Inghetata asta este cremoasa, fina si cu o aroma desafarsita de ciocolata. As putea sa mananc la nesfarsit din aceasta inghetata, daca nu mi-as face griji cu kilogramele. Dar uneori ma las dusa de val, ca prea buna e, practic nu te poti opri din mancat :)). Trebuie sa-i multumesc pe acesta cale celui care a creat aceasta reteta, David Lebovitz si unde in cartea sa, The Perfect Scoop: Ice Creams, Sorbets, Granitas, and Sweet Accompaniments, veti gasi multe alte retete absolut delicioase.
Ai mei au fost super-mega incantati cand le-am dat inghetata si mi-au spus ca am gasit reteta perfecta de inghetata ciocolatoasa. Si eu sunt perfect deacord cu ei!
La sfarsitul retetei va spun si cum sa pregatiti inghetata daca nu aveti masina de inghetata.
[warning]Daca vreti sa mancati inghetata cu sos de ciocolata aici aveti reteta pas cu pas cum sa-l faceti. Sos de ciocolata[/warning]
[warning]Iar daca vreti cu sos de caramel, aici aveti indicatiile. Sos de caramel.[/warning]
Ingrediente:
– 500 ml frisca lichida naturala
– 3 linguri cacao amara
– 160 g cicolata amaruie, eu am pus 100 g ciocolata amaruie si restul cu lapte
– 250 ml lapte integral
– 150 g zahar alb
– putina sare
– 5 galbenusuri mari
– 1/2 lingurita extract de vanilie
– conuri pentru servire, obtional
Preparare:
– Amestecati jumatate din cantitatea de frisca lichida cu cacaua. Puneti pe foc si amestecati usor pana cand cacaua este dizolvata complet.
– Lasati pe foc compozitia sa inceapa sa fiarba, din momentul cand incepe sa fiarba nu o lasati mai mult de 30 de secunde, amestecati constant.
– Luati de pe foc, adaugati ciocolata tocata marunt si amestecati usor pana cand se incorporeaza in lichid.
– Incalziti restul de frisca lichida. Turnati-o intr-un bol si lasati-o deoparte.
– Pentru baza inghetatei noastre: intr-o craticioara incalziti laptele cu sarea si zaharul.
– Intr-un bol bateti galbenusurile, adaugati usor amestecul de lapte cu grija sa nu le coaceti.
– Transferati la loc amestecul in craticioara.
– Puneti craticioara pe foc mediu si amestecati constant pana cand compozitia se ingroasa si imbraca spatula.
– Adaugati compozitia peste amestecul de ciocolata. Eu am folosit o strecuratoare sa obtin o compozitie fina si catifelata.
– Acum adaugati si extractul de vanilie.
– Raciti vasul cu inghetata inainte sa-l dati la frigider.
– Lasti cel putin 5 ore la rece compozitia si dupa turnati-o in vasul masinii de inghetata.
– Serviti inghetata in conuri gata cumparate pentru inghetata.
[warning]*Daca nu aveti masina de inghetata, puteti folosi urmatoare metoda:[/warning]
Preagatiti compozitia de mai sus, respectand toti pasii. Refrigerati un vas lung si putin adang, de preferinta unul de otel, de genul celui de cozonac si turnati compozitia in el. Pune-l in congelator pentru 30 de minute.
Scoate-l si amesteca cu o furculita de 2-3 ori prin compozitie. Pune-l inapoi in congelator. Repeta operatiunea de 4-5 ori. Dupa transfera compozitia intr-un recipient etans si mai lasa-o la congelator pentru inca 5 ore.