Cu siguranta fiecare dintre noi (astia care mai gatim) avem un tort preferat, pe care il gatim la orice ocazie speciala. De cand ma stiu eu, mama il pregatea mereu de Craciun sau de Revelion. Era unul dintre torturile preferate ale familiei, asa ca, nicio sarbatoare fara el. Nu este o reteta deloc complicata sau sofisticata. Si cum eu nu-mi imaginez Craciunul fara o tona de clementine si portocale, acest tort, dupa o pauza de cativa ani, a intrat iar „in repertoriul” familiei noastre. Am modificat doar putin reteta originala, am adaugat vanilie pastaie si in loc de banala esenta de rom, am pus coniac. Deobicei il pregateam intr-o tava rotunda, ca doar na, e tort, acum l-am facut putin mai diferit, dar la fel de gustos, va asigur!
Si daca tot am deschis postarea cu dulciurile copilariei, iata si una dintre primele mele retete scrise. Cred ca am scris-o pe la varsta de 8-9 ani. Pretty, nu? 🙂
Asa ca, daca vreti un dulce light, racoros, e numai bun de incercat acum iarna, cand sezonul portocalelor este in toi.
[warning]
Alege portocale mari, cu coaja groasa, acelea sunt mai dulci si merg perfect la deserturi. Foloseste numai smantana pentru frisca. Daca nu ai pastaie de vanilie sa pui in crema, spala bine o portocala si rade putina coaja. Daca nu esti fan portocale, le poti inlocui cu alt fruct de sezon. Tine cont sa nu folosesti kiwi, acesta nu se comporta foarte bine in contact cu geletina.[/warning]
Pentru 8 persoane :: Preparare 30 minute + cateva ore la rece :: Dificultate medie :: Fierbere 10 minuteIngredinete: Pentru blat: – 300 g piscoturi savoiardi – 6-7 portocale mari – coniac sau rom Pentru crema: – 5 galbenusuri – 1 1/2 cana de zahar – 1 lingura faina – semintele de la juma de pastaie de vanilie – 400 ml smanatana pentru frisca – 10 foi de gelatina Preparare: foile de gelatina le hidratati in apa rece. Intr-un oala bateti spuma galbenusurile cu un parf de sare si zaharul, pana devin crema. Adaugati faina si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie. Puneti oala pe foc si lasati sa fiarba crema, avand grija se amestecati continu prin ea. Cand „lingura s-a imbracat in crema”, atunci este gata. O dati deoparte si o lasati sa se raceasca, cand este calduta adaugati foile de gelatina bine scurse de apa. Bateti smantana bine si o adaugati peste crema. O dati la rece pana cand asamblati tortul. Tapetati o tava de tort cu folie transparenta. Decojiti portocale. Va recomand sa o faceti cu un cutit, in felul acesta scapati si de partea alba, care este putin amara. Le taiati felii, nu foarte groase. Adaugati un rand de portocale, atat pe fundul tavii, cat si pe pereti. Stropiti cu putin coniac. Adaugati piscoturile si jumatate din cantitatea de crema. Repetati pana terminati toate ingredientele. Dar ultimul start trebuie sa fie de piscoturi. Inveliti iar in folie transparenta. Dati la frigider pentru cateva ore, preferabil peste noapte. Partea buna la tortul asa este ca nu mai trebuie decoarart, pur si simplu il rasturnati pe un platou si gata, il puteti savura! Un An Nou plin de realizari si tot ce va doriti sa vi se indeplineasca! Nu-mi vine sa cred ca suntem deja in 2015.