1,5K
Astazi vin cu o reteta pe blog pe care noi o facem destul de des si de fiecare data parca iese mai bun si mai bun. Deobicei seara, pregatim cina cu ce mai avem prin frigider si iese de fiecare data ceve epic! Asa s-a intamplat si cu reteta acestui risotto, plus multe altele, care au fost pregatite, mancate si nefotografiate! Petru ca asa se intampla cand doi gurmanzi intra in bucatarie! 😀
Pe Danut l-am invatat sa faca risotto! Bine doar i-am spus sa respecte anumiti pasi si cam atat! Ii place la nebunie sa-l pregateasca si sa stea langa plita si sa amestece prin el 40 de minute. Pentru ca acesta este secretul unui risotto to die for, sa fie cremos.
Un alt secret, nu folositi orice fel de orez. Arborio sau carnaroli, pe acestia sa le cautati la raft.
Supa de pui – un alt secret pentru un risotto gustos. Dar supa aia de pui de tara, care are un gust genial si nu se compara cu ce gasim in magazine. Cum faci supa de pui? Intr-o oala cu apa adaugi bucati de pui, putina sare, cateva boabe de piper, 2 morcovi, 1 ceapa si albitura. La foc domol o uiti pe plita cateva ore. Strecori zeama si asa ai o supa geniala de pui. Eu fac cantitati mai mari si concentrata si o congelez.
Parmezanul – nu ras la plic si o bucata de parmezan adevarat.
Marsala seaca (sau vin alb sec) – in reteta aceasta vinul Marsala este elementul care completeaza perfect toate gusturile! Am cumparat-o de la Roma pentru ca nu gaseam varianta dulce, cea pe care o folosesc mai des in deserturi. Am zis ca nu am sa o folosesc, dar deja sticla aceasta am terminat-o si am nevoie sa-mi intregesc colectia asap. 🙂 La noi din pacate nu este, o mai gasiti prin magazinele online. Dar o puteti inlocui in aceasta reteta foarte bine cu un vin alb sec.
Amesteca, amestaca, amesteca. Ultimul si cel mai important secret pentru reusita unui risotto. Trebuie sa amestecati in continuu sa aveti cel mai cremos risotto!
Si daca v-am dezvaluit toate elementele unui risotto de excetie, sa va spun acum si reteta. Noi am ales o combinatie de ciuperci champignion, hribi si galbiori. Pentru iubim hribii la nebunie si galbiorii ne aduc aminte de copilarie! Am folosit ciuperci uscate, ultimile doua, pe care le-am hidratat in apa clocotita!
Cantitatile toate au fost din ochi, dar incerc acum sa va las gramajele cat mai exacte!
Pentru 2 persoane :: Preparare 10 minute :: Fierbere 50 minute :: Dificultate scazuta
Ingredinete:
– 1 lingura ulei de masline
– 50 g unt
– 250 g orez arborio sau carnaroli
– 1 ceapa
– 2 catei de usturoi
– 4 linguri Marsala seaca
– supa de pui* (reteta mai sus in postare)
– parmezan, cu cat mai mult cu atat mai bun
– 50 g hribi uscati
– 50 g galbiori uscati
– 100 g ciuperci champignion
– sare
– piper
– rucola pentru servire
Mod de preparare: supa de pui trebuie sa stea pe ochi calda, in permanenta. Ciupercile uscate le hidratati in apa clocotita minim 30 de minute. Dupa acest timp le scurgeti bine si le tocati marunt. Apa nu o aruncati, o adaugam mai tarziu in risotto.
Ciupercile champignion le taiati feliute. Ceapa si usturoiul marunt.
Intr-un vas mare (noi am folosit wok-ul), topiti untul impreuna cu uleiul de masline. Rumeniti ceapa si usturoiul. Cand devin transparente, adaugati orezul si il trageti in grasime cat sa devina sticlos. In momentul acesta stingeti-l cu Marsala. Lasati sa se evapore si dupa adaugati un polonic de supa. Amestacati pana in momentul ce orezul a absortit-o. Si to asa continuati. Nu uiti si de apa in care au stat ciupercile la hidratat. Pe la mijlocul timpului de fierbere adaugati si ciupercile. Amestecati, pentru ca acesta este secretul. Cand orezul este perfect fiert, noi il lasam putin al dente, adaugam o mana buna de parmezan proaspat ras. La safarsit potriviti de sare si piper.
Ciupercile champignion le taiati feliute. Ceapa si usturoiul marunt.
Intr-un vas mare (noi am folosit wok-ul), topiti untul impreuna cu uleiul de masline. Rumeniti ceapa si usturoiul. Cand devin transparente, adaugati orezul si il trageti in grasime cat sa devina sticlos. In momentul acesta stingeti-l cu Marsala. Lasati sa se evapore si dupa adaugati un polonic de supa. Amestacati pana in momentul ce orezul a absortit-o. Si to asa continuati. Nu uiti si de apa in care au stat ciupercile la hidratat. Pe la mijlocul timpului de fierbere adaugati si ciupercile. Amestecati, pentru ca acesta este secretul. Cand orezul este perfect fiert, noi il lasam putin al dente, adaugam o mana buna de parmezan proaspat ras. La safarsit potriviti de sare si piper.
Il serviti imediat cu extra parmezan ras deasupra si salata rucola.
Daca respectati toti pasii, o sa aveti acasa un risotto mai bun ca la restaurant!