Rulada cu pelteaua de gutui a Eugenei

de Isabela Spataru
 
IMG_5246
 
E iarasi toamna, si acum de cand cu ora veche, parca ne indreptam si mai repede catre iarna, asa ca am zis sa profitam de ea cat mai avem timp. Daca toamna este si anotimpul vostru preferat, asa cum este pentru mine, inseamna ca va aduceti aminte de copilarie, si de gustul aparte pe care il are toamna in viata noastra. Toata copilaria mi-am petrecut-o la tara, undeva in Vrancea, iar pe langa casa, in afara de oratanii si alte inaripate, aveam livada, vita de vie si gradina de legume. Inca din primavara, mama si bunica il sileau pe bunicul sa taie pomii si via si sa rasadeasa legumele ce aveau sa se coaca, ce credeti, toamna! Si daca toamna inceapea in forta cu strugurii, care de multe ori nici nu imi dadeam seama cand se coceau, ei bine, se termina lent si agonizant cu gutuile. Dupa ce cadeau frunzele din copaci, gutuile erau singurele care stateau mandre, prinse de ramurile indreptate spre pamant sub greutatea lor. Asa cum toate legumele si fructele luau calea conservelor, gutuile nu aveau cum sa fie mai prejos.Mamaia ne pregatea celebrul ei pui cu gutui, iar mama pelteaua. O pregatea la foc, pe plita si o lasa acolo sa fiarba pret de cateva ore, timp in care, de nerabdare sa gust, faceam ture pe langa oala.
Zilele trecute am primit de la Lidl pelteaua de gutui a Eugeniei, sub brandul Camara Noastra, si instant am cumparat cateva borcane. Am descoperit o peltea cu un gust deosebit, usor dulce-amaruie si cu un parfum pregnant de gutui. Este atat de versatila, incat mi-au venit instant foarte multe combinatii in minte demne de incercat. O puteti savura pur si simplu pe paine prajita cu unt sau in clatite, fie in prajituri, cornulete crocante sau mancaruri festive cu carne rosie sau de vanat.IMG_5183
Am aflat ca pelteaua Eugeniei este castigatoarea campaniei, Cautatorii de Camari, unde Chef Florin Dumitrescu si Andrei Aradits au plecat prin tara, pentru ai vizita pe cei care s-au inscris in concurs cu reteta lor traditionala.
Din martie si pana acum, au colindat prin toate regiunile tarii si au avut de degustat o multime de preparate dulci si sarate, intalnind o multime de arome si gusturi.
Au ramas 13 norocosi in cursa finala de a castiga cei 10.000 de euro si sansa ca prepartul lor sa fie pe rafturile magazinelor Lidl.
Dupa indelungi jurizari, doamna Eugenia Mac a fost castigatoarea si incepand cu 30 Octombrie, produsul ei se va regasi in magazinele Lidl, iar toti romanii au sansa de a gusta din acest preparat deosebit.
Pelteaua de gutui a Eugenei este un produs care imi aduce aminte de copilarie si ma bucur ca este facut asa cum trebuie, o peltea adevarata, dupa o reteta traditionala, contine 210 g de gutui, pentru fiecare 100 g de peltea, lucru care m-a inspirat sa fac o rulada pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Am vrut sa accentuez gustul de gutuie, care se simte perfect in peltea, asa ca am adaugat doar extract de vanilie. Asocierea dintre gutuie si branza mi se pare foarte reusita. Am pregatit o crema aerata cu smanatana pentru frisca si crema de branza.
Cred ca deserturile simple, cu ingrediente la indemana, sunt cele mai reusite si apreciate.IMG_5162
Sper sa va inspire reteta mea si pelteaua de gutui a Eugenei sa pregatiti si voi surprize dulci pentru cei dragi.

IMG_5222

Ingrediente:
Pentru blatul de rulada:
– 4 oua
– 150 g zahar alb
– 28 g ulei vegetal de floarea-soarelui
– 95 g faina alba
– 4 g praf de copt
– 5 g extract de vanilie
Umplutura:
– 380 g peltea de gutui
Crema de branza:
– 250 g crema de branza
– 240 ml smantana pentru frisca
– 60 g zahar pudra
– 5 g extract de vanilie

IMG_5099

In plus:
– zahar pudra

Mod de preparare:
1. Preincalziti cuptorul la o temperatura de 180 grade Celsius. Pregatiti blatul pentru rulada. Ungeti o tava cu diametrul de 30×40 cm cu unt si asezati o bucata de hartie de copt.
2. Intr-un bol mediu amestecati faina cu praful de copt si sarea. Le lasati deoparte.
3. Intr-un bol mare adaugati ouale, zaharul si extractul de vanilie. Le mixati bine cu mixerul pana cand devin aerate si capata o culoare galben pal. Adaugati uleiul si amestecati pana cand se incorporeaza. Treptat adaugati mixul de faina.
4. Turnati compozitia in tava pregatita si cu ajutorul unei spatule o intindeti bine de la un capat la altul.
5. Coaceti timp de 12-15 minute sau pana cand introduceti o scobitoare in centrul blatului, daca iese curata insemna ca blatul este copt.
6. Luati un prosop de bucatarie si presarati cu zahar pudra toata suprafata lui. Acest lucru previne ca blatul sa nu se lipeasca de prosop. Rasturnati blatul pe prosop. Indepartati hartia de copt si presarati iar cu zahar pudra.
 
IMG_5192
IMG_5194
 
IMG_5197
7. Rulati blatul cu ajutorul prosopului de bucatarie. Trebuie sa faceti asta cat blatul este cald, astfel daca il rulati rece o sa se rupa. Lasati-l sa se raceasca complet.
8. Intre timp pregatiti crema de branza.. Intr-un bol, mixati crema de branza cu zaharul si extractul de vanilie. In alt bol mixati smantana pana devine aerata. O amestecati cu crema de branza.
 
IMG_5142
9. Desfaceti rulada si intindeti pe toata suprafata ei pelteaua de gutui.
10. Indineti crema de branza peste peltea.
11. Rulati blatul la loc. Dati la rece pentru cel putin 1 ora inainte sa o serviti.
12. Presarati cu zahar pudra din abundenta inate sa o taiati si o decorati dupa bunul plac.
 
IMG_5242

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.