Tortul l-am facut dupa o reteta a Danezei13, super bun si delicios. A placut la toata lumea.
L-am denumit asa, Tort Daneza 🙂
Blat:
- 1 1/4 cup faina (175 g)
- 3/4 lingurita bicarbonat
- 1/2 lingurita sare
- 90 g unt (la temperatura camerei)
- 1/2 cup zahar (100 g)
- 2 oz.ciocolata neagra (60 g)
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
- 2 oua (am adaugat unul in plus fata de reteta originala)
- 150 ml apa calduta
- 1/4 cup (60 ml) lichior portocale, eu am pus lichior de banane facut de mine 😛
Se preincalzeste cuptorul la 350 grade F (175 C). Intr-un bol se amesteca faina cernuta, cu sarea si bicarbonatul.Untul se amesteca cu zaharul si se mixeaza bine pana se spumeaza, apoi se adauga extractul de vanilie si ciocolata (topita si racita).Se adauga oul si se mixeaza bine.Apoi amestecul de faina, sare si bicarbonat…in 3 transe, alternand cu apa calduta.Se toarna in tava unsa si tapetata, sau cu hartie de copt. Dimensiune 20 x 20 cm. La mine nu a fost cazul, ca a mea e de silicon, am stropit-o doar cu putina apa.Se coace cam 20-25 min. (incercati cu scobitoarea cand este gata).Apoi se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Mousse de ciocolata
- 1,5 oua (90 g…le-am cantarit)
- 3 linguri zahar
- 2 linguri amidon
- 270 ml lapte
- 70 g ciocolata (alba, cu lapte sau neagra – in functie de stratul care urmeaza sa fie facut)
- 8 g gelatina
- 50 ml lapte rece pentru inmuiat gelatina
- 180 ml smantana pentru frisca
Mousse-ul de ciocolata, l-am repetat de trei ori, de fiecare data, cu alt fel de ciocolata.
Amidonul se amesteca cu zaharul intr-o craticioara,apoi se adauga ouale batute bine si se omogenizeaza.Se adauga laptele, apoi se pune la bain-marie si se lasa pana se ingroasa, amestecand continuu.Dupa ce s-a ingrosat se da deoparte. Gelatina se inmoaie in 1/4 cup (60 ml), apoi se pune la bain-marie (separat) pana la dizolvarea completa. Ciocolata se topeste. Peste crema se adauga gelatina si ciocolata si se omogenizeaza.Frisca am batut-o cu 3 linguri zahar pudra, apoi am adaugat-o peste crema racita.
Si tortul meu, pe margine am pus stelute de ciocolata facute de mine.
Cateva din ele s-au rupt :(, pentru ca l-am transportat cu masina.
1 cometariu
ce bine arata sectiunea:x