Dulciurile copilariei :: Felii de ciocolata

de Isabela Spataru

IMG_2234

Da, asa se numeste prajitura, chiar daca veti fi tentati sa-i spuneti lamingtos sau mai horrible, tavalita, lool. A mea e mult mai buna, numai numele te duce la ceva decadent, ciocolatos, dupa care iti lingi degetele. Este reteta copilariei mele, o faceam foarte des cand mama imi dadea voie sa stau in bucatarie si sa prajituresc. O reteta asadar veche, cu ingrediente putine, dar foarte delicooasa. Eu la retetele astea vechi mereu am tendinta sa pun ceva nou, sa le dau o aroma nou. De exemplu la asta, as pune un shot de Marsala sa o fac si mai buuuna! Dar daca nu aveti, merge foarte bine un lichior de ciocolata sau de cafea, sau in cel mai rau caz, clasicul rom de prajituri de la fiola.

Dar sa nu va mai plictisesc cu povesti (cu toate ca aveam in plan o introducere kilometrica) si sa va arat reteta.

IMG_2136
 
Pentru 8 persoane :: Preparare 1 h :: Coacere 40-45 minute :: Dificultate scazuta
Ingrediente:
Pentru blat:
– 100 g unt la temperatura camerei
– 100 ml lapte
– 2 oua mari
– putin bicarbonat
– 200 g zahar
– 2-4 linguri cu varf miere de albine
– 250 g faina
Crema de ciocolata:
– 7 linguri lapte
– 200 g unt
– 150 g zahar
– 2 linguri cu varf cacao amara
– rom
Plus: nuca macinata.
 
Preparare: preincalziti cuptorul la 180 gradeC. Tapetati o tava medie de cop cu hartie. Intr-un bol mare bateti untul cu mixerul pana devine crema impreuna cu zaharul. Adaugati treptat mierea si ouale. Adaugati bicarbonatul, doar foarte putin, cat luati pe un varf de cutit. La sfarsit laptele impreuna cu faina, in doua transe. Omogenizati bine.
Turnati compozitia in tava si o nivelati cu o spatula. Dati prajitura la cuptor pentru 40 de minute sau pana cand devine aurie la suprafata. O lasati la racit pe un gratar.
 
PicMonkey Collage1
 
Cand este complet racita o taiati cuburi, mai mari sau mai mici, in functie de preferinta.
 
IMG_2087
 
Crema de ciocolata: adaugati toate ingrediente intr-o cratita si le fierbeti pe foc pana se transforma totul intr-un sirop dens si cremos.
 
PicMonkey Collage2
 
Il lasati doar foarte putin sa se racesca, si cat este caldut insiropati cuburile de pandispan. Imediat le dati prin nuca macinata. Asa procedati pana terminati tot sosul.
 
PicMonkey Collage3
 
Daca vreti prajitura cu alta aroma, alegeti nuca de cocos, dar din aceea bio, ca e mai buna saumigdale macinate. Eu o prefer cu nuca romaneasca, chiar daca sunt alergica la ea si ragusesc numai de la un miez mancat.
 
IMG_2227
 
 

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.