Foi cu miere de albine

de Isabela Spataru
Cand eram mica, orice reteta de dulce pe care ne-o facea mama, eu o notam intr-un caiet. Asa ca am strans destule retete si cand am crescut am inceput sa le pregatesc si eu, spre bucuria mamei, care nu ma facea ea nimic, doar imi mai spunea una alta cand greseam la ceva si bineinteles spala teancul de vase pe care eu le murdaream :P. Asa ca o sa gasesiti la mine pe blog o categorie cu „Dulciurile copilariei mele”, unele dintre ele le-am facut si le gasiti deja pe blog, cum ar fi: Prajitura cu nuca si ness, care este printe primele 5 retete cele mai vizionate, Chec marmorat, Tort parfait in 3 culori, care nu lipsea de la nicio aniversare de-a noastra, Bilute cu visine din visinate, favoritele intregii familii si nu numai, Rulada cu biscuiti de cacao si nuca de cocos, care trebuie sa-i multumesc matusii Reta (ia ca am pomenit si de ea :)) ).

Si sa va fac putin curioase si sa va zic ce o sa urmeze: Nuci, Fragi, Semiluna, Cornulete…. Asa ca v-am facut pofta?

Foile acestea erau preferatele noastre, dupa o noapte de stat „la tras”, erau asa de bune, aromate si foarte moi. Nu ne mai saturam mancand :P. Le-am incercat si eu dupa foarte multi ani si pot zice ca au iesit la fel, acelasi gust, aceeasi consistenta 😛

 

Pentru 8 persoane :: Dificultate medie :: Preparare 2h+repaoz :: Coacere 20min/foaie

Ingrediente pentru foi (ies 8 foi):
150 g zahar
2 linguri pline cu miere de albine
2 oua
2 linguri cacao
1 lingurita amoniac sau praf de copt
250 g unt/margarina
faina cat cuprinde, cca. 750 g

Eu am facut doar juma de compozitie, pentru ca ies foarte multe.

Preparare: Intr-o craticioara destul de incapatoare topim untul impreuna cu zaharul si mierea de albine. O sa obtinem o compozitie de consistenta mierii de albine lichida. Cat este inca calda adaugam cacaua cernuta si amestecam. Lasam la racit. Adaugam ouale pe rand si amestecam. Faina cernuta impreuna cu praful de copt le adaugam si pe ele.

Framantam pana obtineti un aluat neted si omogen.

Impartim aluatul.

Pe fundul unei tavi (22×33) , intindem o foie potrivit de groasa. La cuptor pana se usuca.

Le lasam la racit pe toate.

Ingrediente pentru crema:
500 ml lapte
150 g zahar
4 linguri faina
125 g unt
suc proaspat de lamaie
Preparare: Jumatate din cantiatea de lapte se fierbe cu zahar , iar cealalta jumatate cu faina. Cand sunt pe punctul de fierbere se adauga una dintre jumatati peste cealalta si se fierbe pana devine ca o budinca. Cand crema este inca calduta se amesteca cu unt la temperatura camerei si se adauga suc proaspat de lamaie, cat doriti voi. La mine intra cam sucul de la 1 lamaie.

Umplem foile. Asezam deasupra lor o greutate (ex. un tocator de lemn) si le lasam „la tras” o noapte. A doua zi vor fi foarte moi si aromate.

Related Posts

7 comentarii

emiliatudor martie 31, 2011 - 7:44 pm

buna am si eu o intrebare,daca din ingredientele foilor ies 8,eu fac jumate cum ai facut si tu,ingredientele pentru crema sunt suficiente pentru 4 foi,sau trebuie sa le injumatatesc si la crema?mersi

Răspuns
Honey Queen august 4, 2010 - 7:40 pm

Buna Isabela,
Cei de la Apidava au reusit acum….dupa al 12’lea ceas, sa promoveze totusi acele retete cu miere care au participat la concursul desfasurat prin Octombrie anul trecut. Mai mult decat atat, am reusit sa facem un blog nou wwww.apidava.blogspot.com unde ne-am propus sa promovam retetele „homemade” originale cu miere, si te invitam si pe tine pe acest blog sa ne mai recomanzi cateva retete la fel de minunate si delicioase ca si Albinita cu miere.
Te asteptam pe blogul Apidava ca sa promovam impreuna o alimentatie sanatoasa si gustoasa!!!

Răspuns
tot mary din bucuresti martie 29, 2009 - 3:38 pm

bunik facea asemanator prajitura punea in loc de cacao 2 vlinguri de sos de rosii(bulion) iar crema o facea cu cacao acum eu fac ca nimeni nu mai stie cum se face.este o bunatate

Răspuns
ISABELA martie 11, 2009 - 3:26 pm

Edith nici eu nu prea am rabdare. Cat am copt foile am facut si mancare, asa ca a trecut parca mai repede timpul si am facut si mai multe 😛 Rezultatul e demtial, numai sa astepti o noapte sa se inmuiaie foile 😀

Răspuns
ISABELA martie 11, 2009 - 3:24 pm

Dana, te pup. Multumesc frumos pentru cuvintel frumoase. Spor si tie la bucatarit.

Răspuns
Edith martie 11, 2009 - 8:20 am

Super! Imi plac mult prajiturile cu foi. Insa nu am rabdare sa coc foile 🙁
Poate o sa o incerc candva.

Răspuns
Anonymous martie 7, 2009 - 4:56 pm

Ti-am descoperit blogul de citeva luni,si de atunci ai devenit mica mea poveste de seara.Am incercat multe din retetele tale,esti foarte priceputa si mai ales pasionata de aceasta „arta”.Succes in continuare, Dana din Arad

Răspuns

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.