Lectia de gatit N.2 ~ Pandispan pufos

de Isabela Spataru

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Bine v-am regasit la o noua lectie de gatit. De la ultima postare a trecut ceva timp si imi cer scuze. Astazi o sa pregatim pandispan pufos, baza oricarui tort sau prajitura. Am fost la multe prietene in vizita si toate s-au plans la mine ca nu stiu sa pregateasca un pandispan (cumparau mereu din comert). Asa ca m-am decis sa scriu si sa fotografiez pas cu pas cum se pregateste “complicatul” pandispan :)).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lectia de gatit N.2 ~ Pandispan pufos

Pandispan

Pentru 6 persoane :: Dificultate medie :: Preparare 10 minute :: Coacere 25 minute

Ingrediente:
4 oua
125 g zahar fin
125 g faina
1 lingurita praf de copt
putina sare

Intr-un castron mare si cu peretii inalti separam albusurile de galbenusuri.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Galbenusurile le adaugam intr-un vas mic.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Cu ajutorul mixerului electric batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam si zaharul treptat si mixam in continuare pana nu se mai simte niciun cristal. Albusul trebuie sa fie tare, cand intoarceti castronul sa nu cada.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Adaugam pe rand galbenusurile.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Si amestecam cu grija.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Faina o cernem impreuna cu praful de copt si le adaugam in trei transe peste spuma de ou.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Compozitia rezultata trebuie sa fie pufoasa si aerata.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Tapetam o tava cu hartie de copt si turnam compozitia. O dam la cuptorul preincalzit la 180° C, pentru 25 de minute.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Cu grija desfacem peretii tavii si scoatem blatul, pe care il lasam la racit pe un gratar.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna
Dupa ca s-a racit complet il taiem.

Cooking Lesson N.2 ~ Pan di Spagna

Sfaturi:
– Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
– Folositi numai oua proaspete. Daca sunt vechi riscati sa nu se bata deloc.
– Folositi oua de tara. Blatul va capata o culoare galbena placuta.
– Sare ajuta la inchegarea mai bine a albusurilor. O puteti inlocui si cu zeama de lamaie/lime.
– Cerneti intotdeuna faina si praful de copt, blatul nu va avea cocoloase prin el si va creste si mai bine.
– Nu introduceti niciodata blatul la cuptor dca nu l-ati incalzit in prealabil.
– Cand blatul s-a deslipit de peretii tavaii si cand atingeti usor blatul si auzititi un sunet de “pufosenie” si revine la loc, atunci stiti ca pandispanul este copt.
– daca nu aveti dispozitiv de taiat blatul, incercati asa: dupa ca s-a racit blatul complet, cu un cuti ascutit taiati de jur imprejur doar putin, apoi cu o ata, trageti incet, asa taiti blatul pe orizontala, in cate felii doriti.
Pandispan pufos varianta mai mare:
Ingrediente:
6 oua
200 g zahar fin
200 g faina
2 lingurite praf de copt
putina sare
Se prepara cum am scris mai sus.

Related Posts

29 comentarii

Lulu octombrie 1, 2011 - 10:47 am

Bravo, super tare reteta si explicata bine pentru nestiutorii ca mine. Asteptam urmatoarele lectii:)

Răspuns
Anonymous septembrie 29, 2011 - 10:08 am

Super tare reteta !! A iesit foarte bine…multumesc!

Răspuns
roxana august 25, 2011 - 5:02 pm

buna am urmat pasi de a face pandispan a crescut si cand l-am scos din cuptor s-a lasat dc oare ?multumesc

Răspuns
Anonymous iunie 8, 2011 - 2:55 pm

super site-ul…felicitari…am o intrebare: dupa ce l-am scos din cuptor, la mijloc s-a lasat, de ce?

Răspuns
Anonymous septembrie 4, 2010 - 12:40 pm

..:) azi am făcut pandişpanul…a ieşit foarte bine 🙂 până acum le cumpăram ca să fac un tort că ba nu
îmi işea blatul, ba se lăsa..
oricum, poate sunt în urmă faţă de ceilalţi, mă bucur de reţetele de pe blogul tău…:)
Cristina

Răspuns
Simona mai 1, 2010 - 11:27 am

Iza, am facut pandispanul, a crescut, insa dupa ce l-am scos din cuptor s-a “lasat”. Ce am gresit? Multumesc!

Răspuns
LLAAVVIINNIIAA decembrie 28, 2009 - 8:18 pm

Din pacate aproape toate pozele tale nu pot fi vizualizate de catre mine.
De ce oare pe unele le pot vedea si pe altele nu?

Răspuns
Ana Iordan septembrie 13, 2009 - 8:14 pm

Buna Isabela,

te deranjez si eu cu o intrebare…poate e copilareasca…acest pandispan poate fi folosit si pe post de blat de tort? se va inmuia prea tare daca il insiropez? Am mai facut acest pandispan dar l-am folosit pentru rulada si a fost super bun.

Ai un blog super!

Răspuns
ISABELA iunie 28, 2009 - 10:59 am

Claudia ma faci sa rosesc :P, mersi frumos pentru cuvintele frumoase, te pup.

Răspuns
claclaudia76 mai 17, 2009 - 2:39 pm

Buna.Ti-am mai zis eu odata : nu stiu ce sa laud mai repede! Fotografiile?Sau retetele tale?Oricum,ai toate cuvintele de lauda din partea mea.Bravo!

Răspuns
ISABELA mai 7, 2009 - 5:01 pm

De ce te miri ca amestec cu mixerul? Sa stii ca ma abtin sa nu fiu rautacioasa 😀

Răspuns
mariana mai 7, 2009 - 3:39 pm

Folositor unora,dar eu am o intrebare?amesteci cu mixerul?daca da,ma mir ,eu nu mumai cu o ling.de lemn care o folosesc numai la blaturi!

Răspuns
ISABELA mai 7, 2009 - 12:00 pm

Buna Ioana, pai daca nu punem zahar nu iese dulce pandispanul si nici nu creste 🙂
Dar cred ca il poti inlocui cu fructoza, nu am incercat niciodata, dar cred ca merge, se gaseste in supermarket-uri. Si mierea de albine e foarte buna, merge sa inlocuiesti zaharul cu ea :).

Succes si sa ma anunti cum ti-a iesit.

Răspuns
Ioana mai 7, 2009 - 11:22 am

Buna Iza

Am si eu o intrebare – care e rolul zaharului in pandispan? pentru ca incerc sa diminuez numarul de calorii, si in incercarile mele de a scoate zaharul – s-a desumflat pandispanul 🙂 ce inlocuitori crezi ca ar merge?

mersic
p.s. retetele tale sunt o mare inspiratie 🙂 preferata mea e rulada de spanac cu crema de branza si ardei 🙂

Răspuns
ISABELA mai 7, 2009 - 8:42 am

Ana-Maria mult succes, sunt sigura ca o sa-ti iasa pandispanul. Am sa intru pe hi5 sa vad si pozele 🙂

Te pup

Răspuns
ISABELA mai 7, 2009 - 8:41 am

Thx Talita for visit!

Răspuns
ISABELA mai 7, 2009 - 8:40 am

Ninaaa iti multumesc muult de tot , te puuuup dulce!
Ador zona unde locuiesti tu. Abia astept fotografiile.

Răspuns
ISABELA mai 7, 2009 - 8:39 am

Mazi am scris la acest post 4 retete care au la baza pandispan si am sa mai postez si astazi o reteta de prajitura 🙂

Răspuns
ana-marian mai 7, 2009 - 6:38 am

buna azi fac pandispan ca al tau,eu ii puneam 7 ouasi din celelalte le dublam.asa stiam eu reteta dar azi promit sa fac .si voi face si poze.le voi baga pe hi5 meu pe la ora 19:30.apropo daca vrei sa le vezi sa dai add ;la darya-marian.hi5.com cu ce ii mai trebuie in fata ca nu stiu daca mi le va arata daca le scriu aici.te pup.

Răspuns
Talita mai 7, 2009 - 12:16 am

Great pics! The dough looks so fluffy and light!

Răspuns
Nina's Recipes mai 6, 2009 - 9:46 pm

Bella Isabella, vrei foto, cu Pacificul? Ok! Curind voi posta pe blog-ul Nina’s Nature !
XO si pe curind bella

Răspuns
mazi mai 6, 2009 - 9:29 pm

si cu ce crezi ca ar merge asortat pandispanul?

Răspuns
ISABELA mai 6, 2009 - 7:55 pm

Hello Jan!
OK, I’l be waiting 😀

Răspuns
Chef Jan mai 6, 2009 - 7:53 pm

Wow…. nice blogg!

I will be back!

Love / J

Răspuns
Chef Jan mai 6, 2009 - 7:52 pm

Wow… really nice!

I will be back!!

Love / J

Răspuns
ISABELA mai 6, 2009 - 7:38 pm

Buna Ramona. Nici eu n-am cuptor electric, al meu coace bine, nu arde pe fund, coace uniform. In cazul tau, din cate stiu si eu, se pune ceva la baza cuptorului, sa estompeze din flacara. Sper sa reusesti asa.

Mult succes.

Răspuns
ISABELA mai 6, 2009 - 7:36 pm

Nina muultu mult de tot.
Nu e nimic complicat la lectiile de gatit, sunt precisa ca tie iti iese mult mai bine ca la mine, dar am multe prietene care sunt incepatoare si m-au rugat sa postez astfel de retete 🙂

Si tu ai niste fotografii de exceptie si mai stai si in California 😀 Poate postezi si tu niste fotografii cu oceanul si imprejurimile, macar asa sa ma delectez si eu 😛

Te pup, o seara placuta!

Răspuns
Ramona mai 6, 2009 - 5:06 pm

Lectia de gatit pandispan pufos este foate buna!
Am o intrebare:
daca am cuptor cu gaz, nu electric, cum sa fac sa nu se arda pe fund? Mai ales ca eu fac acest pandispan din 6 oua si in tava dreptunghiulara, se arde pe fund si nu creste suficient…
Multumesc!!!

Răspuns
Nina's Recipes mai 6, 2009 - 4:49 pm

Isabela Bella, mi-a scapat lectia de gatit nr.1 dar am prins-o pe a doua care negrsit o voi respecta intocmai.
Pozele tale sint superbe in general.
Toata admiratia si multe feliciatri!
XO,Nina

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult