1,9K
In Mexic, aproape fiecare copil creste mancand „Paletas”, inghetata pe bat facuta din fructe proaspete de sezon. Fructele sunt amestecate uneori cu lapte sau smantana, pentru a crea „paletas de leche” (inghetata pe bat cu lapte), sau doar fructele transformate in piure si cu zahar. Acestea sunt cunoscute ca „paletas de agua” (inghetata de apa). Arome traditionale populare includ pepene verde, pepene galben (cantaloupe), lime, capsuni si ciocolata.
Pe langa aceste amestecuri pentru paletas, puteti sa incercati si voi propria varianta. Optiunile sunt aproape nelimitate.
Autoarea cartii „Paletas” Fany Gerson spune: „Cand alte arome sau ingrediente sunt adaugate in paletas de fructe, ele sunt deobicei acolo pentru a spori aroma naturala a fructelor”. Pentru a ne demonstra asta, ne ofera in carte retete de paletas cu caise, musetel si ananas condimentat. Suna delicos, nu? 🙂
„Paletas de leche” sunt tavalite prin nuci tocate, bucati de ciocolata, o nebunie! Stiu ca v-am lasat apa in gura :)).
Fany Gerson nu se opreste doar la retete de paletas. In carte veti gasi si o multime de retete pentru raspados, un desert undeva intre o granita si sno-cone (intr-un con se adauga gheata pisata peste care se adauga un amestec de sirop concentrat de fructe).
Scopul meu in acesta vara e sa incerc cat mai multe retete de paletas. Cartea asta este minunata! Daca sunteti si voi iubitori de inghetata pe baza de fructe ca si mine, eu zic sa nu va plipsesca!
Asa, acum ca v-am povestit cate putin despre paletas, o sa ma intrebati de unde cumparati formele.
Eu am unele, nu cele de paletas, dar sunt bune si astea. Dar cea mai usoara metoda de a le gasi este pe Amazon.com. Gasiti o sumedenie de forme, cum ar fi astea. Dar am vazut si la noi in magazine ceva asemanator, ca acestea. In Ikea gasiti unele si mai ieftine, dar ochiti prin toate supermarket-urile, acum vara, cam majoritatea aduc forme pentru inghetata pe bat.
Dar daca nu gasiti formele de inghetate nu va descurajati, puteti pregati in continuare reteta, folositi pahare de plastic, turnati copozitia si dupa infigeti betisoare de lemn, pastrate de la inghetata cumparata.
Reteta pe care am ales-o sa o pregatesc este cea de iaurt cu zmeura. O nebunie! Usor de pregatit si pe vremea asta e desertul ideal! Acum ca v-am spus de unde sa luati formele sau cum sa le faceti voi in casa, sa scriu si reteta, poate o incercati. Nu, scuze, m-am exprimat gresit, o incercati ca nu stiti ce pierdeti! :)).
Pentru 6 persoane :: Preparare 20 minute :: Dificultate redusa :: La congelator minim 5 ore
Ingrediete:
– 500 g iaurt simplu alb, am folosit muller
– 120 g zahar
– 240 ml apa
– 1 lingura miere
– 1 lingurita sus de lamaie proaspat
– 200 g zmeura
Preparare: formele in care turnati inghetata, le introduceti la congelator. Intr-o craticioara turnati apa si zaharul. Incalziti lichidul cat sa se topesca zaharul, nu mai mult. Lasati sa se racesca, de preferabil dupa ce s-a racit lichidul, il dati la frigider pentru putin timp.
Intr-un bol, turnati iaurtul, mierea si sucul de lamaie. Turnati lichidul de la frigider, in timp ce amestecati cu un tel. Si gata compozitia noastra. Usor, nu?
Zmeura, o puteti adauga intreaga sau usor zdrobita, in formele pregatite pentru inghetata. Cu un polonic turnati usor din amestecul pentru inghetata. Dati la concelator pentru minim 5 ore sau peste noapte.
Dupa cum v-am zis, daca n-aveti forme speciale nu este nicio tragedie, folositi pahare de plastic de unica folosinta, sau oricare alt recipient de care dispuneti si bete de lemn. Aici va dau un sfat, ca batul sa nu cada, eu mai intai l-am infipt intr-o zmeura babana, l-am asezat usor in pahar, dupa iar zmeura pe langa si lichidul pentru inghetata.
Un weekend racoros si plin de veselie va doresc!
3 comentarii
ar merge si niste visine din compot ?
Tare buna este inghetata pe aceasta vreme caniculara!
Isabela,
Arata super bine si e atat de usor de pregatit!
maine fac si eu :)!!
Multumesc de pont si week-end placut!