile sunt servite cu deosebita placere de belgieni.
O masa de baza, rapida si delicioasa este compusa din carne, cartofi, paine si bere. Locuitorii din Bruxelles sunt mari iubitori ai tocanitelor, pe care le numesc „waterzooies”. Ca si condimente, sare, piperul si chimenul sunt sfinte si de nelipsit. Dar si busuiocul si rozmarinul isi fac loc cu brio. Mustarul, otetul, fructele uscate sunt si ele foarte prezente in bucataria belgiana, din cauza asta v-am regasi foarte multe retete cu un gust dulce-acrisor extrem de bune.
 
 
Micul-dejun al belgienilor

Este compus in general din paine, unt, gem, branzeturi si niciodata nu le lipseste cafeaua sau ceaiul.
Pranzul lor este destul de consistent, dar niciodata nu „bate” cina la acest capitol.
 
Bautura preferata

Fanii berii o sa se simta ca in Rai daca ajung in Belgia. In Bruxelles sunt cam 350 de berarii si exista cam 500 de sortimente de bere blonda. Se stie ca berea germana este cea mai buna, anumite sotimente din Bruxelles sunt mai bune si reusesc sa le detroneze pe cele din Germania, Olanda sau Danemarca.
Asa-dar berlgenii sunt mari amatori de bere, dar servesc la masa si vin.
 
 
Bere chiar si in wafe

Cu un sotiment atat de mare de bere, belgienii folosesc foarte mult berea si in preparatele culinare. Sa adauge bere in timp ce gatesc ceva, este un lucru normal si obisnuit pentru ei. O reteta tipica in care folosesc berea, este tocanita flambata. Dar nu se opresc aici, exista retete de supe sau ciorbe in care folosesc bere.
Chair si in celebrele lor wafe este folosita berea.
 
luci1
 
Ciocolata, desertul preferat al belgienilor

Si iata ca am ajuns si la partea mea preferata, ciocolata. Aceasta fiind desertul preferat al belgienilor. Dupa o masa copioasa si gustoasa, o ciocolata simpla sau un desert pe baza de ciocolata, este desertul ideal!
Blegia produce anual aproximativ 172.000 tone de ciocolata fina.
 
 
Cicoarea belgiana

Pe langa midii, wafe si bineinteles celebra ciocolata, cicoarea belgiana, in special cea de Bruxelles, este una inconfundabila la orice meniu, cu o aroma deosebita. Undeva prin 1830, un fermier belgian, Jan Lammers, a descoperit din greseala cicoarea, in timpul cand acesta se intorcea de la razboi.
 
 
Andivele

Au un loc aparte in bucataria belgiana, fiind considerate simbol al acestei natiuni. Toate andivele care se gasesc pe piata din America sunt din Belgia. La fel, foarte multi chefi celebri merg personal in Belgia pentru asi alege singuri andive proaspete. Belgienii isi denumesc cu mandrie andivele, „aurul alb”.
 
 
Pe scurt despre bucataria belgiana. Ca si legume sunt foarte prezente andivele si cartofii. Carnea de vita, porc, rata, pui este foarte folosita. Midiile sunt foarte consumate in Belgia. Ciocolata lor este celebra in toata lumea fiind unul dintre cei mai mari producatori mondiali.
 
 
Cele mai populare feluri de mancare.
 
Frites – celebrii cartofi prajiti, se folosesc intotdeuna pentru a acompania midiile fierbinti si principala garnitura a mancarurilor pe baza de carne;
Moules-Frites – midii si cartofi prajiti; ferlul principal traditional in Belgia. Acest fel de mancare este insotit intotdeuna cu o bere rece;
Stoemp – piure de cartofi cu varza calita.
Konijn in geuze Lapin en sauce à la bière – carne de iepure in bere fermentata in mod natural, fara drojdie;
Waffles-gauffres  – desertul emblematic belgian. Existe doua tipuri speciale de gauffre, de Liege (dense si servite simple) si de Bruxelles (mai moi si servite cu diferite sosuri de fructe, ciocolata, caramel si frisca).
Ceea ce deosebeste gauffrele belgiene de restul pregatite in lume este utilajul in care sunt preparate, facut dintr-un aliaj special, creat doar in Belgia.
Warerzooi – un fel de tocanita inabusita cu diferite feluri de carne si legume.
 
 

 

Despre bucataria olandeza

Bucataria olandeza nu este foarte cunoscuta in lume, ea fiind una simpla si rustica, dar restaurantele din Olanda sunt renumite pentru preparatele lor sofisticate si servirea ireprosabila.
Gouda sau Edamer, feluri de branzeturi celebre care sunt exportate si celebre in toata lumea.
La fel ca si belgienii, olandezii sunt mari iubirori ai berii, avand cateva sortimente excelente.
Olandezii sunt mari consumatori de legume. Ei cultivand in mod special, cartofi, varza sfecla rosie, telina, morcovi, mazare, andive, conopida. Carnea de porc, pui si vita sunt tratate in mod egal.
Avand iesire la mare, olandezii consuma mult peste, cum ar fi: codul, heringul, tonul, somul, sardinele dar si fructele de mare. Tiparul afumat este o mare delicatesa in Olanda, servindu-se la final de saptamana in piuete; heringul se serveste deobicei crud sau afumat si sarat.
Gouda si Edam sunt marci renumite de branzeturi. Se foloseste intr-o proportie destul de mare laptele de vaca in prepararea acestora;
Olandezii sunt foarte mari consumatori de bere, va reamintesc doar doua dintre brandurile cele mai cunoscute in lume, Heineken si Amstel.
In mod regulat, in multe orase olandeze se organizeaza piete dedicate cascavalurilor (kaasmarkt). Aici se poate degusta si cumpara cea mai mare varietate de cascavaluri din lume!
 
 
 
Preparate olandeze celebre

Hutspot – o mancare din cartofi fierti si morcovi. Uneori se mai adauga si carne.
Stamppot rauwe andijve – andive crude cu cartofi fierti si servite cu bacon afumat.
Stamppot – piure de cartofi amestecat cu diferite legume.
Boerenkoolstamppot – o mancare din varza si cartofi, servita cu sos   si mustar, alaturi de carnat.
Snert (Erwtensoep) – celebra lor supa de mazare, extrem de consistenta, servita cu afumatura si paine de secara.
Vlaai – placinta umpluta in special cu fructe sau gem de fructe; se mai nuste su Limburg Pie, deaorece este originara din regiunea Limburg.
 

P.S. Multumesc prietenei mele dragi, Luci, pentru fotografii si retete despre Belgia.


Mai jos aveti lista cu retetele din bucataria belgiana si olandeza.

1. Cristina Toth – Gogosi olandeze – OLIEBOLLEN

olliebollen-gogosi-olandeze

2. Dana Burlacu – Appeltaart
 
appeltaart2-600x4503,. Cristina Toth – Salata de andive cu Roquefort si nuci
 
salata-cu-andive-roquefort-si-nuci