Chistmas Stollen

de Isabela Spataru
Christmas StollenNe apropiem cu pasi rapizi de Craciun! Perioada cea mai frumoasa de peste an. Plina de cadouri, veselie, bucurie. In fiecare an imi place mereu sa pregatesc retete noi de dulciuri. Anul trecut am mancat Chistmas Stollen, de cumparat, si am ramas cu gandul la el. Mi-a placut la nebunie, atat de aromat, fraged, plin de fructe si martipan. O nebunie!
Chistmas Stollen este specific austriac si se mamanca in ziua de Craciun. Este depaft un cozonac care contine tot felul de fructe confiate, migdale, martipan si este acoperit cu un strat generos de zahar pudra. O sa-l adorati, e atat de bun!
Eu am ales una dintre variante, cu stafide si martipan, dar pana la Craciun o sa mai vin si cu altele la fel de aromate si imbietoare.
Ce ne trebuie:– 350 g faina
– 75 g zahar
– 1 ou mare
– 1/2 lingurita sare
– 175 ml lapte
– 10 g drojdie proaspata
– 75 g unt
– 1/2 lingurita scortisoara
– 1/2 lingurita nucsoara
– 1/2 lingurita coaja de portocale
– semintele de la jumatate baton de vanilieUmplutura:– 150 g stafide inmuiate bine in rom
– 100 g martipan
Plus: 50 g unt pentru uns si zahar pudra.
Christmas StollenCum se face: ingredientele toate sa fie la temperatura camerei. Framantati un aluat din toate ingredientele de mai sus. Adaugati si stafidele in aluat. Lasati alutul o ora la crescut, la loc cald.Christmas StollenPe o suprafata de lucru intindeti alutul, adaugati martipanul, eu am gasit doar bilute, daca gasiti baton ar fi perfect. Rulati aluatul si il asezati intr-o tava unde il mai lasati 20 de minute sa creasca.

Christmas Stollen

Il bagati la cuptorul preincalzit la 180 gradeC, pentru 45 de minute.
Cat inca este cald il ungeti cu untul topit si presarati mult zahar pudra!

Icredibil de bun!

Christmas Stollen

 

Related Posts

19 comentarii

Fata Nesabuita decembrie 30, 2011 - 5:27 pm

Am revenit cu vesti bune, l-am facut! geniiiiial! inca 1data multumesc Isabela:) Aaa si nu mi s-a parut complicat deloc!
La multi ani! si la mai multe retete in anul ce vine:)

Răspuns
pansy decembrie 27, 2011 - 11:46 am

anul trecut am mancat un stollen austriac cu branza si a fost tare bun.Uite ca acum am si reteta si am sa-l incerc !

Răspuns
Lina decembrie 18, 2011 - 8:13 pm

De cand caut reteta asta, noroc cu poza din Diva , sigur il incerc de Craciun, sunt innebunita dupa stafide.

Răspuns
Andreea decembrie 18, 2011 - 3:17 pm

Arata super si sunt convinsa ca este delicios! Daca am timpul necesar, il pregatesc si eu de Craciun. Ca rasplata pentru ideea minunata pe care mi-ai dat-o, te invit sa participi, daca vrei, la concursul cu premii de Craciun pe care-l gazduiesc in aceste zile. Sarbatori fericite!

Răspuns
Anonymous decembrie 17, 2011 - 9:05 am

in loc de martipan ,se poate pune nuca???:)

Răspuns
Ana Maria Ciolacu decembrie 14, 2011 - 10:32 am

Arata minunat !! <3 Ma gandeam si eu sa fac un stollen pt Craciun, dar nu cred ca mai apuc, cu toate planurile pe care le am. :)) Pupicei ! <3<3<3

Răspuns
Mihaela decembrie 13, 2011 - 8:39 pm

Arata super ! Si eu care vroiam sa-l fac si sa-l trimit la concurs………..din pacate, n-am avut timp. Sper sa mai organizezi si alte concursuri.
Te pup,
Mihaela

Răspuns
ISABELA decembrie 13, 2011 - 6:49 pm

Adelina iti urez nastre usoara si refacere rapida! Sper sa-ti placa cand il faci.

Răspuns
ISABELA decembrie 13, 2011 - 6:49 pm

Emily multumesc!

Răspuns
Adelina decembrie 13, 2011 - 11:25 am

Reţeta asta o încerc şi eu. Sau de Crăciun sau de rev., depinde când nasc. O să te anunţ cum a ieşit. Pup!

Răspuns
Emily decembrie 12, 2011 - 8:22 pm

arata minunat!

Răspuns
ISABELA decembrie 12, 2011 - 8:13 pm

Licuta sa-l incerci, e demential de bun si poti pune si mai mult martipan :P.

Răspuns
ISABELA decembrie 12, 2011 - 8:12 pm

Fata Nesabuita, ma bucur ca te-am nimerit cu reteta. Uite eu am luat martipan din Kaufland, au un raion cu dulciuri de Craciun, printre care si martipan. Spor la bucatarit si abaia astept sa-mi spui cum ti-a iesit.

Răspuns
ISABELA decembrie 12, 2011 - 8:11 pm

Lucia cu sa nu, te-astept si cu un ceai pe langa. Nu se face deloc greu :).

Răspuns
ISABELA decembrie 12, 2011 - 8:10 pm

:)))) Kadia nuuu, asta e adaptat dupa gustul si ce aveam eu prin casa. Sa nu se supere elevetienii & co. pe mine :))

Răspuns
Licuta Marin decembrie 12, 2011 - 7:58 pm

Nu am mancat, dar sigur am sa il incerc!!!Arata tare apetisant!Pupici!

Răspuns
Fata Nesabuita decembrie 12, 2011 - 7:28 pm

Salut!
Mi-ai facut un cadou de Craciun cu aceasta reteta! Si eu am mancat de cumparat anul trecut si m’am indragostit de el. Acum pot sa-l si fac. Dar, te rog, spune-mi, de unde se poate cumpara martipanul caci nu am vazut pana acum decat produse cu martipan dar nu asa, separat.
Multumesc!
Spor la bucatarit!

Răspuns
Lucia. decembrie 12, 2011 - 7:14 pm

Pot si eu sa servesc o felie?? Minunat acest „cozonacel„!!!Poate imi fac curaj sa-l fac si eu ,tare imi place ! Succes !

Răspuns
Kadia decembrie 12, 2011 - 7:09 pm

imi place reteta asta, in sfarsit pot sa pun un link catre o reteta, in loc de wiki cand discutam de traditiile din elvetia :))))))

Răspuns

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.