In categoria “Isabela iubeste” veti citi ce-mi place mie cel mai mult. De la legume, fructe, dulciuri, la cosmetice si calatorii. Am sa strang cat mai multe informatii si am sa vi le impartasesc si voua. In felul acesta ma poate cunoaste si restul lumii mai bine.
Incep cu sparanghelul, pe care l-am descoperit anul trecut si care imi place la nebunie. Am ezitat de multe ori sa-l cumpar, credeam ca nu o sa-mi placa, dar dupa ce l-am pregatit, s-a dovetit a fi contrariul. Pacat ca pe la noi nu se gaseste, sau cand gasim un snopisor cu cateva tije este extreme de scump, de-ti piere pe moment apetitul , am vazut ca este si conservat, dar nu am incercat, precis nu este la fel de bun ca cel proaspat.
Asparagus officinalis, este o inflorire a speciei de planta numita Asparangus, de la care leguma care se culege este cunoscuta sub numele de Sparanghel.
Sparanghelul este un erbaceu cu plante perene, care creste in inaltime pana la 100-150 cm. Face flori in forma de clopotel, de culoare alb-verzui pana la galben. Frutele sunt rosii si mici de marimea unui bob.
Sparanghelul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, ca legume si medicament, datorita aromei sale delicate si proprietatilor sale diueretice. A fost cultivat de vechi egipteni, greci şi romani, care il mancau proaspat cand era sezonul, iar pentru iarna il uscau. Si-a pierdut din popularitate in Evul Mediu, dar revine in secolul al VII-lea.
Numai betele tinere se mananca.
Sparanghelul are putine calorii, nu contine grasimi sau colesterol sie ste foarte scazut in sodiu. Este o buna sursa de acid folic, potasiu. De la aminoacizi asparangine vine numele de sparanghel, planta de sparanghel fiind bogata in acest complex.
Tijele de sparanghel sunt pregatite in foarte multe modalitati in intreaga lume.
In Asia, sparanghelul este facut rapid, stir-fried.
Restaurantele din SUA il pregatesc ca si asiatici, alaturi de creveti, pui, carne de vita si invelit in bacon.
In Franta, este fiert sau la aburi, si servit cu sos olandez, unt topit, ulei de masline, parmezan ras sau maioneza. Poate fi folosit deasemena si in desert.
Sunt trei tipuri de sparanghel: cel verde, alb si salbatic.Sparanghel , valorii nutritive per 100 g
Glucide 3,88
-Zharuri 1,88 g
Proteine 0,12
-Tiamina(Vitamina B1) 0,143 mg 11%
-Riboflavin(Vitamina B2) 0,141 mg 9%
-Niacina(Vitamina B3) 0,978 mg 7%
-Acid Panthotenic(B5) 0,274 mg 5%
-Vitamina B6 0,091 mg 7%
-Vitamina B9 micrograme 13%
-Vitamina C 5,6 mg 9%
-Calciu 24 mg 2%
-Fier 2,14 mg 17%
-Magneziu 14 mg 4%
-Fosfor 52 mg 7%
-Potasiu 202 mg 4%
-Zinc 0,54 mg 5%
-Mangan 0,158 mg
Cand vreti sa cumparati sparanghel verde, alegeti tulpini tari si cu varfuri neofilite. Se gaseste pe piata sau la supermarket su forma de manunchiuri. Este de preferat sa se prepare in aceesi zi in care l-ati cumparat. Daca nu, se pastreaza la frigider pentru 2-3 zile.
Spalati-l bine sub jet de pa rece.
Luati fiecare tija in mana si indoite-o usor. Partea lemnoasa care se rupe, trebuie aruncata.
Cea mai potrivita metoda de a fierbe sparanghelul este la abur, intr-un vas special conceput pentru aceasta , inalt si ingust, prevazut cu un cosulet in interior, astfel incat partea mai groasa sa stea in apa clocotinda, in timp ce varfurile vor fierbe in abur. Daca nu dispui de un asemenea vas, atunci procedeaza astfel: leaga sparanghelul intr-un manunchi si pune-l in picioare intr-un vas mic, cu apa. Acopera vasul cu folie si fierbe timp de 3-5 minute, pana cand se patrunde (depinde de grosimea tijelor). Daca toate tijele sunt foarte subtiri, atunci este suficient sa le oparesti timp de 1 minut in apa clocotinda, pentru ca se patrund imediat.
Prin rumenire la cuptor sau la gratar, sparanghelul capata o aroma intensa de afumat, diferita complet de cea pe care o are atunci cand e fiert. Pentru a-l rumeni la cuptor este nevoie sa incingi cuptorul la 220°C. Asaza sparanghelul intr-o tava de copt si stropeste-l cu ulei de masline. Apoi da-l la cuptor timp de 10 minute, intorcandu-l de cateva ori in acest timp. Tijele trebuie sa se inmoaie, iar varfurile sa ramana usor crocante. Pentru rumenire la gratar, unge sparanghelul cu ulei de masline si asaza-l pe un gratar din fonta, incins la foc mare. Frige timp de 3-6 minute, intorcand o data sau de doua ori in acest timp.
Modul clasic de a servi sparanghelul este stropit cu unt topit. Este la fel de delicios servit cu o vinegreta cu mustar si zeama de lamaie sau cu maioneza, alaturi de fripturi.
Cele mai cunoscute sunt alb si verde, dar mai exista si o varietate de culoare violet, denumita Viola. Europenii il prefera pe cel alb, mai fraged si mai suculent decat cel verde. In extrasezon, se gaseste in conserve si are aceeasi valoare nutritiva ca si cel proaspat.
O reteta delicioasa: Sparanghel gratin
3 comentarii
e scump pentru că se recoltează foarte greu, şi nu la noi
soţul meu a lucrat în Germania la scos sparanghel, e mai greu decât la cartofi
:))) Nu zau.
Pai cum am scris sunt de trei feluri, cel verde, il vezi la mine in imagini, alb, la fel ca cel verde numai ca e alb 😛 si cel salbatic e foarte subtirel si verde. Daca te intereseaza asa de tare am sa caut poze pe net sa le vezi.
cum iti poti da seama care sparanghel e salbatic ? că la pisici se vede imediat da la sparanghel nu ma pricep.