De cand ma stiu, mi-a placut ca sambata sa fac ceva dulce in casa. Fie ca era vorba de clatite, cornulete, sau o prajitura nou descoperita prin nu stiu ce revista sau carte de bucate.
Pentru ca aveam acasa sute de reviste, carti de bucate nu mai vorbesc, imi placea sa adun retete culinare de peste tot. Asa am descoperit si aceasta reteta de prajitura si imediat m-a atars de cand am citit titlul, pasiune intunecata, am zis ca sigur acolo este ceva bun.
Si asa este: prajitura asta contine tot ce-mi place mie mai mult – ciocolata, cafea si alchool!
Cu un blat pufos, care este insiropat cu alchool si cafea, iar in completarea ei, vine un sos de ciocolata dens si bun si cateva boabe de cacao zdrobite!
Va las mai jos ingredientele prajiturei si pasii acesteia!
Pentru 6 persoane :: Preparare 20 minute :: Coacere 50 minute :: Dificulate scazuta
Ingrediente blat:
– 3 oua
– 130 g zahar alb
– 90 ml lichior de cafea, Kahlua
– 40 ml cafea tare, espresso
– 130 ml ulei de floarea-soarelui
– 70 g faina
– 70 g nuca macinata
– 2 lingurite praf de copt
Pentru insiropat:
– 75 ml cafea tare, espresso
– 50 ml lichior de cafea, Kahlua
Pentru sosul de ciocolata:
– 100 g ciocolata neagra, Nestle Dessert Noir este perfecta
– 100 g unt
– 100 g zahar brun
– 3 linguri de lapte
In plus: cateva boabe de cacao
Mod de preparare: preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius. Pregatiti o tava cu peretii detasabili, cu diametrul de 20 cm. Fundul tavii il tapetati cu hartie de copt.
Preparare blat: separati ouale. Galbenusurile le bateti crema impreuna cu zaharul si un praf de sare. Treptat adaugati uleiul, cafeaua si lichiorul. Albusurile le bateti spuma si le adaugati in crema de galbenusuri.
Nuca o amestecati cu faina si praful de copt. Amestectul acesta uscat il adugati usor in compozitia de mai sus, in trei transe. Cu o spatul amestecati usor in compozitie, cu miscari de jos in sus, astfel incat sa adaugam cat mai mult aer in compozitie.
Turnati compozitia in tava si o dati la cuptor pentru 45 de minute.
In acest timp amestecati cafeaua cu lichiorul.
In momentul in care ati scos prajitura din cuptor, o insiropati. O lasati sa se raceasca perfect in tava si dupa desprindeti inelul.
O transferati pe o farfurie.
Preparare sos: toate ingredientele le adaugati intr-o craticioara si la foc mic, amestecati continuu pana cand se topesc si se transforma intr-un sos gros.
Il tunati peste prajitura. Adaugati si cateva boabe de cacao zdrobite.
Sa aveti pofta!