Ghid – cum sa mancam alimente locale si in sezon

de Isabela Spataru
IMG_6407

#IKnowWhoGrewIt

 
Dupa cum v-am mai povestit si in alte postari aici pe blog, eu cred cu tarie in a manca produse locale si de sezon cat mai mult posibil.
 
Ma alatur cu drag Camapaniei de Agricultura sustenabila si alimentatie sanatoasa. Pe site-ul Stiu ce mananc o sa gasesiti foarte multe informatii folositoare, provocari la care puteti participa si voi si retete cu legume/fructe de sezon si locale. O initiativa de laudat a celor de la Greenpeace Romania. Mai jos va las cu cateva sfaturi despre cum sa mancati alimete locale si de sezon. Cativa pasi pe care i-am parcurs si eu in timp. Sper sa va fie de folos si sa puneti in aplicare tot ce v-am spus.
 
 
 
Am constatat ca mancand produse sezoniere, ma conecteaza si mai mult la clima nostra, in felul acesta produsele pe care le consum sunt mereu gustoase si proaspete! Si sa nu uitam, costul lor este mai mic cand sunt in sezon.
Am vrut sa petrec cat mai mult timp explorand aceste doua concepte in profunzime si sa va vorbesc despre unele beneficii, focusandu ne pe produsele locale si de sezon.

 
 [line]
Ce inseamna sa mancam produse locale/sezon?

– Consumul de sezon inseamna ca mancam alimente care cresc in mod natural la clima nostra. Corpurile nostre in mod natural au tendinta de a asteptat cu nerabdare anuminte alimente in anumite momente ale anului. De exemplu, o salata proaspata in timpul verii sau o tocana calda in timpul iernii.

[line]

Mancand sezonier (si local) ne conectam cu sezonul si vremea.

– Consumul local inseamna ca alimetele pe care le consumam sunt crescute in apropiere.

IMG_6351

[line]

De ce sa cumperi si sa mananci la nivel local si de sezon?

– In primul rand, daca la mijlocul lunii iulie cumperi un pepene rosu de Dabuleni din piata, gustul si savoarea lui nu se va compara cu un pepepe rosu cumaparat in luna decembrie din supermarket. Imediat vei fi convins de importanta de a manca sezonier. Unul dintre cele mai mari motive de a aborda la un regim alimentar local/sezon, este ca pur si simplu au un gust mai bun!

– Alimentele locale parcurg o distanta mai mica de a ajunge la tine. Acest lucru duce la alimente tot timpul proaspete si reduce poluarea mediului cu carbon.

– Mancand produse locale, sustineti economia locala, sustineti fermele locale si micii fermieri, care fac o agricultura durabila si care creeaza comunitati, deoarece tu esti in legatura cu fermierul mereu, cel care iti cultiva mancarea.

– Consumand produse de sezon, de asemenea reduceti costurile de alimente, pentru ca atunci cand vom cumpara ceea ce este abundent si in sezon, oferta este mai mare, lucrul acesta insemnand un cost al produselor mai mic. Acest lucru va permite sa cumparati produse de calitate buna cu bani putini.

 [line]
Cum pot cumpara local?

– Tot mai multe magazine alimentare si supermarketuri sustin fermele locale. Dar cel mai bun mod de a gasi produse locale si sezoniere este sa vizitati chiar voi fermierii locali. Pietele agroalimentare de langa voi va ajuta sa gasiti cele mai bune alimente de sezon si locale.

– Pentru a gasi o piata locala de langa voi, intrati pe harta si cautati pietele din imprejurime.

– Eu locuiesc langa cea mai mare piata din Bucuresti, unde acum in sezon, gasesc cele mai bune produse locale si de sezon.

[line]
Cum stiu ce este de sezon in zona mea?

– Clima tarii noastre este una temperat-mediteraniana, asadar legumele si fructele cresc de primavara devreme pana toamna tarziu. Inca odata, va sfatuiesc sa mergeti in pietele agroalimentare, unde ve ti gasi doar ce este local si in sezon.

– La foarte multe persoane am observat o chestie, vor sa manance local si de sezon, dar nu pot iesi din zona lor de comfort. Prefera anumite alimete, cum ar fi: broccoli, conopida si nu vor sa incerce altceva. Dar odata ce vor incerca aventura prin pietele agro-alimentare, ochii le vor fugi si spre alte legume, sfecla rosie, sparanghel sau anghinare. Sigur o sa si puna intrebari de genul: Dar cum le pregatesc? De aceea exista atatea site uri cluinare, sa va aratam ca si alte legume de sezon sunt bune si usor de preparat.

IMG_1883
 

[line]

Si, in fine, cum incep consumul de alimente locale si de sezon?

– Ca orice schimbare, va recomand sa incepeti usor. Atunci cand incercati ceva nou, majoritatea gresim si facem schimabari radicale. Este ok pentru o saptana doua, dar dezavantajul este ca deobicei nu dureaza mult. In schimb, sfatul meu este sa faceti pasi mici de copii. Este mult mai usor sa faceti schimbari mici, care se adauga in timp, si care devin noi obiceiuri.

 

Incepeti prin a achizitiona un alimentat local sau de sezon odata pe saptamana. Provoca te pentru a incerca o leguma necunoascuta si experimenteaza o reteta noua cu ea.

Eu asa gatesc in fiecare sezon, iar gustul preparatelor mele este de exceptie!

Odata ce vei ajunge sa ti faci un obicei din a manca sezonier, vei realiza ca au un gust mult mai bun si in scurt timp numai asa vei manca!

Related Posts

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult