Dulciurile copilariei :: Cornuleţe

de Isabela Spataru
Reteta asta are o poveste tare draguta. Cand am descoperit eu ca imi place sa fac dulciuri si nu doar sa o asist pe mama, asta a fost prima reteta pe care am incercat-o. Adoram sa ma joc cu aluatul. Nu glumesc, dar cred ca am facut reteta asta de atat de multe ori, incat ai mei chiar nu mai vroiau sa auda sau sa manance cornulete. Dupa ce m-am plictisit de ele, am luat alta retete la rand, din caietul mamei. Sigur, v-ati dat seama, va fi urmatoarea pe blog.
Si cum orice retete veche, cu ingrediente simple, pare banala in ziua de astazi, am zis sa le dau cornuletelor o aroma aparte, asa ca am ras in aluat o pastaie de vanilie tonka. Nu va imaginati ce aromate au iesit, in combinatie cu magiunul de prune, mmmm…. perfecte. Tonka gasiti pe site-ul pasataidevanilie.ro. Daca nu gasiti, adaugati semintele de la o pastaie de vanilie in aluat.
Retete o scriu exact cum este in caietul meu vechi. Reteta originala contine untura, dar eu n-am avut si chiar daca gaseam prin magazine, nu puneam. Am inlocuit-o cu unt de 85% grasime. Oricum voi alegeti ce vreti.

Ingrediente:
– 1 cana de unt
– 20 linguri apa
– 1 lingura otet
– 2 lingurite de amoniac
– 1 pastaie de Tonka rasa
– faina cat cuprinde*
– umplutura: gem de care doriti, eu am ales magiun de prune fara zahar
– zahar pudra, pentru tavalit

Preparare: intr-un bol adaugati untul taiat cuburi, apa, amidonul pe care il stingeti in otet si faina. Ok o sa ma intrebati cata? Pai adaugati treptat, in timp ce framantati pana aluatul devine neted si elastic. Ca la aluatul pentru tarte. Si nu uitati de tonka, radeti o pastaie intreaga, aroma acesteia in aluat e de neegalat. Infasurati aluatul in folie alimentara si il dati la rece pentru o ora.
Eu am ales sa le umplu cu magiun de prune, din acela fara zahar. Dar le puteti umple cu ce gem preferati voi. Uneori amestecam magiunul cu nuca macinata.
Dupa ce aluatul s-a odihnit la rece, preincalzim cuptorul la 180 gradeC si tapetam o tava cu hartie de copt. Pe o suprafata de lucru intindeti prima foaie din aluat. Va sfatuiesc sa taiati aluatul in mai multe bucati, asa lucrati mai bine.
Formati o foaie rotunda, ce diametru vreti voi si o taiati ca in imagine. Adaugati umplutura si rulati. Aseazati cornuletele in tava.
Le coaceti circa 30-40 de minute sau pana devin usor aurii. Cat sunt inca caldute le dati prin zahar pudra.
Si cum imi place ca fiecare dulce sa-l savurez cu o ceasca de ceai, de data asta am facut un ceai din boboci de trandafir. Prima oara cand il incerc si-l ador deja! Atat de aromat si parfumat, daca inchideam ochii ma imginam in gradina bunicii plina de flori. Gasiti boboceii de cumparat dupa acelasi site minunat plin de condimente, pasataidevanilie.ro
Spor la copt si stati pe aproape, am surprize pentru voi.

Related Posts

7 comentarii

Anonymous februarie 12, 2013 - 6:22 pm

Eu le fac doer cu margarina si cu galbenus de ou (albusul la umplutura de nuca)dar sunt exceptionale de multe ori nu prind sarbatorile…

Răspuns
nouatigaraelectronica februarie 8, 2013 - 10:38 am

cu siguranta sunt extrem de gustosi 😀

Răspuns
Charlotte sometimes... februarie 1, 2013 - 11:40 am

Isabela,
Mi-ai trezit nostalgia copilariei. Nu exista Craciun fara aceste cornulete, iar mie imi pareau divine.
Te pupik!

Răspuns
Gabriela ianuarie 30, 2013 - 4:44 pm

Cred ca au un gust tare bun daca sunt facute cu unt! Bun trebuie sa fie si ceaiul!

Răspuns
Sisters'Kitchen ianuarie 30, 2013 - 6:56 am

Ce pofta ne-ai facut, arata genial!pupici

Răspuns
Bianca ianuarie 29, 2013 - 10:56 pm

Ce pofta mi-ai facut…ii adorrr

Răspuns
Rocsy Ciobanu ianuarie 29, 2013 - 7:41 pm

Pentru mine aceste cornulete sunt senzationale si as manca oricand si la orice ora.Bravo!

Răspuns

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.