3,1K
Cand am citit mail-ul primit de la Stela, in care ma invita sa pregatesc o reteta care sa-mi aduca aminte de dulciurile copilariei, instantaneu mi-au venit in minte o multime de bunatati, pregatite de mama sau mamaia cu atata dragoste pentru mine si fratele meu.
Gogosile pufoase, „cu gaura” cum le ziceam noi :)), placintele mari cu branza de vaci, le savuram fierbinti, erau atat de buneee.
Ciocolata de casa cu nuci prajite, batea la gust cea mai scumpa si sofisticata ciocolata din comert. Tin minte ca niciodata nu asteptam sa se intareasca ciocolata si o furam din frigider si mancam pana nu mai puteam :))).
Sunt foarte multe dulciuri care imi aduc aminte de copilarie, simple, cu ingrediente pe care le aveam acasa, cu fructe aromate din gradina. Unele retete sunt deja pe blog, papanasi, foi cu miere de albine, tort de inghetata.
Am ales sa pregatesc reteta de Nuci si crema de vanilie, deorece este printre primele retete pe care le faceam si eu cand eram micuta. Tin minte ca manevram cu greu forma greoaie, ma frigeam, dar imi placea la nebunie ceea ce faceam. Migaleam o dupa-amiaza la ele, alegeam jumatatea potrivita pentru ciupercute, le lipeam cu o crema buna de tot de cacao si nuci macinate si dupa ce terminam acesta munca le tavaleam la gramada cu zahar pudra.
Si daca tot am scotocit prin caietul vechi de retete, am dat peste niste picturi facute de mine, de prin scoala generala. Dupa cum se vede de atunci ma chinuia talentul :)).
Si sa va mai arat ceva drag mie, rochita mea preferata cand eram mica micaaa, e de la mamaia mea draga adusa din Libia. Prietena mea din gradinita, Alma, avea una roz daca nu ma insel, si ne imbracam amandoua cu rochitele si tare mandre si fericte mai eram. Offf, ma opresc aici, ca ma napadesc o multime de amintiri tare frumoase si uit reteta de nuci sa o mai scriu :).
Revenim la reteta de astazi, aluatul pentru nuci este fraged, aromat si cu o crema aromata de vanilie.
Acesta este forma, veche de cel putin 20 de ani.
Ingrediete:
Pentru aluat:
– 200 g unt
– 150 g zahar fin
– putina sare
– 2 oua
– 1 lingurita amoniac stins in zeama de lamaie
– faina cat cuprinde, cca. 400 g
Crema:
– 500 ml lapte
– 4 galbenusuri
– 100 g zahar
– 50 g faina
– 1 pastaie de vanilie
Preparare: framantati un aluat din toate ingredietele, posibil sa va intre mai multa faina, depinde cat de gras este untul. Trebuie sa obtineti un aluat neted si usor de modelat. Nu il framntati mult. Infasurati aluatul in folie alimetara si il dati la rece.
Cat sta alautul la rece, pregatiti crema. Fierbeti toate ingredietele intr-o craticioara. Crema trebuie sa aiba consistenta unei smantane groase. O lasati la racit.
Presa pe care o folosim pentru nuci o incingem bine pe flacara, formam bilute din aluat si le asezam in fiecare forma.
Eiii de aici incepe munca, trebuie sa fim atente sa nu le ardem si sa distribuim aluatul in asa fel incat sa iasa formele de nuci cum trebuie. Eu va zic sincer, am ars cateva forme. Dar spre final mi-am intrat in mana.
Le lasam sa se raceasca si dupa le umplem cu crema.
Delicioase!
8 comentarii
Nu stiu de unde as putea sa iau si eu o asemenea forma ,tare as vrea sa fac si eu nuci ,ciupercute ,scoici si alte cele,dar cred ca au disparut demult .
wow… nu am mai vazut asa ceva de multi ani de tot, exact de pe timpurile copilariei.
Felicitari pentru postul asta.. excelent!
Superbe! Salivez când le văd 🙂 :):))
O întrebare am: oare se mai găsesc forme de genul acesta? Bunica mea nu cred că are.
Felicitări pentru blog şi reţetele reuşite! Sunt o sursă de inspiraţie pentru mine, mai ales când vreau să fac ceva nou:)
Cristina.
Incredibil!!!!Nu pot sa cred ca am revazut forma de nuci ca si cea pe care o avea bunica mea in copilarie.Doamne cat erau de bune!!
Cu nucile tale m-apuca plasul…mi-e asa de dor de ele si de bunica mea…Forma ei nu stiu pe unde este,poate printr-un colt de pod ,sau poate nu mai e deloc 🙁 era si aia era veche …veche tare,dar sa sti ca o voi cauta.
Minunata rochita,sa fi copil acum, ai putea sa o porti, e asa de delicata.
Foarte frumoasa postarea si plina de emotie.Te felicit pentru tot si multumesc ca ai impartit cu noi aceste randuri.
Zi frumoasa Iza si numai bine.
Cu drag 🙂
Ce articol frumos, Isabela! Foarte interesanta tava de facut nuci, nu am vazut niciodata!
Si foarte frumoasa rochita 🙂
Salutari din Belgia,
Marianne
pastaia de vanilie se topeste in crema,sau…….?nu am folosit nicodata
vai cat de bine arata…am sa incerc si reteta ta…iar cat desprea amintiti….frumoase mai sunt
ador nucile astea!pup