1,1K
Se pare ca am cazut in butoiul cu melancolie si ma gandesc doar la caldura, la soare, la miros de flori in gradina…. Mda, nicinu imi mai vine sa ma mai uit pe geam la ninsoare :(. Si pentru ca stfel de vreme rea si geroasa „cere” ceva cald din cuptor, m-am gandit sa incerc aceste rozete pufoase si foarte aromate. Ele sunt pentru micul-dejun, dar merg mancate si in restul zilei. Eu am savurat una babana alaturi de o ceasca de ceai verde.
Reteta e insiratie din cartea Baking: From My Home to Yours by Dorie Greenspan.
Reteta e insiratie din cartea Baking: From My Home to Yours by Dorie Greenspan.
Pentru 6 persone :: Preparare 40 minute :: Dificultate medie :: Coacere 20-25 minute
Ingredienete: (pt 12 rozete)
Pentru aluat:
– 15 g dorjdie proaspata
– 1/3 cana lapte caldut
– 1 si 3/4 cani faina alba
– 1 lingurita extract de migdale dulci
– 2 oua mari
– 1 galbenus
– 3 linguri zahar
– 1/4 lingurita sare
– 8 linguri unt la temperatura ca,erei
Pentru umplutura:
– 2 linguri unt la temperatura camerei
– 1 lingura zahar alb sau brun
Pentru invelisul de zahar:
– 1/4 cana unt
– 1/2 cana zahar alb
– 1 lingurita scortisoara
Preparare: daca nu aveti masina de paine, pregatiti un aluat moale si elastic, exact cum procedati la cozonac. Dupa ce ati framantat aluatul, topiti untul, il laati sa se raceasca putin si il adaugti treptat in aluat. V-a rezulta un aluat extrem de aromat si foarte elastic. Il lasati la loc cald, acoperit, sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, ungeti tava de briose (cu 12 forme) cu unt topit. Tava mea a fost putin mai mare, in sensul ca forma de briosa eram aproape dubla ca cea obisnuita, asa ca mi-au rezultat niste rozete-gigant. Daca nu aveti forme de briose, se gasesc in supermarket forme individuale de brisoe, din aluminiu. Sunt foarte bune si acelea.
Asa, dupa ce aluatul a crescut, il intindeti pe masa in foie destul de mare. Il ungeti cu untul topit si presarti zaharul. Eu am folosit zahar brun pentru umplutura. Rulati cu grija aluatul. Il taiati fix in 12 parti egale. Fiecare parte o ajezati in forma de briosa. Lasati sa creasca pana si acestea isi vor dubla volumul.
Cand rozetele au crescut, le dati la cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute, pana capata o culoare maronie frumoasa.
Pentru invelisul de zahar: topiti untul, zaharul si scortisoara le amestecati. Cat sunt inca calde rozetele le dati prin unt topit si dupa presarati zaharul aromat.
Si gata! Sunt foarte pufoase, aromate si in ciuda faptului ca au zahar pe deasupra, nu sunt exagerat de dulci! Numai bune alaturi de o cana de ceai verde!
Asa ca va urez spor la framantat aluat si pofta mare!
5 comentarii
delicioase 🙂 tocmai le-am scos din cuptor si toata familia a tabarat pe ele 🙂 le-am umplut cu un amestec de cacao, coaja de portocale si zahar… foarte aromate 🙂
multumim mult, Isa!
Arata excelent si imaginile iti provoca o pofta pe masura. Cred ca le voi face si eu, poate in weekend, ca sa-mi rasfat familia.
felicitari ami place mult ce pregatesti felicitari
Arata asa de poofos! 🙂 Pe la mine prin birou deja ne-am inundat cu saliva!
Daaa, pozele arata bine sigur si gustul e blana!<:-p
Sunt superbe! Arunca una spre mine 🙂 Si eu am de gand sa fac ceva anti-frig, ca nu se mai poate :))