Uneori imi zboara gândul catre Roma, la zilele alea lungi, când plecam de acasa cu rucsacul in spate, cu aparatul intr-o mana si cu bucuria ca o sa descopar iar din minunile acestui oras. Zilele pe care le petreceam acolo erau un rasfat toatal pentru mine. De la peisajele minunate cu care imi incantam ochii in fiecare zi, pana la mâncarea absolut delicioasa, cu care imi alintam simturile. Aproape in fiecare zi mancam pizza in oras. Era placrea mea vinovata si parca de fiecare data mi se parea mai buna si mai buna…..
Sunt gusturi pe care le asociez cu locuri, iar de cate ori ma gândesc la Roma, inevitabil simt moros de pizza.
Când am primit provocarea sa pregatesc ceva yam cu unul dintre salamurile crude de la Agricola, instant m-am gandit sa asociez salamul lor absolut genial de Sibiu cu pizza. Un salam uscat, cu mucegai alb nobil, care merge de minune cu mozzarella, sos de rosii si ciuperci.
Si daca nu te-a convins descrierea mea, iti las mai jos reteta video, explicata pas cu pas, in care cu siguranata la sfarsitul ei te apuci de treaba.
Pentru aluatul de pizza:
– 250 g faina
– 125 ml apa calduta
– 5 g drojdie proaspata
– 1 lingurita zahar
– 1/2 lingurita sare
– 1 lingura ulei de masline
Pentru sosul de rosii:
– 250 grosii taiate cuburi
– 2 linguri ulei de masline
– sare si piper dupa gust
– busuioc uscat
– 1/2 lingurita zahar
Mai avem nevoie de:
– 100 g salam de Sibiu Agricola Bacau
– 125 g mozzarela
– 100 g ciuperci champignion
Intr-o vas adaugam toate ingredientele. Le lasam la foc mic pana cand incepe sa scada. Cu ajutorul unei linguri incercam sa transformam totul intr-un sos fin. Potrivim la urma de sare si piper. Il lasam sa se raceasca.
Pregatim restul de ingrediente pentru pizza.
Salamul de Sibiu il taiem feii subtiri. Ciupercile le taiem la fel felii subtiri.
Mozzarella o lasam la scurs si dupa o taiem felii sau o rupem bucati mici.
Asamblare pizza:
Pe o suprafata presarata cu faina, intindem aluatul de pizza. Eu il impaturesc de cateva ori si dupa il intind. In felul acesta el devine foarte crocant si nu creste foarte mult la cuptor. Perfect cum trebuie sa fie pentru pizza.
Asezat aluatul pe o tava mare. Intre timp preincalzim cuptorul la 180 grade C.
Turnam doua linguri din sosul de rosii si il nivelam pe toata suprafata aluatului.
Venim cu mozzarella, feliile de salam, ciupercile si la urma terminam cu restul de mozzarela.
Eu folosesc cuptor electric si primele 20 de minute o coc la 180 grade Celsius pe o treaptata normala, cu caldura de jos si de sus, iar ultimile 10 minute cu ventilatie.
1 cometariu
[…] de preparare: intr-un bol framantati un aluat de pizza. V-am aratat in filmuletul acesta cum il fac pas cu pas. Il lasati la dospit pana ce isi dubleaza volumul. Intre timp pregatiti o […]