Stufat de curcan
Mancarica asta imi aduce aminte de copilaria mea petrecuta la tara. In fiecare primavara, dupa ce trecea Pastele, mamaia sau mama ne pregatea acest fel de mancare. Deobicei la noi se pregatea cu carne de miel sau carne de porc, din aceea pusa la borcan. Sunt sigura ca multi dintre voi va amintiti de aceasta. Treptat am eliminat carnea de miel si am inceput sa pregatim mancarea cu carne de curcan.Tin minte si acum cum ma trimitea mamaia in gradina, cu un cosulet dupa mine, sa adun verdeata: marar, patrunjel, usturoi, ceapa verde, ingredientele principale pentru mancare.
Cu acest cosulet mai exact, care nu-mi vine sa cred ca a revenit iar la moda. :)). Il aveam pe negru, unisex, sa-l poate lua si fretele meu :)). Nu stiu de ce vin atat de tarziu cu retete pe blog, practic o pregatesc in fiecare an, la tara sau aici unde locuiesc. Si daca ma gandesc mai bine, mai am o lista destul de lunga cu mancaruri si deserturi vechi, din copilarie, care n-au vazut inca lumina tiparului virtual. Preparate care mi-au marcat copilaria si de ficare data cand le gust/miros, instant in minte mi se deruleaza o serie de amintiri placute.
Cum va spuneam mai sus, este o mancarica plina doldora de verdeata, pe care ori o iubesti, ori o urasti. Cei care nu prefera mararul sau usturoiul verde in exces, n-o sa iubesca aceasta mancare. Eu o ador, numai cand o miros, imi ploua in gura. Nu uita sa pregatesti si o mamaliguta asa cum trebuie si un pahar de vin alb si o sa ai un pranz delicios. [disclaim]Mancarica asta se poate prepara cu orice fel de carne.[/disclaim]
Ingrediente:
– carne de curcan, eu am folosit piept
– verdeata multa, cate o legatura chiar si doua din urmatoarele: marar, patrunjel, ceapa verde, usturoi verde
– 2-3 linguri pasta de tomate sau bulion
– ulei de masline
– sare, piper
– vin alb
Preparare: pieptul de curcan se spala bine si se taie cubulete potrivite.
Verdeata, dupa ce a fost curatata de pamant si spalata, le fel, foarte bine, o tocati, dar nu foarte marunt, nu este esential sa fie toacata fin.
Intr-o tigaie rumeniti pietul de curcan in cateva linguri de ulei. Cand este facut adaugati jumatate de pahar de vin alb si lasati sa se evapore tot alcoolul. Trebuie sa ne ramana doar aroma de vin.
Adaugam ceapa verde si mararul, pentru ca au gustul cel mai puternic, cand incepe sa se inmuaie, adaugam restul de verdeata. Acoperiti tigaia cu un capac si la foc mic lasati sa se prepare toata verdeata. Daca vedeti ca nu lasa prea mult lichid, puteti sa adagati cateva linguri de apa, nu mai mult.
Spre final adaugati si pasta de tomate, impreuna cu sarea si piperul. Din momentul asta mai lasati maxim 5 minute pe foc.
Serviti mancarica alaturi de mamaliguta! Sa aveti pofta!