Bine v-am regasit la o noua lectie de gatit. De la ultima postare a trecut ceva timp si imi cer scuze. Astazi o sa pregatim pandispan pufos, baza oricarui tort sau prajitura. Am fost la multe prietene in vizita si toate s-au plans la mine ca nu stiu sa pregateasca un pandispan (cumparau mereu din comert). Asa ca m-am decis sa scriu si sa fotografiez pas cu pas cum se pregateste ācomplicatulā pandispan :)).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lectia de gatit N.2 ~ Pandispan pufos
Prajitura fina de iaurt si capsuni
Tort cu crema fina de lichior de oua
Tort de portocale si crema de miere
Pentru 6 persoane :: Dificultate medie :: Preparare 10 minute :: Coacere 25 minute
Ingrediente:
4 oua
125 g zahar fin
125 g faina
1 lingurita praf de copt
putina sare
Intr-un castron mare si cu peretii inalti separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le adaugam intr-un vas mic.
Cu ajutorul mixerului electric batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam si zaharul treptat si mixam in continuare pana nu se mai simte niciun cristal. Albusul trebuie sa fie tare, cand intoarceti castronul sa nu cada.
Adaugam pe rand galbenusurile.
Si amestecam cu grija.
Faina o cernem impreuna cu praful de copt si le adaugam in trei transe peste spuma de ou.
Compozitia rezultata trebuie sa fie pufoasa si aerata.
Tapetam o tava cu hartie de copt si turnam compozitia. O dam la cuptorul preincalzit la 180Ā° C, pentru 25 de minute.
Cu grija desfacem peretii tavii si scoatem blatul, pe care il lasam la racit pe un gratar.
Dupa ca s-a racit complet il taiem.
ā Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
ā Folositi numai oua proaspete. Daca sunt vechi riscati sa nu se bata deloc.
ā Folositi oua de tara. Blatul va capata o culoare galbena placuta.
ā Sare ajuta la inchegarea mai bine a albusurilor. O puteti inlocui si cu zeama de lamaie/lime.
ā Cerneti intotdeuna faina si praful de copt, blatul nu va avea cocoloase prin el si va creste si mai bine.
ā Nu introduceti niciodata blatul la cuptor dca nu l-ati incalzit in prealabil.
ā Cand blatul s-a deslipit de peretii tavaii si cand atingeti usor blatul si auzititi un sunet de āpufosenieā si revine la loc, atunci stiti ca pandispanul este copt.
ā daca nu aveti dispozitiv de taiat blatul, incercati asa: dupa ca s-a racit blatul complet, cu un cuti ascutit taiati de jur imprejur doar putin, apoi cu o ata, trageti incet, asa taiti blatul pe orizontala, in cate felii doriti.
29 comentarii
Bravo, super tare reteta si explicata bine pentru nestiutorii ca mine. Asteptam urmatoarele lectii:)
Super tare reteta !! A iesit foarte bine…multumesc!
buna am urmat pasi de a face pandispan a crescut si cand l-am scos din cuptor s-a lasat dc oare ?multumesc
super site-ul…felicitari…am o intrebare: dupa ce l-am scos din cuptor, la mijloc s-a lasat, de ce?
..:) azi am fÄcut pandiÅpanul…a ieÅit foarte bine š pĆ¢nÄ acum le cumpÄram ca sÄ fac un tort cÄ ba nu
Ć®mi iÅea blatul, ba se lÄsa..
oricum, poate sunt Ć®n urmÄ faÅ£Ä de ceilalÅ£i, mÄ bucur de reÅ£etele de pe blogul tÄu…:)
Cristina
Iza, am facut pandispanul, a crescut, insa dupa ce l-am scos din cuptor s-a „lasat”. Ce am gresit? Multumesc!
Din pacate aproape toate pozele tale nu pot fi vizualizate de catre mine.
De ce oare pe unele le pot vedea si pe altele nu?
Buna Isabela,
te deranjez si eu cu o intrebare…poate e copilareasca…acest pandispan poate fi folosit si pe post de blat de tort? se va inmuia prea tare daca il insiropez? Am mai facut acest pandispan dar l-am folosit pentru rulada si a fost super bun.
Ai un blog super!
Claudia ma faci sa rosesc :P, mersi frumos pentru cuvintele frumoase, te pup.
Buna.Ti-am mai zis eu odata : nu stiu ce sa laud mai repede! Fotografiile?Sau retetele tale?Oricum,ai toate cuvintele de lauda din partea mea.Bravo!
De ce te miri ca amestec cu mixerul? Sa stii ca ma abtin sa nu fiu rautacioasa š
Folositor unora,dar eu am o intrebare?amesteci cu mixerul?daca da,ma mir ,eu nu mumai cu o ling.de lemn care o folosesc numai la blaturi!
Buna Ioana, pai daca nu punem zahar nu iese dulce pandispanul si nici nu creste š
Dar cred ca il poti inlocui cu fructoza, nu am incercat niciodata, dar cred ca merge, se gaseste in supermarket-uri. Si mierea de albine e foarte buna, merge sa inlocuiesti zaharul cu ea :).
Succes si sa ma anunti cum ti-a iesit.
Buna Iza
Am si eu o intrebare – care e rolul zaharului in pandispan? pentru ca incerc sa diminuez numarul de calorii, si in incercarile mele de a scoate zaharul – s-a desumflat pandispanul š ce inlocuitori crezi ca ar merge?
mersic
p.s. retetele tale sunt o mare inspiratie š preferata mea e rulada de spanac cu crema de branza si ardei š
Ana-Maria mult succes, sunt sigura ca o sa-ti iasa pandispanul. Am sa intru pe hi5 sa vad si pozele š
Te pup
Thx Talita for visit!
Ninaaa iti multumesc muult de tot , te puuuup dulce!
Ador zona unde locuiesti tu. Abia astept fotografiile.
Mazi am scris la acest post 4 retete care au la baza pandispan si am sa mai postez si astazi o reteta de prajitura š
buna azi fac pandispan ca al tau,eu ii puneam 7 ouasi din celelalte le dublam.asa stiam eu reteta dar azi promit sa fac .si voi face si poze.le voi baga pe hi5 meu pe la ora 19:30.apropo daca vrei sa le vezi sa dai add ;la darya-marian.hi5.com cu ce ii mai trebuie in fata ca nu stiu daca mi le va arata daca le scriu aici.te pup.
Great pics! The dough looks so fluffy and light!
Bella Isabella, vrei foto, cu Pacificul? Ok! Curind voi posta pe blog-ul Nina’s Nature !
XO si pe curind bella
si cu ce crezi ca ar merge asortat pandispanul?
Hello Jan!
OK, I’l be waiting š
Wow…. nice blogg!
I will be back!
Love / J
Wow… really nice!
I will be back!!
Love / J
Buna Ramona. Nici eu n-am cuptor electric, al meu coace bine, nu arde pe fund, coace uniform. In cazul tau, din cate stiu si eu, se pune ceva la baza cuptorului, sa estompeze din flacara. Sper sa reusesti asa.
Mult succes.
Nina muultu mult de tot.
Nu e nimic complicat la lectiile de gatit, sunt precisa ca tie iti iese mult mai bine ca la mine, dar am multe prietene care sunt incepatoare si m-au rugat sa postez astfel de retete š
Si tu ai niste fotografii de exceptie si mai stai si in California š Poate postezi si tu niste fotografii cu oceanul si imprejurimile, macar asa sa ma delectez si eu š
Te pup, o seara placuta!
Lectia de gatit pandispan pufos este foate buna!
Am o intrebare:
daca am cuptor cu gaz, nu electric, cum sa fac sa nu se arda pe fund? Mai ales ca eu fac acest pandispan din 6 oua si in tava dreptunghiulara, se arde pe fund si nu creste suficient…
Multumesc!!!
Isabela Bella, mi-a scapat lectia de gatit nr.1 dar am prins-o pe a doua care negrsit o voi respecta intocmai.
Pozele tale sint superbe in general.
Toata admiratia si multe feliciatri!
XO,Nina