Nu prea mananc eu carne de porc, foarte rar o pregatesc, dar atunci cand fac ceva acasa cu ea vreau sa iasa ceva super bun, dupa care sa te lingi pe degete. Cu ceva timp in urma am primit o invitatie la magazinul Peris, de pe Clucerului nr2., unde este raiul pe pamant in materie de carne de porc, sorici si alte nebunii cu si din carne de porc. Un magazin micut, dar plin ochi de bunatati, unde mai pui ca de acolo iti poti cumpara practic tot ce-ti trebuie pentru acasa, de la condimente vrac (foarte buna paprika afumata), pana la diferite produse locale, cum ar fi unt de capra, suc de mere natural, o multime de soiuri de vin. Musai de bifat acest magazin in agenta voastra, daca si voi sunteti foodie addicted ca si mine.
La acel eveniment am primit o provocare, sa gatim ceva cu carnea de porc Peris. Provocarea se numeste asa – “Dialog cu gust”. M-am tot gandit ce sa fac, pana am ajuns sa iau o bucata de spata de porc si sa pregatesc o reteta care iti “mananca” destul de mult timp, dar rezultatul este peste masura. O carne suculenta, care se rupe fasii-fasii, combinata cu niste castraveciori murati rapid si un soi de “coleslaw”. O nebunie curata!
Bun, va dau un mic sfat, ca sa gatiti acesta carne, trebuie sa va luati o dupa-amiaza intreaga libera.
Prepapare 5 ore :: Dificulate medie :: Pentru 6 persoane :: Coacere 4 ore
Ingrediente:
Carnea de porc maruntita:
– 1 kg si ceva de spata de porc
– 1 lingurita sare
– 1 lingurita piper negru macinat
– 1 lingurita chimen
– 1 lingurita pudra de chilli
– 1 lingurita paprika afumata
– 1 doza de rosii
– 1 lingura pasta de tomate
– 1 ceapa mica
– 2-3 catei de usturoi
– apa*
– 2-3 linguri sos barbeque gata facut
Castraveciori murati rapid:
– 200 ml otet de mere
– 4 linguri de zhar
– 1 lingurita de sare
– 1 lingurita coriandru
– castraveti
Salata de varza
– varza alaba
– 1 lingura smantana
– sare, piper
– otet
– ulei de masline
Chifle, paine feliata, sau orice alt timp de paine.
Branza feliata
Asadar, cu o lista scurta de cumparaturi, am pornit spre magazin, mi-am cumparat ce mai aveam nevoie si am trecut la treaba. Alegeti o bucata de spata de porc, fara os, nu prea mare, a mea a avut in jur de 1 kilogram, dar daca este o bucata prea mare, o puteti portiona in bucati mai mici, ca sa o manevrati cat mai usor in oala.
Preparare: luati bucata de spata si pe toata suprafata ei presarati amestecul de condimente, o masati foarte bine.
Intr-o tigaie adaugati putin ulei de masline si caramelizati bucatile de carne pe toate partile.
Cand carnea devine aurie si este frumos rumenita adaugati ceapa in jumatate si usturoiul intreg. Adaugati rosiile, pasta de tomate si turnati apa pana sa cuprinda toata carnea.
Acoperiti tigaia cu folie de aluminiu si dati la cuptor, la 180 gradeC, pentru 3 ore.
In acest timp pregatiti castraveciorii murati rapid:
Feliati cativa castraveti, ii aruncati intr-un bol.
Fierbeti apa cu condimentele si usor turnati acest amestec peste ei. Acoperiti bolul si lasati la temeperatura camerei.
Tot pentru sandwich-ul nostru de porc am facut si un fel de “coleslaw”. Am tocat un sfert de varza alba, am adaugat o lingura cu varf de smanatana, am amestecat totul cu putin piper negru, sare. Am potrivit de otet si ulei de masline. Buna, merge la rece, pana carnita se face.
Au trecut si cele trei ore, cu mare grija scoateti tigaia din cuptor. Scoati bucatile de carne pe un fund. Sosul in care a fiert carnita il strecurati si il turnati intr-o alta cratita unde il veti fierbe la foc mic pana se redece la jumatate.
Intre timp, cu ajutorul a doua furculite, suvitati carnea. Nu este deloc complicat, procedeul este foarte rapid, carnea devenind foarte frageda. Turnati reductia de sos de rosii si mai puneti pe foc carnita pana absoarbe tot sosul. In vreo 20-30 de minute este gata.
Imediat ce o luati de pe foc, adaugati o lingura-doua de sos barbeque gata facut.
Asamblare: eu am folosit chifle pe care le-am prajit pe o parte pe grill. Adaugam carnita, o felie de branza feliata, dam putin la cuptor, doar cat sa se topeasca branza, adaugam castraveciorii murati si salata de varza.
Serviti imediat!