Panna cotta cu sos de cirese si pandispan verde
Vremea deserturilor de vara a sosit! Tocmai am venit de acasa, din Vrancea, cu o galeata mare de cirese. La noi in zona li se mai spun si ‘inima de porumbel’, deoarece sunt foarte mari si carnoase. Dupa ce am devorat castroane intregi de cirese, am facut si cateva ture de gem de cirese (pentru clatite), am zis sa mai testez si alte deserturi cu cirese.
Am ajuns la varianta aceasta de panna cotta, la care am foosit smanatana de cocos, daca nu gasiti, folositi cu incredere smantana normala din lapte de vaca, un sos de cirese, pe care l-am fiert in 10 minute si la final, pentru ca mi-am dorit sa am si ceva verde, am facut rapid un pandisapn din faina integrala de orez si matcha (pudra de ceai verde). Daca vreti puteti sa sariti peste partea asta.
Un desert pe care il poti pregati de seara, panna cotta necesita timp la rece, minim 4-5 ore si pe care poti sa-l savurezi a doua zi.
Pentru 2 persoane :: Preparare 20 minute :: Fierbere 15-20 minute :: Dificultate scazuta
Pentru panna cotta:
– 200 ml smanata de cocos sau normala
– 125 ml lapte
– 45 g zahar
– 2 foi de gelatina
– un varf de cutit seminte de vanilie
Pentru sosul de cirese:
– 350 g cirese, fara samburi
– 2 linguri de zahar
– 1 lingura suc de lamaie
– 1 lingurita amidon sau faina de tapioca
Pentru pandispanul de matcha:
– 2 oua
– 45 g zahar
– un parf de sare
– 60 g faina integrala de orez
– 2 g matcha (pudra de ceai verde)
Mod de preparare panna cotta: intr-un bol mic, turnati apa rece de la robinet si adaugati foile de gelatina la hidrata. Le lasati timp de 10 minute.
Intre timp, intr-o craticioara, aduagati toate ingredientele pentru panna cotta si la foc mic amestecati pana cand se dizolva zaharul. Cand amestecul este fierbinte, atentie nu trebuie sa fiarna, adaugati foile de gelatina hidratate si bine scurse de apa. Amestecati bine.
Pregatiti orice forme vreti voi, pueti sa serviti panna cotta direct din forma sau sa le rasturnati pe o farfurie. Umeziti formele cu apa rece, scurgeti excesul. Turnati amestecul de panna cotta. Lasati sa se rcaesaca la temperatura camerei si dupa le dati la rece. Le satai 4-5 ore sau de preferabil peste noapte.
Mod de preparare pandispanul cu matcha: preincalziti cuptorul la 180 grade C. Pregatiti o forma mica, cu doametrul de maxim 16 centimetri.
Separati oulale. Albusurile la bateti spuma cu un praf de sare si zaharul. Adaugati galbenusurile. Mixati bine. Adaugati faina amestecata cu praful de matcha.
Turnati pandispanul in forma. I dati la cuptor pentru 13 minute.
Il lasati sa se raceasca in forma si dupa il scoateti.
Mod de preparare sosul de cirese: intr-o craticiara adaugati ciresele, zaharul si sucul de lamaie. Lasati sa fiarba la foc mic tip de 10 minute. Spre final adaugati amidonul sau faina de tapioca dizolvate in putina apa rece. Turnati sosul intr-un recipient si il lasati sa se raceasca.
Serviti panna cotta cu sosul de cirese si pandişpan!